Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-06-07
X-MEN FIRST CLASS SPECIAL #1

του Μανώλη Βαμβούνη

Writer: Jeff Parker

Artists: Kevin Nowlan, Nick Dragotta, Mike Allred, Paul Smith, Colleen Coover

Colorists: Laura Allred, Pete Pantazis

Letterers: Kevin Nowlan, Blambot's Nate Piekos, Colleen Coover

Editor: Mark Paniccia

Marvel Comics


Πριν ξεκινήσουμε, ας κάνουμε μια ευχάριστη άσκηση.

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και ένα στυλό. Μην ανησυχείτε, περιμένω.

ΟΚ; Σημειώστε ένα όνομα μόνο:

"Jeff Parker"

Κολλήστε το στον τοίχο, στο ψυγείο, όπου σας είναι εύκολο. Και θυμηθείτε, σε μερικά χρόνια, πως ένας ψιλοπερίεργος reviewer σας είχε προειδοποιήσει πως ο Parker θα κατέληγε να είναι ο επόμενος "Mark Millar" της εταιρίας.

Μικρή λίστα συστατικών έργων, με τη βοήθεια των Comicdom Archives: AGENTS OF ATLAS, MARVEL ADVENTURES AVENGERS, WHAT IF AVENGERS DISASSEMBLED, WALK-IN, MARVEL ROMANCE REDUX, και φυσικά X-MEN FIRST CLASS.

Τί παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε από την παραπάνω λίστα;

Α) Το 60% των reviews μου στο Comicdom.gr είναι πάνω σε τίτλους του Jeff Parker και o κύριος Editor μόλις με πήρε πρέφα.

Β) Ο Jeff Parker έχει γράψει κάθε τριτοκλασσάτο και "παιδικό" τίτλο της εταιρίας, εκτός από το MS MARVEL.

Γ) Έχει ταλέντο ο π***της να μας δίνει πραγματικά διασκεδαστικές ιστορίες, με απλά υλικά, βασισμένος στο ένδοξο παρελθόν της Χρυσής και Αργυρής εποχής των comics. ("Ποιητής", καλέ! Πού πήγε το βρωμερό μυαλό σας;)


Και το ιστορικό συνεχίζεται στο παρόν τεύχος, ένα υπερμεγέθες special, το οποίο έρχεται να γεφυρώσει το 8-issue limited series, X-MEN FIRST CLASS, με την επερχόμενη ongoing σειρά, η οποία συνεχίζει να εξιστορεί τις "άγνωστες" περιπέτειες της πρώτης τάξης των X-Men, κάπου στα όρια του official continuity.

Και όταν λέμε "special", το εννοούμε! SPECIAL! Απλά, ρίξτε άλλη μια ματιά στα art credits του τεύχους: Kevin freakin' Nowlan! Mike frakkin' Allred! Paul fuckin' Smith! Μιλάμε για τρελό ταλεντοβρισίδι! Ας τα πάρουμε ένα-ένα:


"The Museum of Oddities"

Kevin Nowlan τα σπάει, σε όλα τα ταμπλώ: σκιτσάρει, μελανώνει, χρωματίζει, κάνει το lettering και χτυπάει και ομελέτες στον συγγραφέα, άμα λάχει. Είτε είναι απλά τέλειος και τελειομανής, ή πραγματικά χρειάζεται το εξτρά ταλιράκι από το lettering job. Ότι απ' τα δύο κι αν ισχύει, υποκλινόμαστε στο ταλέντο. Σκύψε ευλογημένη κι εσύ!

Ο Beast και ο Iceman αναζητούν έναν καινούριο μυστηριώδη μεταλλαγμένο σε ένα ύποπτα στοιχειωμένο Μουσείο Περιέργων. "Scooby Doo, where are you" κατάσταση, με συνοδεία εξαφανίσεων καλαθιών του πικ νικ και λοιπών κλασσικών τεχνασμάτων.


"The Soul Of a Poet"

Ο Mike Allred είναι, πιθανώς, ο πιο "diva" καλλιτέχνης στα comics. Σαν την Πέγκυ Ζήνα, σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνει, κουβαλάει μαζί το ειδικό "συνεργείο" του: την γυναίκα του, Laura Allred, για τα χρώματα, τον "δικό" μας, ελληνοαμερικάνο, Nate Piekos, στο lettering και την πιο καινούρια προσθήκη στην οικογένεια, τον "penciller" Nick Dragotta. Το λέει ο άνθρωπος, "εμέις οι 2... 3... 4... πάμε πακέτο, δεν θα χωρίσουμε ποτέ".

Και πώς γίνεται ο σκιτσογράφος να είναι μέλος στο συνεργείο του inker; Όπως εξήγησε πρόσφατα στα forums του ο Allred, ο Dragotta ρίχνει όλη τη χρονοβόρα δουλειά να στήσει τη σελίδα και να σκιτσάρει τις φιγούρες, ώστε να έρθει ύστερα ο ίδιος και να τελειώσει τις σελίδες, δίνοντας στους χαρακτήρες το ξεχωριστό στιλ του. Αρκετά ενδιαφέρον το στοιχείο ότι ονομάζει την διαδικασία "Nowlanizing", από τον Kevin Nowlan (που αναφέραμε λίγο πιο πάνω - Pay attention!) καθώς "[it] doesn't matter who Kevin Nowlan inks (...), it's gonna look like a Kevin Nowlan book". Το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει το χαρακτηριστικό ρετρό-στιλ του Allred με καινούρια δυναμικά στησίματα με ριψοκίνδυνες προοπτικές γωνίες, που ξεφεύγουν από τις πιο στατικές pop-art ευαισθησίες του καλλιτέχνη. Την πορεία αυτής της συνεργασίας μπορούμε να τη δούμε στο X-STATIX PRESENTS DEAD GIRL, στο επετειακό FANTASTIC FOUR #543 και στο επερχόμενο SPIDER-MAN FAIRYTALES.

Η Oμάδα Allred είναι τέλεια επιλογή για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ιστορίας, με mod ντυσίματα, ατμόσφαιρα beatniks και γενικά 60's διάθεση. Η μόνη ένσταση έρχεται στον αναχρονισμό του κινητού τηλεφώνου στην ιστορία, που έρχεται σε σύγκρουση με το εποχιακό στήσιμο και ντύσιμο της ιστορίας.

Στην ιστορία τους, εδώ, ακολουθούμε ολόκληρη την ομάδα σε μια βραδιά "ξεφαντώματος" στην βραδιά ποίησης του Bernard the Poet (τρελό κέφι στα 60's). Ο Bernard, μαζί με την Zelda, η οποία κάνει επίσης θριαμβευτικό comeback εδώ, αποτελούν τους πιο χαρακτηριστικούς και ξεχασμένους supporting characters της πρώτης σειράς των X-Men. O Parker αποκαλύπτει εδώ μια νέα πτυχή στον χαρακτήρα του Bernard, αποκαλύπτοντας πως ήταν ένας neo-mutant, που άθελα του προκαλεί πανδαιμόνιο στις δυνάμεις των έφηβων ηρώων, σε μια άκρως ανατριχιαστική spash page...


"A Girl And Her Dragon"

Κυρίες και κύριοι, ο Paul Smith!!!

Ένας από τους πλέον αγαπημένους και χαρακτηριστικούς X-Men καλλιτέχνες, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον τίτλο σε λιγότερα από 12 τεύχη, τα οποία όμως περιλάμβαναν το τέλος του Brood Saga, το Morlock saga και το From The Ashes, καθώς και τον πρώτο γάμο του Cyclops. Στην χώρα μας, είναι πιθανώς πιο δημοφιλής, αφού οι ιστορίες του πρόλαβαν την τωρινή αναγνωστική γενιά χάρη στη Μαμουθκόμιξ.

Η ιστορία πλαισιώνεται από μια σκηνή μεταξύ Cyclops και Kitty Pryde, η οποία μπορεί άνετα να λαμβάνει χώρα στην τωρινή εποχή αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του Smith στον τίτλο. Και στις δύο εποχές, η Jean Grey είχε μόλις πεθάνει (heh) και η Kitty με τον Lockheed βρίσκονταν στην ομάδα. Ο Cyclops αφηγείται στην Kitty την ιστορία του πρώτου δράκου που είχε μπει στην ομάδα ως "κατοικίδιο" ενός κοριτσιού. Όπου κορίτσι = Marvel Girl και όπου δράκος = Dragon Man!!!

Ο Parker συνεχίζει το μοτίβο του τίτλου με μια untold περιπέτεια που ενώνει τους νεαρούς μεταλλαγμένους, για πρώτη φορά, με έναν χαρακτήρα από διαφορετικό Marvel τίτλο της Silver Age, και ο Paul Smith καλείται να συνεχίσει το δικό του μοτίβο: κορίτσια με δράκους, στην περήφανη παράδοση των Kitty-Lockheed και του ντουέτου από το LEAVE IT TO CHANCE.

Η ιστορία αυτή είναι η και μόνη στο τεύχος, η οποία νιώθω πως πνίγεται από τον περιορισμένο αριθμό σελίδων, καθώς μεγάλο μέρος της περιγράφεται σε μορφή quick flashback, σαν να περιγράφει παλαιότερες ιστορίες εν συντομία. Μια ιστορία που ο Bendis θα άπλωνε άνετα σε 6 τεύχη, στον Parker παίρνει μόλις 14 σελίδες.


"The Key"
"Men Fear The blob"
"The Mental Might of Marvel Girl"

'Αντε, μια ανάσα και τελειώσαμε.

Ή μάλλον, τρεις φρέσκιες ανάσες από την Colleen Coover, δημιουργό του απόλυτα χαριτωμένου BANANA SUNDAY της Oni Press. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, απλά τρία ανάλαφρα gags με τους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου του κουλότατου στριπ με τον Magneto να βοηθάει έναν δύσμοιρο να φτάσει τα κλειδιά της τουαλέτας.

Αυτά.

Απόλυτα διασκεδαστικός και ανάλαφρος τίτλος, με την καλύτερη συλλογή καλλιτεχνών ανάμεσα σε όλους τους τίτλους αυτού του μήνα. Μετά από την απροκάλυπτη παρέλαση ταλέντου σε αυτές τις σελίδες, ελπίζω κάποιος απ' όλους να φιλοτιμηθέι να αντικαταστήσει τον regular σκιτσογράφο, Roger Cruz, ώστε να βοηθήσει τον τίτλο να βρει την δημοτικότητα που του αξίζει.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi