Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-06-07
BLACK DIAMOND DETECTIVE AGENCY

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Eddie Campbell

First Second


Είσαι ο Eddie Campell. Την προηγούμενη χρονιά εντυπωσίασες κριτικούς και κοινό με το αριστουργηματικό THE FATE OF THE ARTIST, ένα graphic novel πολυεπίπεδο, δύσκολο και με τρομερές απαιτήσεις (χωρίς εισαγωγικά) από τον αναγνώστη, ο οποίος, με την σειρά του, θα αφιερώσει στο πόνημα σου περισσότερες από μια αναγνώσεις, προκειμένου να ανακαλύψει όλα τα μυστικά του.

'Αραγε, τί θα γεννήσει η φαντασία σου για τη συνέχεια; Θα παραμείνεις στο ίδιο μονοπάτι, παίζοντας εκ του ασφαλούς (figuratively speaking); Θα σερβίρεις μια από τα ίδια;

Όχι, αν είσαι ο Eddie Campell! Καιρός για νέα πράγματα... sort of.

Μια επιστροφή στα παλιά, κοντά σε αυτό που σε ανέδειξε, δηλαδή την ιστορία μυστηρίου (λέγε με FROM HELL - που βέβαια ήταν και πολλά άλλα πράγματα), χωρίς όμως την παραμικρή υπόνοια αντιγραφής του παλαιότερου εαυτού σου και των όσων δημιούργησε.

Κυρίες και κύριοι, ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα (at least, as far as this poor reviewer's soul is concerned) graphic novels της χρονιάς, βρήκε το δρόμο του στα ράφια όλων των καλών comic shops! Από όλα όσα έχετε διαβάσει μέχρι στιγμής από το κείμενο μου, σίγουρα θα βγάλατε το συμπέρασμα ότι θα είναι ένας ακόμα διθύραμβος. Ένας από τους κύριους λόγους που με οδήγησε σε αυτή τη συμπεριφορά είναι το BLACK DIAMOND DETECTIVE AGENCY χτυπάει ένα από τα αδύνατα σημεία μου (fiction-wise): ιστορία μυστηρίου τύπου "whodunit?", με απρόβλεπτη εξέλιξη και με μεγάλη γενναιοδωρία στα twists που προσφέρει πίσω από κάθε γωνία, δοθείσης της ευκαιρίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα 1899, δυο ανάσες πριν από την είσοδο του 20ου αιώνα, στο Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο John Hardin ενοχοποιήθηκε από τρίτους για την έκρηξη μιας αμαξοστοιχίας, μια πράξη που στοίχισε την ζωή πολλών ανθρώπων. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος, για να καθαρίσει, φυσικά, το όνομα του και θα έρθει σε σύγκρουση, όχι μόνο με τον κρατικό νόμο αλλά και με αυτό του Black Diamond Detective Agency, μιας υπερσύγχρονης (για τα δεδομένα της εποχής της) ομάδας ερευνητών. Όμως, σε μια ιστορία μυστηρίου που σέβεται τον εαυτό της (σαν αυτή δηλαδή), τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται, καθώς τα μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια δεν είναι και λίγα. Έτσι, λοιπόν, εδώ έχουμε το σκοτεινό παρελθόν του πρωταγωνιστή, ένα χρηματοκιβώτιο με άγνωστο περιεχόμενο, ενώ και οι παρασκηνιακές συνομωσίες δεν δείχνουν να απουσιάζουν.

Μην κάνετε το λάθος και απορρίψετε το THE BLACK DIAMOND DETECTIVE AGENCY ως εύκολο ανάγνωσμα της πλάκας, με μια κοινότυπη πλοκή, γιατί το λάθος σας θα είναι μέγιστο! Ο Eddie Campell εξακολουθεί να ζητά πολλά από τους αναγνώστες, απαιτώντας την προσήλωση και την αφοσίωση τους στα τεκταινόμενα, σε μεγάλο βαθμό. Όταν θα φτάσετε στο τέλος της ιστορίας, θα διαπιστώσετε ότι μόνο μια ανάγνωση δεν ήταν αρκετή για να καλύψει όλες τις απορίες σας, οπότε σύντομα θα ακολουθήσει και μια δεύτερη. Αυτό τουλάχιστον συνέβη σε εμένα - αν και μπορεί απλά να είναι ένα δείγμα της μείωσης του attention span μου, με την πάροδο των ετών (or maybe not).

Ως καλλιτέχνης, ο Campell όχι απλά εντυπωσιάζει, αλλά κυριολεκτικά δίνει μαθήματα. Δεν τον απασχολεί ιδιαιτέρα η ιστορική ακρίβεια στην αναπαράσταση της εποχής εκείνης, αντιθέτως, δίνει βάρος στην δημιουργία ατμόσφαιρας. Υπάρχουν σκηνές χωρίς διαλόγους -με το σχέδιο να αφηγείται μόνο του την ιστορία- οι οποίες δεν δυσκολεύονται να δώσουν τη σειρά τους σε word heavy σελίδες. Οι εκρήξεις βίας που υπάρχουν, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, σοκάροντας τον αναγνώστη, as well they should. Και για να τα πετύχει όλα αυτά, ο καλλιτέχνης επιλέγει watercolors και μια ιμπρεσιονιστική διάθεση, με αποτέλεσμα η αισθητική του όλου εγχειρήματος να είναι μοναδική για τον κόσμο των funny books.

Κανονικά, αυτό το review είναι εντελώς περιττό. Όσοι αγοράζουν τις δουλείες του Eddie Campell, το κάνουν συνειδητοποιημένα και δεν χρειάζονται την άποψη μου. Όσο για τους υπόλοιπους, ποτέ δεν είναι αργά, και αυτή είναι μια καλή αρχή, με ένα graphic novel που σίγουρα θα φιγουράρει σε πολλές λίστες με τα "best of" του 2007.

Πείτε μου, λοιπόν, τί περιμένετε;

P.S.: Για την ιστορία, το έργο αυτό βασίζεται στο screenplay του C. Gaby Mitchell, που ακόμη περιμένει να γίνει ταινία - λέτε να το καταφέρει τώρα που τα comic book adaptations είναι the hottest thing in Hollywood;





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi