Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-07-07
SUB-MARINER #1 (of 6)

του Ηλία Μεταξά

Writers: Matt Cherniss & Peter Johnson

Artist: Phil Briones

Colorist: Paul Mounts

Letterer: Cory Petit

Editor: Warren Simons

Marvel Comics


Ο Namor, ή αλλιώς, The Sub-Mariner, είναι από τους παλαιότερους ήρωες των αμερικάνικων comics. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλη του 1939, όταν η εταιρία που σήμερα ξέρουμε με το όνομα Marvel, λεγόταν ακόμα Timely. Μόλις ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του Superman. Έχει ενδιαφέρον ο παραλληλισμός, γιατί ενώ ο τελευταίος αποτελεί το αρχέτυπο του superhero και έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους fictional characters γενικώς, ο Sub-Mariner δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει σταθερή δημοτικότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό φαίνεται ακόμη πιο έντονα, αν αναλογιστούμε και πόσες φορές έχουν γίνει προσπάθειες για μια δική του solo σειρά. Η πρώτη απόπειρα έγινε πολύ γρήγορα, μόλις το 1941, με το SUB-MARINER COMICS, από τον δημιουργό του ήρωα, Bill Everett. Η επόμενη ήταν το 1968, με το SUB-MARINER ενώ ακολούθησαν το limited series PRINCE NAMOR THE SUB-MARINER (1984), από τους J.M. DeMatteis και Bob Budiansky, το SAGA OF THE SUB-MARINER (1988) από τους Roy Thomas και Rich Buckler, το NAMOR THE SUB-MARINER (1990) από τον John Byrne και πιο πρόσφατα, το 2003, με το simply-titled, Namor.

Ίσως να ήταν δύσκολο για τον Namor να κρατήσει ένα δικό του τίτλο, εξαιτίας του παράξενου και ιδιότροπου χαρακτήρα του. Ίσως, πάλι, να φταίει γενικότερα το... νερό. (Η DC, δηλαδή, πόσες και πόσες αποτυχημένες απόπειρες έχει κάνει με τον Aquaman;)

Με όλα αυτά, φτάσαμε και στην τωρινή προσπάθεια, που με μια πρώτη εκτίμηση, μπορώ να πω δεν είναι καθόλου κακή.

Η ιστορία ξεκινά με την Atlantis σε κακά χάλια και το σκελετό του Namor -απ' ότι φαίνεται, πάντα- αλυσοδεμένο στο θρόνο του. Από κει και πέρα, η ιστορία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και δε κουράζει τον αναγνώστη, ακόμη κι αν διαβάζει πρώτη φορά comic με πρωταγωνιστή το συγκεκριμένο ήρωα. Η υπόθεση είναι ένα καλό set-up για τα υπόλοιπα 5 τεύχη του limited series. Μια μικρή αμερικάνικη πόλη στο Κάνσας εξαφανίστηκε, μετά από τρομοκρατική επίθεση, και όλα τα στοιχεία για την αναζήτηση των υπεύθυνων δείχνουν την Atlantis. Ο Tony Stark επικοινωνεί με τον Namor και οι δύο Illuminati έχουν μια heart-to-heart συζητησούλα. Σύντομα, όμως, ο Namor ανακαλύπτει πως δεν είναι όλα ήρεμα και γαλήνια στο βασίλειο του.

Ο σχεδιαστής Phil Briones, που ξεχώρισε με τη δουλειά του στο -όχι και τόσο καλότυχο- mini-series WHITE TIGER της Tamora Pierce, είναι ικανότατος και ιδιαίτερα σταθερός. Σχεδιαστικά, ο Namor του μου θυμίζει λίγο αυτόν του Byrne, έχοντας την χαρακτηριστική... "ψαρόφατσα". Πολύ καλός και ο σχεδιασμός της Atlantis, αν και σε κάποια σημεία με έκανε να σκεφτώ. (Πως είναι δυνατόν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εκεί κάτω; Αφού μπορούν να κολυμπούν, γιατί περπατούν σε διαδρόμους; Και όταν ένα πτώμα βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν θα έπρεπε να επιπλέει;)

Οι Cherniss και Johnson δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην υπόθεση, την οποία καταφέρνουν να κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα και αποφεύγουν να δώσουν (όπως κάποιοι συνάδελφοι τους στο παρελθόν) πομπώδεις διάλογους στον Namor.

All in all, Namor, done right!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi