Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-07-07
STRANGERS IN PARADISE #90

του Ηλία Μεταξά

Writer/Artist: Terry Moore

Colorist: Brian Miller

Abstract Studios


*Last Issue - Series Finale!*
*Spoilers*


Τί μπορεί να γράψει κανείς για μια τέτοια σειρά. End of an Era, μέ όλη τη σημασία της φράσης! Η ιστορία της Katchoo και της Francine φτάνει στο τέλος της με αυτό το τεύχος, μετά από 14 χρόνια πορείας και 106 τεύχη συνολικά.

το STRANGERS IN PARADISE είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες indy σειρές, έχοντας σταθερό αναγνωστικό κοινό και αρκετά μεγάλη πέραση στο book market, ενώ έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως το Eisner Award for Best Serialized Story το 1996, το National Cartoonists Society Reuben Award for Best Comic Book το 1997 και το GLAAD Award for Best Comic Book το 2001.

Λίγα λόγια για την σειρά, για όσους δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για αυτήν. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση -και τα σκαμπανεβάσματα αυτής- ανάμεσα σε δύο γυναίκες, τις Helen Francine Peters ("Francine") και Katina Marie Choovanski ("Katchoo"), καθώς και τους φίλους τους, David Qin και Casey Bullocks-Femur. Η Francine θεωρεί την Katchoo την καλύτερη της φίλη. Η Katchoo πάλι είναι ερωτευμένη με την Francine. Ο David είναι ερωτευμένος με την Katchoo (κάτι για το οποίο ούτε η ίδια η Katchoo είναι ξεκάθαρη) και η Casey η οποία είναι ερωτευμένη με τον David.

Σαν δευτερεύον plot, έχουμε ένα στοιχείο λίγο από θρίλερ, το οποίο αφορά την σκοτεινή οργάνωση "Big Six", αρχηγός της οποίας είναι η Darcy Parker, πρώην αφεντικό και πρώην σχέση της Katchoo. Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιεί γυναίκες για να έχει επιρροή στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Στοιχεία τα οποία συχνά έμεναν στο background.

Το STRANGERS IN PARADISE (ή αλλιώς SiP, όπως το λένε οι fans του) ξεκίνησε το 1993, ως μια μίνι σειρά τριών τευχών από την Antarctic Press. Επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη σχέση ανάμεσα στους τρεις κύριους χαρακτήρες και των άπιστο γκόμενο της Francine. Ακολούθησαν μια ongoing σειρά δεκατριών τεύχών, από την προσωπική εταιρία του Moore, Abstract Studios. Σε αυτό το volume είναι που εισήγαγε ο Moore την Darcy Parker και την οργάνωση "Big Six". Μετά η σειρά μετακόμισε στην Image Comics, όπου ξεκίνησε με νέο #1, υπό το Homage imprint της Wildstorm, αλλά μετά τα πρώτα 8 τεύχη, ο Moore μετακόμισε το δημιούργημα του πίσω στην Abstract Studios, όπου και έμεινε μέχρι τέλους.

Σαν αναγνώστης δε μπορώ να πω πως ήμουν πιστός, φανατικός αναγνώστης του STRANGERS IN PARADISE. Είχα το πρώτο mini series, διάβασα αποσπασματικά και κάποια τεύχη από τα δύο επόμενα volumes, αλλά πάντα με ενοχλούσε που κάποια τεύχη έμοιαζαν να κινούνται πιο αργά από άλλα. Παρ' όλα αυτά, νομίζω πως αξίζουν συγχαρητήρια στον Moore που κατόρθωσε να ξεκινήσει μια τέτοια σειρά, τη συνέχισε για 14 χρόνια και την ολοκλήρωσε με θριαμβευτικό τρόπο, καθώς τέτοιου τύπου πορείες είναι σπάνιες και αξιοθαύμαστες! Φέτος, λοιπόν, είπα να δοκιμάσω το STRANGERS IN PARADISE TREASURY EDITION, το οποίο περιέχει τα highlights των 60 πρώτων τευχών, και στη συνέχεια διάβασα κάμποσα από τα TPB's, για να κάνω ένα καλό catch up.

Φτάνουμε, λοιπόν, σήμερα, στο τεύχος #90 του volume 3, το τελευταίο τεύχος της σειράς, όπου η Francine και η Katchoo μας αποχαιρετούν. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας παρουσιάζει τη συζήτηση ανάμεσα στις Francine και Katchoo και τις Tambi (αδερφή της Katchoo) και Casey (η οποία πρέπει να έχει πάρει το μισό καστ). Ειλικρινά, δεν ξέρω πως τα καταφέρνει ο Moore και παρά τα talking heads, κάθε σελίδα και κάθε panel ξεχειλίζουν από φρεσκάδα και ζωντάνια. Πάνε βδομάδες από τότε που ο David πέθανε, και οι δύο ηρωίδες έχουν αρχίσει πια να συνέρχονται. Ενώ η κληρονομιά που έχει αφήσει στην Katchoo είναι μπλεγμένη σε κάτι διαδικαστικά, αποφασίζουν με την Francine να πάρουν δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι. Η Casey και η Tambi φτάνουν στην πόλη με νέα που αφορούν την κληρονομιά της Katchoo. Αλλά και η Francine με την Katchoo έχουν πολλές χαρούμενες ανακοινώσεις να κάνουν. Όλα τα άσχημα έχουν μείνει πίσω τους. Το μόνο που έμεινε είναι αγάπη. Το τέλειο συναίσθημα για την ολοκλήρωση μιας σειράς σαν αυτή.

Οι λεπτές γραμμές, οι λεπτομέρειες, οι στάσεις των σωμάτων και, φυσικά, οι εκφράσεις των προσώπων, είναι αναπόσπαστα μέρη του artwork του Terry Moore. Είναι από τους λίγους σχεδιαστές που μπορείς να χαζεύεις τη δουλειά τους, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν διάλογοι και λέξεις. Θα μου λείψει η δουλειά του (τουλάχιστον, μέχρι το επόμενο του project), αλλά περισσότερο θα μου λείψουν οι μοναδικοί χαρακτήρες που δημιούργησε.

 


Όσοι δεν έχετε διαβάσει ποτέ το STRANGERS IN PARADISE, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα TPB's που κυκλοφορούν, ή με τα πολύ βολικά (και σαφώς φτηνότερα) pocket books.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi