Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ανδρέα Μιχαηλίδη
18-05-05

Manga Και Anime

Όπως είπα και στο άρθρο της περασμένης Τετάρτης, θα κάνω μια μικρή αναφορά και θα παραθέσω μια σύντομη εξήγηση σχετικά με τα anime, το σημαντικότερο μέσο διάδοσης του otakισμού (Otaku σημαίνει "πωρωμένος" με κάτι και ο otakισμός είναι υβριδική λέξη by yours truly).

Η ίδια η λέξη, όπως ανέφερα στο τελευταίο άρθρο, προέρχεται από το γαλλικό "anime", το οποίο στη φράση "dessin anime" σημαίνει "κινούμενο σχέδιο". Τα anime λοιπόν, είναι είτε μεταφορές των manga στην μεγάλη ή μικρή οθόνη, είτε αυτούσιες ταινίες κινουμένων σχεδίων με σχέδιο manga. Οι περισσότερες ταινίες με γιγάντια ρομπότ (Tetsujin: Σιδερένιοι ʼνθρωποι) όπως το GETTER ROBO (γνωστό σε μας ως ΓΚΕΤΑ ΡΟΜΠΟΤ) και το MOBILE SUIT GUNDAM WING ήταν αυτούσια anime. Πατέρας της λογικής των εξαιρετικά λεπτομερών mecha (πάσης φύσεως πολύπλοκες φουτουριστικές μηχανές) ήταν ο σύγχρονος του Tezuka, Leiji Matsumoto, με το επικό του UCHYUU SENKAN YAMATO (SPACE BATTLESHIP YAMATO - γνωστό σε μας ως STAR BLAZERS), καθώς και δημιουργός του διάσημου UCHYUU KAIZOKU HARLOCK (SPACE PIRATE CAPTAIN HARLOCK).

Αφού οι θρύλοι αυτοί των manga και anime έθεσαν τις βάσεις, πάμπολλοι επίγονοί τους πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν επάξια το έργο τους. Από τον Walt Disney της Ιαπωνίας, Hayao Miyazaki και το studio Ghibli (KAZE NO TANI NO NAUSICAA, MONONOKE HIME, SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI), μέχρι τις Clamp (CHOBITS, X/1999) και ακόμα παραπέρα, το manga και το anime πάει καιρός που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της Ιαπωνίας και σιγά-σιγά κατέκτησαν τον κόσμο, κάνοντας και τα πρώτα αβέβαια βήματα στη χώρα μας.

Δυστυχώς, τα anime που φτάνουν σε εμάς είναι συνήθως χαμηλής υποστάθμης ή στηρίζουν την εμπορευματοποίηση του μέσου που έχουν οικειοποιηθεί αυτοί οι αξιολάτρευτοι Αμερικάνοι. Έτσι, από αυτά που έχουν φτάσει στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία 2-3 χρόνια, μόνο ελάχιστα αξίζουν τον κόπο να ασχοληθεί κανείς, όπως το DRAGONBALL (το αρχικό, όχι το Z ή το GT), το ONE PIECE, το GUNDAM και πρόσφατα το SHAMAN KING. Αυτά λοιπόν τα όχι-και-τόσο-ολίγα εγκυκλοπαιδικά για τα manga και τα anime, τα υπόλοιπα, αν χρειαστεί, θα τα βρούμε στην πορεία.

Πάμε λοιπόν στο πρώτο review:

 

FULLMETAL ALCHEMIST (HAGANE NO RENKINJUTSUSHI)

Το anime αυτό, βασισμένο (με αρκετές ενδιαφέρουσες αλλαγές από την αρχική πλοκή) στο manga της Hiromu Arakawa, έχει ήδη κάνει πάταγο από τότε που βγήκαν τα fansubs του και αυτό δεν ανέκοψε καθόλου την πώληση των DVD (σύντομα κυκλοφορεί το Vol. 3) ή των φιγούρων βασισμένων στους χαρακτήρες.

H ιστορία μας λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό υπόβαθρο, ένα είδος συνδυασμού της Μέσης και Βόρειας Ευρώπης του 18ου και 19ου αιώνα με το σύγχρονο κόσμο, με τοπωνύμια ολότελα ξένα στο άκουσμα, πλασμένα από τη φαντασία της Hiromu Arakawa. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο που καθιστά τον κόσμο αυτό διαφορετικό, είναι προφανώς η Αλχημεία, όπου εδώ είναι όχι μόνο υπαρκτή, αλλά αποτελεί και πλήρως τεκμηριωμένη επιστήμη του μετασχηματισμού.

Οι πρωταγωνιστές είναι δυο νεαρά αγόρια, οι Edward και Alphonse Elric, γιοι ενός πανίσχυρου Αλχημιστή, του Hohenheim (Teofrastus Hohenheim ήταν ιστορικά το αληθινό όνομα του διάσημου Αλχημιστή του 15ου αιώνα, Παράκελσου) Elric. Η Αλχημεία, όντας η επιστήμη του μετασχηματισμού, μπορεί εξίσου εύκολα να θεραπεύσει και να σκοτώσει. Επόμενο είναι ότι ο στρατός προσπαθεί να μονοπωλήσει τις δυνάμεις των αλχημιστών, προσφέροντάς τους απόκρυφες γνώσεις που δεν βρίσκονταν πουθενά παρά στο μυαλό των ισχυρότερων αλχημιστών του παρελθόντος.

Η ιστορία ξεκινάει όταν τα δύο νεαρά αγόρια προσπαθούν να αναστήσουν τη μητέρα τους κάνοντας χρήση της απαγορευμένης Ανθρώπινης Αλχημείας. Το αποτέλεσμα είναι ο μικρός αδελφός, Alphonse, να χάσει το σώμα του και ο μεγάλος, ο Edward, να χάσει το δεξί του χέρι και το αριστερό του πόδι. Αιμορραγώντας και όντας σχεδόν αναίσθητος, ο Edward καταφέρνει να συγκρατήσει την ψυχή του αδελφού του μέσα σε μια παλιά πανοπλία. Τα μέλη του Edward θα αντικαταστήσει με ρομποτικά μια οικογενειακή φίλη και αυτά είναι που θα του προσδώσουν το όνομα "Hagane" : "Full Metal" (στην πραγματικότητα "hagane" σημαίνει ατσάλι, αλλά η αγγλική παραφθορά είναι πολύ ταιριαστή) . Εγκαταλείποντας πλέον την απόπειρα της ανάστασης, ξεκινάει η αναζήτησή που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τα κανονικά τους σώματα. Η αναζήτηση αυτή θα οδηγήσει τους δύο αδελφούς στο αίνιγμα της Φιλοσοφικής Λίθου, η οποία μπορεί να παρακάμψει τον αλχημικό νόμο της Ίσης Ανταλλαγής, επαναφέροντας τα μέλη τους με την απαγορευμένη Ανθρώπινη Αλχημεία. Έτσι ο Edward στα 12 του γίνεται κρατικός αλχημιστής προκειμένου να γίνει αρκετά ισχυρός και να βρει τις πληροφορίες που θα του επιτρέψουν να πράξει το ακατόρθωτο.

Θα πίστευε κανείς ότι 51 επεισόδια γύρω από αυτό το θέμα θα μπορούσαν να γίνουν βαρετά. Αντίθετα, οι έξυπνες αποκλίσεις από το αρχικό σενάριο του manga (το οποίο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και του οποίου ο πρώτος τόμος σύντομα κυκλοφορεί στα αγγλικά από τη VIZ), καθώς και οι πολλαπλές ανατροπές, κρατούν καθηλωμένο και σε αναμμένα κάρβουνα τον θεατή. Καθώς τα δύο αδέλφια συνεχίζουν την αναζήτησή τους, ανακαλύπτουν ότι η Φιλοσοφική Λίθος συνοδεύεται πάντα από την ανθρώπινη απόγνωση, καθώς και ότι η Ανθρώπινη Αλχημεία μπορεί να έχει ορισμένα πολύ απρόβλεπτα και φρικιαστικά αποτελέσματα...shinjuku express archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi