Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Νίκου Βλασερού
09-11-05

Filthy Lies

www.filthylies.net

Q: Why did you pick the title "Filthy Lies" for your comic?
A: Because your mom suggested it after a night of sweaty passion. Actually, it's because the phrase "That's a lie! A filthy lie! was used in the first comic which I made while I was still working on what to call the series and I liked the sound of it. Also, it works nicely with the fact that I never bother to research any of the claims I put in this comic.
[Από το FAQ του Filthy Lies]

Χμ. Αγριεμένος ο κύριος enigma. To FILTHY LIES ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών web comics. Είναι από αυτά που υπάρχουν περισσότερο για να φωνάξουν οι δημιουργοί τις απόψεις τους για την επικαιρότητα στους περιπλανώμενους στο διαδίκτυο, παρά για να μας επιδείξουν το ταλέντο τους στο σχέδιο ή το storytelling. Αυτό και μόνο κάνει το comic δύσκολα προσβάσιμο από όσους αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν γύρω τους, ειδικά στην Αμερική. Ευτυχώς ή δυστυχώς, με όλη τη σαβούρα που μας ταΐζει ο δυτικός πολιτισμός (σφήνα πολιτικό μήνυμα και από μένα, για να μένουμε στο κλίμα) οι περισσότεροι έχουμε μια, έστω και επιφανειακή, εξοικείωση με τα θέματα που απασχολούν τον μέσο Αμερικανό. Τα θέματα που πραγματεύεται το Filthy Lies είναι κατά κύριο λόγο τα πιο "επικίνδυνα", όπως το θρησκευτικό ζήτημα, οι ομοφυλόφιλοι, ο αλκοολισμός και άλλα παρόμοια και το κάνει με τρόπο που θα έκανε τα μαλλιά των politically correct να ασπρίσουν. Δεν έχει κανένα σεβασμό για οτιδήποτε θεωρείται ιερό, για τα δικαιώματα ομάδων και ατόμων και συχνά χρησιμοποιεί φράσεις και εικόνες εντελώς ακατάλληλες για μαζική προβολή στο διαδίκτυο. Γενικά λοιπόν το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λιθοβολήσετε τον enigma και να μείνετε μακριά από το comic του. Ή μήπως όχι;


Filthy Lies 4-8-2003. Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

Μπα. Ο στόχος του comic είναι να σοκάρει στο βαθμό που θα σε κάνει να σκεφτείς. Οι χαρακτήρες είναι υπερβολικοί και συνήθως εντελώς αντιπαθείς και οι ακρότητές τους σε προκαλούν να επιχειρηματολογήσεις, να συνειδητοποιήσεις τι σε κάνει να τους σιχαίνεσαι τόσο. Συχνά θα τσακωθούν για κάποιο θέμα και θα σου δώσουν το έναυσμα να αποκτήσεις άποψη γι' αυτό και να φτάσεις στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι συμφωνείς με κάποιον από αυτούς. Στις σπάνιες φορές που δεν έπιασα τις αναφορές του comic δε μου πήρε παρά λίγα λεπτά και ένα κλικ στο Google για να ενημερωθώ και να πιάσω το νόημα. Αυτός είναι και ο στόχος ενός τέτοιου comic. Αυτού του είδους οι καλλιτεχνικές προσπάθειες είναι συνήθως στρατευμένες και το Filthy Lies δεν αποτελεί εξαίρεση. Από όσα έχω διαβάσει (όλα) η αίσθηση που μου αφήνει είναι ότι τα χώνει πολύ περισσότερο στους ρεπουμπλικάνους και τους συντηρητικούς γενικότερα, κάτι που είναι το φυσιολογικό για τον καλλιτεχνικό χώρο άλλωστε. Φυσικά και προτείνω να μην παίρνετε όλα όσα λέει ως αλήθειες (δείτε και το παραπάνω κείμενο από το FAQ) αλλά να τα αξιοποιήσετε ως υλικό για σκέψη.


Filthy Lies 4-8-2004. Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

Cast

Οι πρωταγωνιστές του comic είναι δυο, ο Joel και ο Damian. Ο πρώτος είναι ένας φανατικός καθολικός, αξιοπρεπής και καλός άνθρωπος που προσπαθεί να μην αμαρτήσει στο πρόσωπο του θεού και του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Και τα καταφέρνει με μια εξαίρεση... είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα φυσικά γιατί δε συμβιβάζεται με τις απόψεις της εκκλησίας και των συντηρητικών στους οποίους ανήκει. Ο φίλος του ο Damian είναι ένας άθλιος χαρακτήρας, κακός με όλους και ειδικότερα με τον Joel. Σπουδάζει Mad Science και στόχος του είναι να κατακτήσει τον κόσμο. Μέχρι τότε περνάει την ώρα του σπάζοντας όλα τα ταμπού του κολλητού του, βρίζοντας το κατεστημένο του Μπους και κάνοντας εφευρέσεις. Μια από αυτές είναι και ο Beefstake, μια μπριζόλα που μιλάει (ναι αλήθεια). Αυτοί υποστηρίζονται από μερικούς χαρακτήρες όπως η αδερφή του Joel και ο redneck Ted που τους βλέπουμε συχνά και κάποιους ακόμα που εξαφανίζονται μόλις κάνουν τη δουλειά τους.

Art

Απλά πράγματα. Αδεια backgrounds, ελάχιστες σκιές και πανομοιότυποι χαρακτήρες. Πολλές φορές ξεχωρίζεις ποιος είναι ο καθένας από το χρώμα των μαλλιών του. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα, τουλάχιστον, δείχνουν τη διάθεση των χαρακτήρων, αλλά τίποτα περισσότερο. Δε νομίζω, όμως, πως αυτό ενδιαφέρει στο ελάχιστο τον καλλιτέχνη. Ο στόχος του ήταν να κάνει χαρακτήρες-καρικατούρες στην προσωπικότητα και στην εμφάνιση και από αυτή την άποψη τα καταφέρνει καλά. Όσοι ενδιαφέρονται για υψηλή τέχνη, καλά θα κάνουν να την αναζητήσουν αλλού. To format είναι επίσης κλασικό, ένα strip με τέσσερα panels συνήθως.


Filthy Lies 9-11-2005. Used with the permission of the artist.
Click on the image to enlarge.

Bonus Material

Το site του enigma έχει μερικά ακόμα καλούδια εκτός από το comic. Υπάρχει ένα forum για συζήτηση με σχετικά μικρή κίνηση και ένα ημερολόγιο στο οποίο ο enigma λέει τα νέα του. Έχει φροντίσει να κάνει μια παρουσίαση του comic και των χαρακτήρων για να μη χάνεται ο νέος αναγνώστης και να προσφέρει και κάποιο bonus υλικό και σχέδια των fans βασισμένα στο comic. Φυσικά υπάρχει και ένα store για να αγοράσει όποιος ενδιαφέρεται διάφορα πραγματάκια που έχουν να κάνουν με το Filthy Lies (μπλουζάκια, original art κλπ). Όπως έχουμε ξαναπεί support the artists. Αντε.

Links

www.filthylies.net
Stalk the author: http://www.livejournal.com/~scrubbo/



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi