Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Νίκου Βλασερού
12-04-06

PvP

http://www.pvponline.com/

Η υπόσχεσή μου την προηγούμενη φορά, ήταν ότι θα ασχοληθούμε με τους μεγάλους της "βιομηχανίας" web comics. Στα, λίγα δυστυχώς λόγω της επικείμενης στράτευσής μου, άρθρα που απομένουν, θα δούμε μερικά comics, τα οποία κατά μεγάλο ποσοστό διαμόρφωσαν τον χώρο. Και δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο που να αξίζει αυτή την περιγραφή περισσότερο από το PvP.

Player Versus Player

Το PvP έχει την αρχή του στην απαρχή της "χρυσής εποχής" των on line comics, το 1998 δηλαδή. Είναι στο διαδίκτυο εδώ και 7 χρόνια, κατόρθωμα αρκετά μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς πόσες τέτοιες προσπάθειες εμφανίζονται και χάνονται κάθε μέρα. Σε αυτό φυσικά βοήθησε και το ότι είναι υπερβολικά δημοφιλές, με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε μέρα. Ο τεράστιος αυτός αριθμός οδήγησε τον δημιουργό του, Scott Kurtz, στην έκδοση αρκετών από τα on line strips και νέου υλικού μέσω της Image Comics (μπορείτε να ψηφίσετε για τη συγκεκριμένη έκδοση και στα Comicdom Awards και μάλιστα όχι στο write in - εγγύηση ποιότητας*). Η αίσθηση που αφήνει το PvP, είναι ότι αξίζει τον καθημερινό "κατακλυσμό" από επισκέπτες. Με δυο λέξεις θα μπορούσε κάποιος να το περιγράψει ως το "αρχέτυπο", τη "μήτρα" από την οποία προήλθαν όλα τα geeky comics. Σίγουρα δεν ήταν το πρώτο που αξιοποίησε τα ειδικά demographics των χρηστών του διαδικτύου, αλλά το έκανε καταπληκτικά και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα cultural references, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συρρέει στο site για να μάθει τι έχει να πει ο τάδε χαρακτήρας για την καθυστέρηση του Diablo 2 π.χ., ή να διαβάσει τα σχόλια για το Episode 1. Η θεματολογία λοιπόν αποτελείται κυρίως από θέματα που αφορούν υπολογιστές, games (ηλεκτρονικά και επιτραπέζια), gadgets, ταινίες και λοιπά, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών, συνεργατών και ανθρώπων- trolls. Trolls?


Image copyrighted by Scott R. Kurtz

Ναι Trolls

Το βασικό cast του PvP αποτελείται από τους εργαζόμενους σε ένα gaming magazine. Το αφεντικό είναι ο Cole Richards, ένας χοντρούλης τύπος με κόλλημα με τα παλιά παιχνίδια, εποχής pac- man. Δίπλα του, ο Brent Sienna, ένας πολύ " slick" τύπος, κολλημένος με καφέ και Macintosh. Η κοπέλα του Brent , η Jade Fontaine, παίζει μανιωδώς MMORG ( massively multiplayer online role-playing games). Στο staff υπάρχει και ο Francis Ottoman, ένας πιτσιρικάς που συμβολίζει ο,τι ακριβώς είναι εκνευριστικό στους teenage power gamers. Τέλος, στη ντουλάπα μένει ο Skull, ένα troll. Δεν είμαι σίγουρος αν το αρχικό αστείο είχε να κάνει με τα γνωστά trolls που δρουν στα fora (πληθυντικός του forum), αλλά ο Skull είναι κανονικό μέλος της παρέας και προσφέρει απλόχερα farts (και τα associated fart jokes) και μια αθώα νότα στο comic. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες μένουν "στατικοί" στον χρόνο, δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, παρά τα διάφορα storylines. Στόχος του comic δεν είναι να πει μια ιστορία, αλλά να μένει επίκαιρο και να προσφέρει γέλιο και υλικό για σκέψη πάνω στα θέματα που πραγματεύεται. Έτσι αν διαβάσετε τα πρώτα archives και μετά τα σύγχρονα strips, δε θα βρείτε ιδιαίτερες διαφορές στους χαρακτήρες και το ύφος.


Image copyrighted by Scott R. Kurtz

State Of The Art

Το σχέδιο του PvP είναι καρτουνίστικο. Τις περισσότερες μέρες είναι ασπρόμαυρο, αλλά υπάρχουν και έγχρωμα comics. Συνήθως είναι απλά οι χαρακτήρες, χωρίς background, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι ώστε να βλέπουμε και μέρος του χαρακτήρα τους από το σχέδιο (πχ τα μαύρα γυαλιά του Brent). Γενικά είναι όμορφο και πετυχαίνει το σκοπό του. Τα παλαιότερα strips ήταν 2 x2 για να χωράνε στις μικρότερες αναλύσεις, αλλά τώρα είναι όλα σε μια σειρά.


Image copyrighted by Scott R. Kurtz

Το site του PvP έχει και το blog του Kurtz, στο οποίο σχολιάζει σημαντικά και ασήμαντα θέματα. Η επιρροή που έχει στον χώρο δεν του διαφεύγει και κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα, όπως τα χρήματα που παίρνουν οι cartoonists στις εφημερίδες. Έχει προσφέρει δωρεάν το PvP σε όποια εφημερίδα θέλει να το βάλει, απλά αν δεχτεί να μην υπάρξουν αλλαγές, με καμιά ουσιαστική προσφορά ως τώρα. Εκτός από το blog, υπάρχει ένα forum, cast bios και ένα μαγαζάκι για ψώνια σχετικά με το PvP. Το site ανανεώνεται τακτικότατα κάθε μέρα. Ναι μιλάμε για 2500 strips στα archives. W00t!

Tag line: Ένα κομμάτι ιστορίας και ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή web comics. Διαβάστε το.

 

* Ο Kurtz ήταν υποψήφιος και για το Eisner award "Best Writer/Artist - Humor" του 2005. Αλλά η υποψηφιότητά του για τα Comicdom Awards ήταν, σύμφωνα με δηλώσεις μου, η σημαντικότερη στην καριέρα του.

Links

http://www.pvponline.com/
Wikipedia on PvP
PvP forum



strip show archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi