Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Κώστα Δημόπουλου
30-10-06

Προσοχή! Αδιέξοδο...

Τις προάλλες παρακολούθησα, στις μεγάλες, σκοτεινές αίθουσες, το CHILDREN OF MEN του Alfonso Cuaron (γνωστότερος, ίσως, από το συμπαθέστατο Y TU MAMA TAMBIEN), μια ταινία όπου η ανθρωπότητα, μετά από την ανεξέλεγκτη έξαρση ενός καταστροφικού ιού που προκαλεί στειρότητα στις γυναίκες, ζει τις τελευταίες της στιγμές, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου χάους και αναρχίας, αφού η τελευταία γενιά έχει χάσει πλέον κάθε ελπίδα σωτηρίας. Μια πορεία που ορίζει, με μαθηματική -κυριολεκτικά- ακρίβεια, το αναπόφευκτο τέλος. Αυτό το βαρύ και απαισιόδοξο κλίμα της ταινίας, μου έφερε συνειρμικά στο μυαλό, σκέψεις που είχα κάνει πρόσφατα (και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ της ΒΑΒΕΛ), έπειτα από συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους που αγαπάνε τα comics (και δη, τη Γιάνκικη άποψη επ' αυτών). Γιατί, δυστυχώς, τα πράγματα και στην αγαπημένη μας βιομηχανία -στο βαθμό, φυσικά, που της αναλογεί- κάπου προς τα εκεί βαδίζουν...

Ίσως κι εσείς να έχετε ακούσει, διαβάσει ή έστω παρακολουθήσει, κάποια παρόμοια συζήτηση, τελευταία (που και ο ντόρος γύρω από το θέμα συνεχώς αυξάνεται). Το γεγονός, πάντως, είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν με σαφήνεια αυτό που οι πολλοί μέχρι τώρα απλά εικάζανε. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι αναγνώστες (και καταναλωτές) comics δεν έχουν απλά -και οφθαλμοφανέστατα- ελαττωθεί, αλλά ακόμη και αυτοί, οι λίγοι πλέον (τουλάχιστον συγκριτικά), που ασχολούνται, δεν είναι άλλοι από... τους ίδιους που ασχολούνταν και πριν από μια εικοσαετία, σε εφηβική ακόμη ηλικία. Εν έτι 2006, βλέπετε, ο μέσος όρος ηλικίας του αναγνώστη (στην Αμερική, όπου και γίνονται τέτοιου είδους έρευνες) πλησιάζει επικίνδυνα τα 30!

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι η ενηλικίωση του μέσου, που επήλθε με τη συμβολή ιερών τεράτων της 9ης Τέχνης, όπως ο Alan Moore και ο Frank Miller (μεταξύ άλλων, βεβαίως), κάπου εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του '80, σήμανε παράλληλα και την οριστική -και όπως όλα δείχνουν, αμετάκλητη- ενηλικίωση ΚΑΙ του αγοραστικού κοινού. Οι έφηβοι που αγόραζαν κάποτε τα DARK KNIGHT και WATCHMEN, αγοράζουν και τώρα, στην δεύτερη "εφηβεία" τους, τα CIVIL WAR και IDENTITY CRISIS.

Οι πραγματικοί έφηβοι της εποχής μας, όμως, δε δείχνουν να συγκινούνται πλέον από τις περιπέτειες του (πρόσφατα απαλλαγμένου από secret identities) Spider-Man, ή από τα "δολοφονικά ένστικτα" της Wonder Woman. Μπορούν, άλλωστε, να τις απολαμβάνουν κάθε 2-3 χρόνια στο Cineplex της γειτονιάς τους, απαλλαγμένοι, μάλιστα, από το άγχος του continuity! Προσπερνούν αδιάφοροι τις μνημειώδης παρτούζες που κατά καιρούς οργανώνει ο Johnny Storm (σε διάφορα universes), αφού έχουν να ασχοληθούν πρώτα με τη βιντεοσκόπηση των δικών τους, ενώ την ίδια ώρα, γελούν απαξιωτικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια του εκάστοτε φέρελπι συγγραφέα να "αναγεννήσει" αρχετυπικούς ήρωες, όπως ο Batman, ο Superman και οι X-Men. Ήρωες, χρόνια τώρα, "καμένους"!

Τί φταίει, λοιπόν; Μήπως το Direct Market, που σχεδόν εξαφάνισε τα comics από τα newsstands των Η.Π.Α., αφαιρώντας με αυτό το τρόπο την εύκολη πρόσβαση που οι νέοι αναγνώστες είχαν σε αυτά, σε παλαιότερες δεκαετίες; Μήπως το "υπερβολικό σκοτάδι" που πλημμύρισε ακόμη και τους δρόμους της, άλλοτε "ηλιόλουστης", Metropolis και ενθουσίασε μεν όλους εμάς -τα κουρασμένα παλικάρια της "Generation X"- αλλά ταυτόχρονα, απομάκρυνε κάθε "Generation Next"; Ή μήπως, τελικά, φταίει η Καλομοίρα, (που καιρός για Gaiman και Morrison, τώρα, εδώ βγαίνει σε λίγο ο Ψινάκης);

Παραφράζοντας, λοιπόν, τον Πανούση (που τον κυνηγάει πάλι η Λουκά, όπως μαθαίνουμε, στη συμπρωτεύουσα του παντοκράτορα Ψωμιάδη, αυτή τη φορά), το μόνο που μου μένει να πω είναι... ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

 



think tank archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi