Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


xtras archive
02-08-07
Απάτη Με... Ελληνική Αλμύρα!
tου Ανδρέα Μιχαηλίδη

Η Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί ποικιλοτρόπως, έχει μια ανθηρή κοινότητα otaku culture, η οποία ασχολείται με anime, manga, δημοσιεύματα, δικτυώνεται και προάγει με κάθε τρόπο το αγαπημένο θέμα όσων αποτελούν μέρος της. Δυστυχώς, κάποιες φορές, αυτό οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτό που θα διαβάσετε στο παρόν άρθρο, όπου κάποιος που είτε θεωρεί τον εαυτό του πολύ έξυπνο, είτε εμάς πολύ ηλίθιους ή -minimum- ανίκανους να συγκρίνουμε αυτά που διαβάζουμε με την προφανή αλήθεια, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κοινότητα, βασικά χάριν της ματαιοδοξίας του. Ευτυχώς, η προαναφερθείσα κοινότητα έχει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας για να ξεμπροστιάζει τέτοια υποκείμενα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Στις 12 Ιουλίου 2007, η εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ART εξέδωσε το εικονιζόμενο μικρό άρθρο, όπου "Η Ελλάδα Κατακτά Το Τόκιο". Σύμφωνα με το άρθρο, ο Αυγερινός Μπρούσαλης κατάφερε να αποσπάσει τέσσερα βραβεία για δύο animated σειρές στα "Video Anime Awards", οι οποίες "καταρρίπτουν το ρεκόρ τηλεθέασης στην Ιαπωνία, τη γενέτειρα των κόμικς". Σύμφωνα με το άρθρο, επίσης, οι σειρές ήταν το DN2 και Death Brigate 2, αυστηρά για ενήλικες. Ο ίδιος ο "δημιουργός" δηλώνει: "είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να σπάσω την ισχυρή τριανδρία Ιαπωνίας-Κίνας-Κορέας των βραβείων" και προχωράει αναφέροντας ότι ο σοβινιστικός χαρακτήρας των Ασιατών του προξένησε μεγάλες δυσκολίες, αλλά τελικά όλα πήγαν... κατ' ευχήν! Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία του "DN2"... για όσους δεν αναγνωρίζουν τον Setsuna, πρωταγωνιστή από το ANGEL SANCTUARY της Kaori Yuki!

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ας εξετάσουμε προσεκτικά τα λεγόμενα του κυρίου αυτού. Καταρχήν, δεν υπάρχει θεσμός "Video Anime Awards 2006-2007" ή οποιουδήποτε άλλου... ακαδημαϊκού έτους στην Ιαπωνία. Αν (πολύ κακώς) δεν με πιστεύετε, μπορείτε να κάνετε ένα απλό google search, το οποίο θα εμφανίσει μόνο, πάνω-πάνω "...περίεργη είδηση στο Ποντίκι..." κ.λπ. Ακόμη και αν υπήρχαν τέτοιου είδους βραβεία, ο σοβινισμός των Ιαπώνων (το μοναδικό αληθινό στοιχείο του άρθρου), δεν θα επέτρεπε ποτέ κοινό διαγωνισμό για Κίνα Ιαπωνία και Κορέα (αφήστε που η Κίνα δεν βγάζει εμπορικά animation εδώ και πολλά χρόνια, οπότε πάλι για Κορέα μόνο θα μιλούσαμε και επ' ουδενί για "ισχυρή τριανδρία"). Στη συνέχεια, ας δούμε λίγο το περαιτέρω πληροφοριακό και ετυμολογικό στοιχείο: από πότε η Ιαπωνία είναι γενέτειρα των comics;;;

Πολύ βολικά, δεν αναφέρεται το είδος των βραβείων, ο οργανισμός που τα διοργανώνει, ή οτιδήποτε άλλο θα εξέθετε το προφανές ψεύδος της είδησης. Όσο για το "DN2", ο Μπρούσαλης δεν είχε καν την αξιοπρέπεια να φτιάξει άλλον έναν πλαστό τίτλο όπως το "Death Brigate 2", αλλά ξεδιάντροπα έκοψε το "Α" από ένα παλιό anime, ονόματι DNA2, βασισμένο στο ομώνυμο manga του Masakazu Katsura. Αντίστοιχα google searches βγάζουν μόνο τη συζήτηση πάνω στις ψευδείς δημοσιεύσεις καθώς και το κλασικό "μήπως εννοείτε...". Εντωμεταξύ, οι λακωνικότατες πληροφορίες για τα σενάριο, όχι μόνο δε δικαιολογούν το γιατί ενδεχομένως βραβεύθηκαν, αλλά φαίνεται το πόσο πρόχειρα έγινε η "μυθοπλασία" για το άρθρο.

Βεβαίως, αντιλαμβανόμενος τις διάφορες προβληματικές απώλειες του σκευάσματός του, ο Μπρούσαλης είπε να ακολουθήσει το αξέχαστο "you mess with me, you mess with my whole family" και έτσι, στο ένθετο TV ΕΘΝΟΣ στις 22 Ιουλίου 2007 (συμπτωματικά, στο ΕΘΝΟΣ εργάζεται ο πατέρας του "δημιουργού", Κάρολος Μπρούσαλης), αφιερώθηκε ένα μονοσέλιδο στο παραμύθι του, με ζουμερές λεπτομέρειες που κάθε συγγραφέας Βίπερ-Νόρα θα ζήλευε. Στη συνέντευξη στη Νατάσα Παπανικολάου, με τίτλο "Τι Βλέπουν Οι Γιαπωνέζοι;", συνοδευόμενη από φωτογραφία του "χρυσού παιδιού του TV Tokyo", η μυθοπλασία έχει πλέον μετατραπεί σε ομηρικό έπος. Η "συνέντευξη" ξεκινά με μια αναφορά ότι ο ξυλοδαρμός αλλοδαπών στην Ομόνοια γίνεται αντιρατσιστικό μήνυμα στην Ιαπωνία και "το πειρατικό πλοίο του Captain Harlock βρήκε τον συνεχιστή του στην Ελλάδα", μία ύβρις προς τον Leiji Matsumoto, του οποίου η θεματολογία είναι, ούτως ή άλλως, άσχετη με τα υποτιθέμενα σενάρια του Μπρούσαλη. Το άρθρο είναι τόσο γεμάτο με εξοργιστικά σκευάσματα, ώστε η ανάγνωση γραμμή-γραμμή απλώς θα κουράσει και εμένα και εσάς.

Ας σταθούμε στα βασικά. Ο Μπρούσαλης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζει επτά νέες σειρές animation για τη νέα σεζόν, πράγμα αδύνατον όταν οι Ιάπωνες, με δεκαετίες εμπειρίας, σπάνια εργάζονται σε -οριακό maximum- τρεις (μάλλον ο Μπρούσαλης δεν γνωρίζει πόσο χρόνο και τί διαδικασία απαιτεί η σύνθεση έστω ενός επεισοδίου).

Ας δούμε τη φρέσκια προσθήκη του οργανισμού που οργάνωσε τα βραβεία, "Tokyo TV". Το Tokyo TV είναι ένας επιχειρηματικός γίγαντας στην Ιαπωνία, του οποίου το μικρότερο κομμάτι, που ξεκίνησε ως κανάλι (TV Tokyo), αλλά σήμερα είναι κυρίως production company, που ασχολείται με animation. Το TV Tokyo φέτος γιόρτασε τα 40 του χρόνια, αλλά δε διοργάνωσε οποιαδήποτε βράβευση για animation, τουλάχιστον όχι κάποια που να αναφέρεται στο επίσημο site του.

Παρακάτω, ο Μπρούσαλης αναφέρει ότι έμαθε ιαπωνικά σε ένα χρόνο. Έχοντας ο ίδιος κάνει ιαπωνικά και έχοντας μιλήσει με τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται σοβαρά, γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, εκτός και αν είσαι ιδιοφυία. Απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για να μπορείς να συνεννοηθείς σε επαγγελματικό επίπεδο, το οποίο σχετίζεται και με τη σειρά βάσει της οποίας μαθαίνεις τα ιδεογράμματα, όχι μόνο με το αν έχεις IQ 160+.

Όσον αφορά στις σειρές, η ελαφρώς εκτενέστερη περιγραφή τους δείχνει (λέμε τώρα, αν είχαν ποτέ υπάρξει) πρόχειρες σεναριακές αντιγραφές του FIST OF THE NORTH STAR και της... ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ! Σαν αποτέλεσμα αποκλείεται να έφταναν να κερδίσουν καν το ενδιαφέρον του ιαπωνικού κοινού, το οποίο αυτά τα έχει φάει με το κουτάλι. Για να διανθίσει το μέγα παραμύθι, αυτή τη φορά ο Μπρούσαλης μας παρέθεσε και τα δύο βραβεία, "καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερης σειράς επιστημονικής φαντασίας-θρίλερ" από την "Tokyo TV και την Cartoon Association of America της DreamWorks". (Προφανώς το δεύτερο το κέρδισε για την ευφάνταστη παρουσίαση των ανύπαρκτων αυτών σειρών.) Το πώς οι δύο αυτοί οργανισμοί διοργανώνουν κοινά βραβεία και μου ξέφυγε, δεν το καταλαβαίνω... Αφήνω την ύπαρξη κατηγορίας "επιστημονική φαντασία-θρίλερ". Δύο σε ένα, Vidal Sassoon!

Για να γράψει τον επίλογο του έπους του, λέει πως η πρόταση για τα βραβεία ήρθε μέσω internet "από έναν Ιάπωνα που είδε σε κάποιο blog ένα σκίτσο του". Για να δω: ποιός Ιάπωνας; Άγνωστο. Ποιό blog; Μυστήριο. Ποιά πρόταση; Καμία! Αφήστε που οι Ιάπωνες δεν ψάχνουν ποτέ, μα ποτέ, ξένους animators οποιουδήποτε είδους σε blogs! Για γαρνίρισμα, η φωτογραφία του δεύτερου αριστουργήματός του είναι η Chii από το CHOBITS των CLAMP. Αμφότερες οι φωτογραφίες δεν είναι καν από animation αλλά από τα αντίστοιχα manga.

Το όλο ζήτημα πήρε φωτιά στο Anime.gr (μπείτε και ψάξτε το όνομά του Μπρούσαλη ή τη φράση "περίεργη δημοσίευση" για περισσότερα) και ευχαριστώ τον Γιώργο Φερεντίνο που επέστησε την προσοχή μου σε αυτό (και μου πήρε και κάμποσο μέχρι να υλοποιήσω το report, sorry Γιώργο!). Εις απάντηση, ο Μπρούσαλης έστειλε την ακόλουθη φωτογραφία με τα τέσσερα βραβεία του - ένα photoshop σχεδόν όσο κακό όσο τα δικά μου (κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε του λόγου το αληθές σε μεγαλύτερη ανάλυση).

Όπως βλέπετε, είναι τέσσερα άδεια χαρτιά, πάνω σε ένα τραπέζι, πάνω στα οποία με photoshop έχει "δημιουργήσει" τα βραβεία. Ως γνωστόν, οι Ιάπωνες γράφουν αγγλικά, σε γραμματοσειρά "Comic Sans", οι σχετικοί υπεύθυνοι δεν υπογράφουν τα διπλώματα και διάφορα σημεία είναι "πιξελιασμένα".

Περισσότερο από την κούφια ματαιοδοξία αυτού του ανθρώπου, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί, αφού αποφάσισε να προβάλει ένα τόσο χονδροειδές ψέμα, δεν έκανε προσπάθεια να το κάνει έστω λίγο πειστικό και αφού εκτέθηκε, δεν χώθηκε απλά κάτω από την πέτρα από όπου σύρθηκε στο φως, ενώ αντίθετα συνεχίζει το παραμύθι και κάνει κούφιες, ελληναρίστικες απειλές για δικηγόρους. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi