Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Γιάννη Κουρουμπακάλη
04-08-05

Full Circle - A COMICDOM Retrospective

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η ομάδα του COMICDOM αποφάσισε πως η σωστότερη κίνηση ήταν να μεταφέρουμε τις προσπάθειές μας στον κυβερνοχώρο, εκμεταλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει. Μπήκαμε λοιπόν στη γραμμή να δημιουργήσουμε αυτό που πιστεύαμε ότι έλειπε από τον ελληνικό χώρο.

 

With Great Responsibilities Comes A Lot Of Work...

ʼρχισαν λοιπόν να πέφτουν οι ιδέες στο τραπέζι για το ποια θα είναι η ύλη του ιστότοπου, ο ρυθμός ανανέωσής της και πολλά άλλα. Τα αποτελέσματα αυτών των ατελείωτων ωρών συζήτησης μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας κάνοντας μια βόλτα στο site. Το βασικότερο θέμα που μας απασχολούσε και μας απασχολεί ήταν η συνέπεια προς τους επισκέπτες μας. Όσο λοιπόν το συζητούσαμε τόσο οι αρμοδιότητες που μοιράζονταν, αυξάνονταν με εκθετικό ρυθμό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που είχαμε αρχίσει πλέον να αστειευόμαστε για τους τίτλους μας (ήμασταν ο καθείς από το παιδί για τα θελήματα μέχρι editor in chief).

Η αλήθεια είναι πως η δουλειά που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό ένα τέτοιο project είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από ότι υπολογίζεις αρχικά στο μυαλό σου. Οι διαστάσεις γίνονται ορατές μόνο όταν το εκάστοτε meeting έχει ολοκληρωθεί και πας σπίτι σου να βολέψεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά σου τις νέες αρμοδιότητες. Και να, η πρώτη σφαλιάρα...

Το θέμα λοιπόν όπως είπα ήταν η συνέπεια. Ανανέωση όλων των στηλών και των θεμάτων μας σε τέτοιο ρυθμό ώστε να αξίζει κάποιος να περνάει μια βόλτα από εμάς καθημερινά. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τεχνικά θέματα ως προς τη δομή και χρηστικότητα του χώρου και την ταχύτητα προσαρμογής στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του κοινού και της διαχείρισης της ύλης.

Δέκα μήνες μετά, από την ημέρα που ανοίξαμε τις ηλεκτρονικές μας πύλες, θα έλεγα πως έχουμε ανταποκριθεί με επιτυχία στις περισσότερες προκλήσεις. Πέντε εβδομαδιαίες στήλες, REVIEWS και COMICDOM FILES σε εβδομαδιαία βάση, τρία comic strips που μοιράζονται ένα καθημερινό ρυθμό ανανέωσης, day by day νέα από την παγκόσμια βιομηχανία αλλά και ενημέρωση για την εγχώρια σκηνή και τις κυκλοφορίες της, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις αλλά και ανταποκρίσεις.

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι του site, όσοι είστε μαζί μας από την αρχή θα παρατηρήσατε ότι έχει ήδη δεχτεί μια σημαντική ανανέωση για την διευκόλυνση της πλοήγησης στην καθημερινά αυξανόμενη ύλη του αλλά και την βελτίωση της οπτικής αισθητικής του.

Επίσης το archive όλων των στηλών από το προηγούμενο site έχει μπει σε πρόγραμμα ώστε μετά το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί. Ένα αγκάθι έχει μείνει να βασανίζει την αίσθηση υπευθυνότητας μας ως προς αυτά που υποσχόμαστε και αυτό είναι το LINK DATABASE. Ναι, το ξέρουμε έχετε δίκιο. Πού είναι αυτό το ρημάδι; Θα σας πω εγώ.

 

Η Πολύ Δουλειά Τρώει Τον Αφέντη

Σαν να μην μας έφταναν όλα τα παραπάνω είπαμε ότι "έλα μωρέ, πόση δουλειά μπορεί να είναι;". Λοιπόν μπορώ να σας πω με το χέρι στη καρδιά πως παρότι ένας ικανοποιητικός όγκος από comic related sites έχει κατηγοριοποιηθεί, μέχρι τώρα δεν είχαμε τον χρόνο να ολοκληρώσουμε το project και την άνεση να ξεκινήσουμε να το ανεβάζουμε. Δυστυχώς δεν ήμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με την δουλειά μας σε αυτό το κομμάτι, μια και θέλουμε να παραδώσουμε σε όλους εσάς ένα link database που ομοιό του, δύσκολα συναντά κανείς στο διαδίκτυο. Πάντως μετά την ολοκλήρωση του archive έχει σειρά αυτό, so stay tuned.

 

Just A Spec In The Spectrum

Τα COMICDOM AWARDS λοιπόν, το πρώτο event που διοργανώσαμε για να κάνουμε κάτι πρωτότυπο για την Ελληνική σκηνή και συνάμα διασκεδαστικό. Αυτό που δεν υπολογίσαμε είναι ότι κάποιοι μας έβλεπαν εξαρχής απαξιωτικά. Ελπίζουμε τα φετινά awards (ναι, δεν θα την γλιτώσετε) να είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο οργάνωσης, καθώς δεσμευόμαστε να αφιερώσουμε και πάλι πραγματικά όσο τον δυνατό περισσότερο χρόνο μπορούμε αλλά και να εντάξουμε όσο περισσότερο σχετικό κόσμο στην όλη διαδικασία. Wait and see...

Ναι, ήρθαν στην Ελλάδα ο Jeff Smith και ο Bryan Talbot!!! Και ναι, μας βγήκε το λάδι, και ναι μας αδειάσανε οι τσέπες αλλά μικρό το κακό... ο Jeff Smith και ο Bryan Talbot ήρθαν στη Αθήνα, στην Καλλιθέα, στο Jemma. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ευγενική χορηγία και συμπαράσταση του Λευτέρη Σταυριανού, ιδιοκτήτη των Jemma Books And Comics. Tο πάρτι συνεχίστηκε στην Μυτιλήνη όπου το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ έλαβε χώρα, υπό την οργάνωση της ICONOTOPIA (μέλη της οποίας είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε) και όπου και οι δύο καλλιτέχνες αλλά και ο Brian Bolland βρέθηκαν εκεί. Από την Αθήνα ως τη Μυτιλήνη δουλέψαν πολλοί άνθρωποι προκειμένου να οργανωθεί και να διεξαχθεί το πρώτο multi-event και ταυτόχρονα σημαντικότερο comic related γεγονός που έχει συμβεί σε Ελληνικό έδαφος. Πάντως οι "διεθνείς επισκέψεις" δεν σταματούν εδώ. Οι επαφές μας με το εξωτερικό συνεχώς αυξάνονται, και να είστε βέβαιοι ότι θα φέρουμε στην Ελλάδα και άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Και μιας και μιλάμε για επαφές να σας ενημερώσω πως πλέον η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εκδοτικές του εξωτερικού, μας προσθέτουν επίσημα στις press lists τους και μας αποστέλλουν τα δελτία Tύπου τους. Δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την διεύρυνση αυτών των συνεργασιών (ποσοτικά και ποιοτικά).

 

Blood In - Blood Out

Μετά την προσθήκη του SHINJUKU EXPRESS, της στήλης του Ανδρέα Μιχαηλίδη για την ιαπωνική σκηνή, από τον Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε -εκτός απρόοπτου- άλλες δυο, τουλάχιστον, δεκαπενθήμερες θεματικές στήλες, δίνοντας έτσι νόημα στο tag line "Celebrating Comic Book Diversity". Η πρώτη θα μιλάει για ευρωπαϊκά comics και θα γράφεται από τον Πάνο Κρητικό και την Μυρτώ Τσελέντη, αμφότεροι της ομάδας ICONOTOPIA, ενώ η δεύτερη θα ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά comic strips που μπορούμε να βρίσκουμε στο διαδίκτυο και θα γράφεται από τον Νίκο Βλασερό.

Αντίστοιχα το IDENTITY CRISIS ολοκληρώνει τον κύκλο του και θα αντικατασταθεί από μία νέα στήλη που είμαστε βέβαιοι ότι θα ενδιαφέρει πολλούς από σας, ενώ το παρόν κείμενο είναι το τελευταίο installment του THE DUNGEON, καθώς η στήλη κλείνει για να δώσει χώρο στη νέα ύλη.

 

A Hard Goodbye

Μέσα στον 1 1/2 χρόνο της λειτουργίας μας, η ομάδα του COMICDOM βρέθηκε συχνά σε μία δίνη επικρίσεων για πράγματα που γράφτηκαν ή ακόμα και για τον τρόπο που γράφτηκαν. Γεγονός παραμένει ότι οι προθέσεις μας δεν συνάδουν με πολλούς χαρακτηρισμούς που έχουμε δεχτεί. Ελπίζουμε, συν τω χρόνω, να είμαστε εδώ και με τη στάση μας να γίνει αυτό γενικότερα αντιληπτό. Ευτυχώς πρόσφατα αποδείχθηκε ότι τελικά μερικά πράγματα λύνονται μόνο με ευθύτητα και ώριμη face to face συζήτηση. Να είστε καλά παιδιά (ξέρετε εσείς).

 

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ GUYS AND GALS!!!

Τα λέμε και από κοντά τον Σεπτέμβριο στο Comic Fest που διοργανώνει και πάλι ο Ανδρέας Πεφάνης του Comicworld.

 

PS: Το COMICDOM θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους το υποστήριξαν και το υποστηρίζουν σε κάθε διαφορετική φάση που περνάει. Τους συνεργάτες μας, τον Λευτέρη Σταυριανό, τον Παναγιώτη Κόνδρα (γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ τώρα) και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, όλους όσους μας διαβάζουν και εκτιμούν τη δουλειά που κάνουμε. Ανταμοιβή μας είναι η στήριξη που μας προσφέρετε με τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα του site μας.

Το COMICDOM δεν κατεβάζει ρολά για το καλοκαίρι. Ενημερωθείτε για το ποιές στήλες θα μας κρατούν συντροφιά μέσα στον Αύγουστο και ποιες θα βρίσκονται και πάλι από κοντά μας το Σεπτέμβρη.

 



editors dungeon archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi