Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
11-10-04

Reviews? We don't need no stinkin' reviews!

Τελικά, τι είναι review; Είναι η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να επιβάλλουν-πουλήσουν τη γνώμη τους σε άλλους; Μήπως είναι η καθοδηγούμενη από κάποιες εταιρείες απόπειρα χειραγώγησης του κοινού; Μήπως απλά είναι η ανάγκη ορισμένων να διατυμπανίζουν την άποψη τους με την ελπίδα κάποιος να τους ακούσει;

Όλα αυτά... και τίποτα από αυτά, συνάμα.

Για ποιο λόγο γράφουμε reviews εδώ στο Comicdom; Μα γιατί πιστεύουμε ότι αρκετοί από εσάς εκτιμάτε την άποψη μας, το γούστο μας, το κριτήριο μας και εμπιστεύεστε τις προτάσεις μας σε ορισμένα πράγματα.

Ειλικρινά, όσο μεγάλη και αν είναι η ανάγκη μας να εξωτερικεύουμε τις απόψεις μας μέσα από κείμενα, αν δεν πιστεύαμε ότι όλα αυτά ενδιαφέρουν μια σημαντική μερίδα του αναγνωστικού κοινού, τότε θα βρίσκαμε άλλα (πολύ πιο ξεκούραστα) πράγματα να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

Το θεμελιώδες ερώτημα όμως είναι άλλο: «Γιατί να διαβάσω τη γνώμη του Σακαρίδη για το Strange; Τι παραπάνω ξέρει αυτός από εμένα;»

Πιθανόν τίποτα. Ίσως πάρα πολλά. Who knows. That's not the fuckin' point, anyway!

Το θέμα είναι ότι τα reviews είναι μια πολύ περίεργη υπόθεση. Δεν είναι απαραίτητο να τρέφεις υπερβολικό σεβασμό για έναν reviewer για να παρακολουθείς τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται να θεωρείς κάποιον comics-guru για να βρίσκεις χρήσιμες τις κριτικές του.

Πρέπει να σας πω ότι, κατά καιρούς, διαβάζω με μεγάλη προσοχή reviews από άτομα που αισθάνομαι ότι δεν έχουν ούτε το δικό μου αναγνωστικό υπόβαθρο, ούτε καν ιδιαίτερα σημαντικές δημοσιογραφικές ικανότητες. Γιατί το κάνω; Πολύ απλά γιατί καταλαβαίνω (μετά από 5-6 reviews που θα διαβάσω) ότι συμπίπτουν τα γούστα μας.

Και αυτό είναι, αγαπητοί αναγνώστες το point ενός review. Σε τελική ανάλυση, το review εξυπηρετεί κυρίως ένα σκοπό: Να προτρέψει, ή να αποτρέψει τον αναγνώστη να αγοράσει κάτι. Πολύ απλά λοιπόν, τσεκάρεις δυο-τρεις διαφορετικούς reviewers, ξεκαθαρίζεις μέσα σου με ποιους συμφωνούν τα γούστα σας και παρακολουθείς τα γραπτά αυτών. Με πολύ απλό τρόπο, έχεις μια εύκολη και φτηνή έρευνα αγοράς και δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζεις όλα τα διαφορετικά #1 που κυκλοφορούν με την ελπίδα ότι κάποιο θα είναι καλό.

Επίσης, μια πιο κυνική version των παραπάνω είναι να παρακολουθείς τους reviewers με τους οποίους δεν συμφωνείς ιδιαίτερα και να πράττεις το ανάποδο από ότι σου προτείνουν. «Hey guys, ο Σακαρίδης λεει ότι το Astonishing X-Men είναι για τα πανηγύρια.» «Ο Σακαρίδης τον παίρνει. Let's go buy two copies each!» (Χμμμ...)

Anyway, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν πρόκειται να σε πιάσει απ' το χεράκι και να σε οδηγήσει στο comic shop με σαφείς οδηγίες για το τι θα αγοράσεις και τι όχι.

Your money, your choice!

And that's the fuckin' point!editors dungeon archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi