Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
27-12-04

2004: Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα


Need we say more? Let the countdown begin!

10. Η Todd McFarlane Productions στα όρια της χρεοκοπίας
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά τα ηχηρά παραδείγματα της Marvel και της Crossgen, ο εφιάλτης του Chapter 11 Bankruptcy ξαναχτυπά. Η φούσκα που δημιουργήθηκε στις αρχές των 90's με την πλασματική άνοδο της βιομηχανίας εξακολουθεί να δείχνει σήμερα το άσχημο πρόσωπό της. Και κάποιοι από εκείνους που πρωτοστάτησαν τότε στη δημιουργία της, έρχονται σήμερα να πληρώσουν.

9. Mickey Mouse: 2000 τεύχη εν Ελλάδι
Εκθέσεις με λιθογραφίες του Carl Barks και έργα εικαστικών, επίσκεψη του Don Rosa στη χώρα μας, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Disney... Ο Χρήστος Τερζόπουλος απέδειξε ότι είναι ένας από τους λιγοστούς εκδότες σήμερα που αξίζει τον τίτλο του. Γιατί για εκείνον δεν νοείται να εκδίδει κάτι που δεν αγαπά. Κυρίως όμως που δεν τιμά.

8. Avengers Disassembled
Απέτυχε; Ενδεχομένως. Απογοήτευσε; Σίγουρα. ʼλλαξε για πάντα τους Avengers; Σε καμία περίπτωση. Μέτρια γραμμένο, με φτηνά τρικ εντυπωσιασμού και το απόλυτο κενό κάτω από μία εντελώς προβλέψιμη και διαπερατή επιφάνεια, το τέλος των Avengers άφησε μία πικρή (αδιάφορη για άλλους) γεύση. Κι αυτό όχι γιατί η ιστορική ομάδα άξιζε καλύτερης αντιμετώπισης, αλλά γιατί αυτή, καθώς αποδεικνύεται, είναι η άποψη της Marvel εν έτει 2004 για τα groundbreaking events!

7. Η χρονιά της «αράχνης»
Κάτι ο εμπορικός θρίαμβος του Spider-Man 2, κάτι το buzz που δημιουργήθηκε με το Sins Past storyline, το 2004 ήταν δίχως άλλο μία χρονιά ορόσημο για τον δημοφιλή web-slinger. Μπορεί ο J. Michael Straczynski να έχει εξαγριώσει τους σκληροπυρηνικούς fans με τις σαπουνοπερικές ιδέες του, ουδείς όμως αμφισβητεί ότι είναι ο άνθρωπος που έστρεψε ξανά τους προβολείς στον ήρωα. Για καλό ή για κακό.

6. Fan Boy goes to the movies
Spider-Man 2, Punisher, Hellboy, Blade: Trinity... Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την εικόνα που είδα στα μπροστινά καθίσματα με έναν πατέρα να εξηγεί στον εκστασιασμένο εξάχρονο γιο του, ότι ήταν στην ηλικία του, όταν φανταζόταν το χάρτινο ήρωα να μεταπηδά στη μεγάλη οθόνη. Αν αυτό και μόνο είναι το κέρδος που μένει στους fans από όλες αυτές τις μεταφορές, εμένα μου αρκεί.

5. Οι ήρωες της DC ωριμάζουν
ʼκουγα τους γύρω μου να (παρα)μιλούν για το Identity Crisis και ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι επρόκειτο για τη συνήθη τακτική κάποιων οικείων μου, να υπερτιμούν οτιδήποτε βγαίνει από τη DC και να υποτιμούν ό,τι προέρχεται από τη Marvel. Μέχρι που το διάβασα. Και διαψεύστηκα πανηγυρικά! Το Identity Crisis ακουμπά ευφυέστατα σε υπερηρωικές αξίες, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τον ανθρωποκεντρικό ρεαλισμό με τρόπο που παραπέμπει άμεσα σε αριστουργήματα τύπου Watchmen. Αν όντως ισχύει η απαισιόδοξη άποψη ότι τα υπερηρωικά comics πνέουν τα λοίσθια από πλευράς ιδεών και ποιότητας, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο επίλογο, από το πόνημα των Meltzer και Morales.

4. X-tales to astonish
Θυμάστε ποια ήταν η τελευταία φορά που το σύνολο του X-fandom αναφώνησε: Αριστούργημα! Στο Astonishing X-Men, ο Joss Whedon και ο John Cassaday κατόρθωσαν το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: Να συναρπάσουν το υπάρχον σκληροπυρηνικό κοινό των X-Men, να φέρουν πίσω παλιούς, πρώην απογοητευμένους αναγνώστες και όλοι μαζί να συμφωνούν ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι X-Men που είδαμε εδώ και πολλά χρόνια. Το run του Grant Morrison θυμίζει πλέον σουρεαλιστικό όνειρο το οποίο όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ακόμα και ο ίδιος...

3. Schwartz to Comic Book Heaven
Όταν ακόμα η φράση "editorial guidance" σήμαινε πολλά ο Julius Schwartz καθοδήγησε και ενέπνευσε μία πλειάδα δημιουργών σε τίτλους όπως Superman, Batman, The Flash, Green Lantern, Wonder Woman, Captain Marvel και The Justice League of America. Ήταν εκεί από όταν στη δεκαετία του 40, η All-American Publications ενώθηκε με τη DC και παρέμεινε «ενεργός» μέχρι το τέλος της ζωής του, ένας προσιτός μύθος που δεν παρέλειπε να τιμά με τη ευχάριστη παρουσία του πολλά conventions. «Έφυγε» στις 8 Φεβρουαρίου. Το tribute της DC με τα 8 one-shots, ήταν το λιγότερο που όφειλε να κάνει η εταιρία για αυτόν. Το περισσότερο, θα μπορούσε να μετρηθεί μόνο κατ' αντιστοιχία με την ανεκτίμητη προσφορά του.

2. Crossgen no more!
Ο μύθος του μικροσκοπικού Δαβίδ που θριαμβεύει έναντι του παντοδύναμου Γολιάθ δεν επαναλήφθηκε αυτή τη φορά. Η εταιρία του Mark Alessi συνεθλίβη ανάμεσα στις συμπληγάδες, στέλνοντας στην κοινότητα το απαισιόδοξο μήνυμα ότι η ανατροπή των ισορροπιών είναι κάτι που θα αργήσουμε πολύ να δούμε (αν τελικά δούμε ποτέ). Τίτλοι όπως τα Ruse, El Cazador, Brath και Abadazad έχασαν το δρόμο τους για τα stands, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι στο φινάλε όλα καταλήγουν στο λογιστήριο. Όπως εξάλλου και οι δεκάδες άνεργοι και απλήρωτοι δημιουργοί.

1. DC breaks the frontiers
Τα καλά comics δεν γνωρίζουν σύνορα. Η DC συστήνει μερικά αριστουργήματα εταιριών όπως οι CMX, Humanoids και 2000 A.D. στο αμερικανικό κοινό με τα νέα διεθνή lines της. ʼργησε; Αναμφίβολα. Τουλάχιστον όμως, το έκανε! Και αυτός είναι για μένα ένας μόνο από τους λόγους που η DC ανακηρύσσεται στον μεγάλο πρωταγωνιστή της χρονιάς!

Αυτό είναι το τελευταίο Dungeon για το 2004. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη νέα χρονιά, με την ευχή τα προβλήματα του παρελθόντος έτους να είναι μακρινές αναμνήσεις για το επερχόμενο! HAPPY NEW YEAR TO EVERYONE!



editors dungeon archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi