Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
11-04-05

Nu Marvel Revisited

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω μερικές φορές στα κείμενα μου είναι να ξανακοιτάω παλαιότερα άρθρα που είχα γράψει και να εξετάζω κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο κατά πόσο επαληθεύτηκε το ελαφρώς μακάβριο SLEDGEHAMMER που είχα γράψει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (στο παλιό site που είχαμε στη Geocities). Τα bold είναι αυτά που έγραφα τότε, τα plain είναι η τωρινή μου εκτίμηση.


Ο Bill Jemas φεύγει, η νέα Marvel έρχεται!

So far, so good. Ο Bill Jemas πράγματι έφυγε, ενώ η νέα Marvel μοιάζει ενοχλητικά, στα σημεία, με αρκετές παλιότερες.

To Marvel Max line αργοπεθαίνει -αν δεν έχει πεθάνει ήδη. H Epic τέλειωσε πριν καλά-καλά αρχίσει.

Το Marvel Max line συνεχίζει να αργοπεθαίνει. Φυτοζωεί, θα έλεγα. Αφού σας χαλάει, κόψτε το, το γαμημένο! Η Epic δολοφονήθηκε στην «κούνια» ως απομεινάρι του προηγούμενου administration. Bad, bad Jemas.

Ο Morrison φεύγει από το NEW X-MEN.

Ο Morrison, ως γνωστόν, έφυγε από το NEW X-MEN, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Ευτυχώς, για το πρεστίζ της Nu Marvel, βρέθηκε ο άξιος αντικαταστάτης του στις καρδιές όλων των «don't - call - me - fanboy - I'm - a - motherfuckin' - mature - reader - with - post - modern - aesthetics» αναγνωστών του υπερτιμημένου τερατουργήματος που ονομάζεται X-Franchise. Συγχαρητήρια πρεζάκια, έχετε τον Whedon που σας αξίζει. (παρεμπιπτόντως, ο Morrison, απαλλαγμένος από τον βραχνά που λέγεται X-Men, επαναπροσδιορίζει τα υπερηρωικά comics στο SEVEN SOLDIERS)

Τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν ικανότητες και διάθεση για cutting edge projects υπογράφουν το ένα μετά το άλλο αποκλειστικά συμβόλαια στη DC.

Τα μεγαλύτερα ονόματα που διαθέτουν ικανότητες και διάθεση για πραγματικά cutting edge projects συνεχίζουν να υπογράφουν αποκλειστικά συμβόλαια με τη DC, με πρώτο και καλύτερο τον προαναφερθέντα Grant Morrison. Η Nu Marvel περιορίζεται στο να υπογράφει με διάφορους σχεδιαστές και να κάνει complimentary τσιμπούκια στον «Golden Boy» της, Brian Bendis.

Η περιβόητη ανανέωση του Marvel Knights (άλλο ένα line που το είχαμε ψιλό-ξεχάσει) είναι στην πραγματικότητα - για όσους ξέρουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές- το Marvel Universe χωρίς continuity.

Εδώ πραγματικά, αισθάνομαι πολύ περήφανος για την εκτίμηση μου. Πλέον, δεν χρειάζεται καν να διαβάσει κάποιος «ανάμεσα στις γραμμές» για να καταλάβει πως ο μοναδικός λόγος που υπάρχει το συγκεκριμένο line είναι για να γράφονται ιστορίες που αγνοούν το continuity. Δεν έχει σημασία αν είμαι υποστηρικτής ή όχι της έννοιας του continuity. Θα ήθελα απλά να βγει κάποιος από τη Marvel και να πει επιτέλους την αλήθεια για την πολιτική της εταιρίας.

Τα όσα είχε αναγγείλει ο Jemas για creator-owned projects πήγαν περίπατο.

Creator-owned projects??? Bwa-ha-ha-ha!!! (ο πρώτος που θα αναφέρει τα Kabuki και Powers θα φάει μπούφλες, για απροκάλυπτη επίδειξη ασχετοσύνης)

Ο νέος πρόεδρος της εταιρίας Jim Buckley, ήταν παλιά αφεντικό της Fleer που βγάζει trading cards!

Τα περισσότερα από τα comics που βγάζει η Marvel αυτήν την περίοδο έχουν περίπου την ίδια ποσότητα plot που έχει και ένα trading card, so I guess we've come full circle on this one.

Η νέα Marvel θέλει τον Rob Liefeld να αναλάβει το revamp του X-FORCE. Θέλει τον Scott Lobdell στο ALPHA FLIGHT. Θέλει τους υπερήρωες της κλασικούς και αμόλυντους. Δεν ανέχεται τον PETER BAGGE να βεβηλώνει τα icons της (bye-bye INCORRIGIBLE HULK).

Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Rob παραμένει στο X-FORCE, ενώ για να τον χαροποιήσουμε ακόμη περισσότερο του δώσαμε την ευκαιρία να βγάλει και SHATTERSTAR limited series. Ο Scott Lobdell και το ALPHA FLIGHT μας τελείωσαν βέβαια, αλλά υπήρξαν αρκετά φυντάνια για να πάρουν την θέση τους. Ευτυχώς (για όλους μας) ο Peter Bagge συνεργάζεται πλέον με την Dark Horse και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της νέας του δουλειάς, APOCALYPSE NERD. Οι ήρωες της Marvel επανήλθαν για τα καλά στο κλασικό και αμόλυντο status τους, αν και αρκετά πιο Buffyάρισμένοι σε μερικές περιπτώσεις και πολύ πιο decompressed σε άλλες.

Δεν ανέχεται το ενδεχόμενο να υπάρχει εταιρία που βγάζει περισσότερους τίτλους από αυτήν. Τα ράφια των comic stores πρέπει να μυρίζουν Marvel (hello SHE-HULK, IRON FIST, 2ND CAPTAIN AMERICA, 3RD (!!!!!!) FANTASTIC FOUR). Market Share, baby! It's all about the Market Share! (and the movies, of course)

Bye-bye SHE-HULK... Hello SHE-HULK: SEASON 2 (τι ηλίθια μόδα και αυτή). Επίσης, hello άπειρα FANTASTIC FOUR mini-series, hello SPELLBINDERS, LIVEWIRES, RUNAWAYS, εκατομμύρια Mutant ongoing-before-being-cancelled-back-to-mini-series, Marvel Next, Marvel Age, Marvel Action, Marvel This, Marvel That... Και το Market Share παραμένει -σχετικά- υψηλό. Και οι ταινίες συνεχίζουν να έρχονται. Και τα νεύρα των αναγνωστών συνεχίζουν να σπάνε.

Και ο «τα έχω καλά με όλους γι' αυτό και όλοι θέλουν να δουλέψουν για μένα» Joe Quesada; Που κολλάει αυτός; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του (και τις πράξεις του -μην είμαστε άδικοι) ονειρευόταν μια καινούργια Marvel. Μια Marvel με comics που θα υπερπηδούν τα στενά όρια του mainstream. Που θα αποτελεί παράδεισο για όσους δημιουργούς θέλουν να εκδώσουν προσωπικές, ανατρεπτικές και πρωτότυπες δουλειές. Ποια είναι η θέση αυτού του ανθρώπου στην new/old Marvel; ʼραγε υπάρχει θέση;

Τον Quesada τον έχω κράξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές και την αισθητική του, αλλά σας ορκίζομαι ότι δεν αμφέβαλλα ποτέ για τις προθέσεις και τις ικανότητες του. Αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει θέση στη νέα Marvel. Αν παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα στην εταιρία, το πιθανότερο είναι ότι θα καεί ανεπανόρθωτα και δεν θα του δοθεί ποτέ η ευκαιρία να κάνει όλα αυτά που πραγματικά θέλει.

Πρόβλεψη; Αν δε φύγει μόνος του στο 2004, θα τον "φύγουν" μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Αν μάλιστα είναι τυχερός, η DC θα του προσφέρει αποκλειστικό συμβόλαιο την ίδια μέρα!


Δεν θέλω να πω πολλά για τον Quesada. Είναι φανερό πλέον πως ο ρόλος του έχει περιοριστεί σε «PR Person». Αν αυτός είναι ικανοποιημένος με τις αρμοδιότητες που έχει στην εταιρία και με τη δημόσια εικόνα που παρουσιάζει, τότε πάω πάσο. Κάτι μου λέει πάντως πως η εταιρία ήδη ψάχνεται.



editors dungeon archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi