Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου
02-01-06

Όσα συμπέρανα το 2005

Σας είπα Καλή Χρονιά; Και να μην σας είπα, θα σας έχουν πει όλοι οι άλλοι, οπότε είμαι βέβαιος ότι δεν θα μου χρεώσετε την παράλειψη. Πρόσφατα βέβαια έχω καταλήξει ότι η πρωτοχρονιά (και τα "παρελκόμενα" περί αλλαγής χρόνου, νέων ξεκινημάτων και λοιπών παπαρολογιών) τα παίρνουν στα σοβαρά μόνο οι αστρολόγοι και όσοι τους πιστεύουν. Έτσι όμως για να ξορκίζουμε όλοι οι υπόλοιποι την κακοτυχία, μπουκώνουμε αλλήλους στα ευχολόγια, μπας και παίζει καμιά σχισμή εκεί στα ουράνια και διαβιβαστούν οι ευχές και οι επιθυμίες μας. Το ως άνω, άκρως αυθαίρετο συμπέρασμα, είναι μόνο ένα, από μία σειρά εξίσου αυθαίρετων και άκρως προσωπικών συμπερασμάτων που μου προέκυψαν μέσα σε μία χρονιά που δεν είχε καν την αξιοπρέπεια να είναι κακή. Πάμε λοιπόν:

Συμπέρασμα 1ο: Πάρε συνέντευξη από τα ινδάλματά σου... για όσο ζουν ακόμη
Διότι μπορεί ο Will Eisner να «έφυγε» μέσα στο 2005, πλήρης ημερών (όσο πλήρης μπορούσε να φύγει κάποιος που εξακολουθούσε να δημιουργεί στα 87 του), εμένα όμως μου έμεινε άχτι, ότι στο COMICDOM δεν προλάβαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον πιονέρο των αμερικανικών comics. Δεν γνωρίζω βέβαια αν το περιοδικό της Βαβέλ (ή κάποιο άλλο ελληνικό έντυπο) είχε φροντίσει κάποια στιγμή στο παρελθόν να καλύψει το κενό μιας ελληνόφωνης συνέντευξης με τον σπουδαίο αυτό δημιουργό και παρακαλώ αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί να με ενημερώσετε. Έτσι για να μου φύγει το βάρος, που δεν το προλάβαμε εμείς.

Συμπέρασμα 2ο: Η αντιγραφή είναι μητέρα της μάθησης (και θεία της Marvel)
Αυτό κι αν είναι θράσος. Ανεξάρτητα από το αν μου αρέσουν τα σπονδυλωτά events της Marvel (από το DISASSEMBLED, στο HOUSE OF M, από εκεί στο DECIMATION, και μετά στο CIVIL WAR) είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η ιδέα μίας διχασμένης hero community, δεν ανήκει απλά στη DC: ΕΙΝΑΙ το concept της DC που χτίζεται με συνέπεια και προγραμματισμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν βλάπτει λοιπόν να είναι λίγο πιο φειδωλοί εκεί στη Marvel, όταν κάνουν δηλώσεις περί αντιγραφών γιατί μυαλό έχουμε και κρίνουμε.

Συμπέρασμα 3ο: Ακόμα κι αν δεν το ΄χεις»... δούλευε (;;;;!!!!)
Αυτό είπε λίγο ως πολύ έλληνας δημιουργός comics και είμαι βέβαιος ότι πλεονάζω λέγοντας ότι διαφωνώ με την άποψη. Γιατί μπορώ να δεχτώ ότι η αφοσίωση, το δόσιμο και η εντατική προσπάθεια αποδίδουν καρπούς, δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι η δουλειά (και μόνο αυτή) αρκεί για να γίνει κάποιος πραγματικά καλός στον τομέα του. Πάντα χρειαζόταν και πάντα θα χρειάζεται ταλέντο. Ακόμα όμως κι αν η δική μου άποψη δεν βαραίνει, ακούστε αυτή του Alan Moore: «Ασχολήθηκα αποκλειστικά με τη συγγραφή, όταν είδα ότι όσο σκληρά κι αν εργαζόμουν, το σχέδιό μου δεν θα ήταν ποτέ αντάξιο των επαγγελματιών του χώρου». Γιατί αν δεν έχεις ταλέντο σε ένα τομέα, παράτα τα και ασχολήσου με αυτό που μπορείς (ή πιστεύεις ότι μπορείς) να κάνεις πραγματικά καλά. Και γιατί –ευτυχώς ή δυστυχώς- ο εαυτός μας είναι ο μόνος στον οποίο δεν μπορούμε να πούμε ψέματα.

Συμπέρασμα 4ο: Οι «ανεξάρτητοι» δημιουργοί ψάχνουν το όνομά τους.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι μικρής εμπορικής απήχησης δημιουργοί μας έχουν στείλει e-mails, παρακαλώντας μας να τους στείλουμε μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα reviews που κάνουμε για τα comics τους. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στον ελεύθερο χρόνο τους, οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στο Google και ψάχνουν να βρουν τι (ή ακόμα καλύτερα «αν») έχει γραφτεί κάτι για τη δουλειά τους. Μην με παρεξηγήσετε, δεν το κατακρίνω. Κάθε άλλο: Μου αρέσει το γεγονός ότι ψάχνουν, και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες πέραν της αγγλικής. Και μου αρέσει γιατί αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην παγκόσμια κοινότητα των comics, την τελευταία δεκαετία είναι το διαδίκτυο.

Συμπέρασμα 5ο: Το Hollywood «μας έπιασε».
BATMAN BEGINS & SIN CITY kicked some ass! Nuff said!

Συμπέρασμα 6ο: Great comics are everywhere
Το ήξερα και το υποστήριζα θεωρητικά, αλλά δεν το ήξερα γνωστικά. Χάρη στο EUROPEAN CIRCUS της Μυρτώς και του Πάνου, το SHINJUKU EXPRESS του Αντρέα και το STRIP SHOW του Νίκου, ανακάλυψα ότι υπάρχουν αριστουργήματα στην ευρωπαϊκή, την manga σκηνή ή ακόμα και σε online comic strips, που με αφορούν ως αναγνώστη. Εξακολουθώ να διαβάζω και να λατρεύω κυρίως την αμερικανική σκηνή, αλλά με αυτές τις τρεις στήλες έγινα ξανά πρωτάρης αναγνώστης που διψάει να μάθει και δεν ξέρει την τύφλα του! Για λίγο, το χετε αυτό;

Αυτά τα λίγα έμαθα τη χρονιά που πέρασε (είμαι και αργός βλέπετε). By the way και για να σας γλιτώσω από το άσκοπο σκρολάρισμα, αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε Editor’s Picks, λόγω ενός χρονοβόρου project που ετοιμάζουμε από κοινού με τον Σακαρίδη για τo επόμενο EDITORIAL και ελπίζω να σας αποζημιώσει. Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να διαβάζετε καλά comics και προς Θεού: Μην κάνετε μαζικές αποστολές copy-paste ευχών. Ευχηθείτε με προσωπικά μηνύματα μόνο σε όσους το επιθυμείτε. Οι υπόλοιποι απλά θα εκτιμήσουν ότι τους αφήσατε στην ησυχία τους.

Stay tuned!



editorial archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi