Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
06-02-06

26 Good Reasons

Ναι, ναι, το ξέρω πως είχα υποσχεθεί πως στο σημερινό EDITORIAL θα ανέλυα γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τόσο απλό να "πείσεις" μια γυναίκα να διαβάσει comics (αν υποθέσουμε, φυσικά, πως ο οποιοσδήποτε έχει την διάθεση να πείσει οποιονδήποτε για κάτι τέτοιο - and I'm definitely not that person) και γιατί είναι απολύτως απαραίτητο να βρεις κάτι που θα απευθύνεται -με διάφορους τρόπους- σε αυτήν.

Αφορμή για αυτή μου την υπόσχεση ήταν η δήλωση του co-editor του COMICDOM, Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, σε απάντηση στο σχόλιο μου για το κενό που δημιουργείται στον τομέα των "entry-level comics for chicks", με το τέλος του STRANGERS IN PARADISE. Η ακριβής δήλωση του Ηλία ήταν η εξής:

...Αναφορικά τώρα με τις γυναίκες, τα comics που τις αφορούν και το πως να τις πείσεις, νομίζω ότι αν έχει η ίδια το "μικρόβιο" της εικονογραφημένης αφήγησης, αργά ή γρήγορα, ένα καλό comic θα της το βγάλει αυτό στην επιφάνεια, ανεξαρτήτως γυναικείας προσέγγισης ή μη.

Ενδιαφέρουσα άποψη. Αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς, δεν θα κάνω και γκάλοπ για να δω τι από τα δύο ισχύει μεταξύ των αναγνωστών) δεν θα δώσω την -sure to be characterized as misogynist- απάντηση μου σήμερα. Και υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό.

Πρώτον, βρίσκομαι κάτω από τρομακτική πίεση χρόνου, καθώς όλα όσα μπορούσαν να πάνε στραβά τις τελευταίες τρεις μέρες, πήγαν.

Δεύτερον, διάβασα κάτι στο PREVIEWS, που πιστεύω πως πρέπει οπωσδήποτε να σχολιαστεί, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να μην το πάρουν χαμπάρι οι περισσότεροι αναγνώστες.

Στη σελίδα 8 του καταλόγου της Diamond, στο section The Splash, υπάρχει ένα κειμενάκι από το συγγραφέα του SUPERMAN/BATMAN (και πολλών άλλων επιτυχημένων comics των τελευταίων ετών), Jeph Loeb, με τίτλο "Who Are The 26?".

Στο συγκεκριμένο κείμενο, ο δημοφιλής συγγραφέας μιλάει για το εικοστό έκτο τεύχος του SUPERMAN/BATMAN, στο οποίο συμμετέχουν είκοσι έξι διαφορετικοί δημιουργοί. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ενδιαφέρον -ειδικά μάλιστα αν δει κανείς τα ονόματα των 26 συντελεστών- και αποτελεί έναν αρκετά σοβαρό λόγο για να παραγγείλει κάποιος το τεύχος, ακόμη και αν δεν είναι τακτικός αναγνώστης του τίτλου.

Αυτό που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, είναι ο λόγος που επιλέχθηκαν οι 26 αυτοί δημιουργοί. Το κοινό σημείο που έχουν, το οποίο τους έφερε κοντά, αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο γιος του Jeph Loeb, Sam, άφησε την τελευταία του πνοή, στη νεαρή ηλικία των 17 ετών. Την περίοδο λίγο πριν από το θάνατο του, έγραφε το σενάριο για το τεύχος #26 του SUPERMAN/BATMAN και ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει το plot, δεν πρόλαβε να τελειώσει τους διαλόγους, πριν το νήμα της ζωής του κοπεί τόσο πρόωρα και ξαφνικά.

Ο Jeph Loeb αποφάσισε, κατόπιν συνεννοήσεως με τη DC, να ολοκληρώσει ο ίδιος το script του τεύχους, με έναν μοναδικό και άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Κάλεσε 26 δημιουργούς που ήταν φίλοι με τον γιο του και τους ζήτησε να συμμετέχουν σε αυτό το all-star jam, στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού. Η λίστα των ονομάτων είναι εντυπωσιακή: Mike Turner, Jim Lee, Joss Whedon, Geoff Johns, Arthur Adams, Joe Casey, John Cassaday, Joyce Chin, Ian Churchill, Allan Heinberg, Joe Kelly, Mike Kunkel, Pat Lee, Rob Liefeld, Paul Levitz, Joe Madureira, Ed McGuinness, Brad Meltzer, Carlos Pacheco, Duncan Rouleau, Tim Sale, Richard Starkings, Brian K. Vaughan, Mark Verheiden και φυσικά, ο πατέρας του Sam, Jeph.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως όλοι οι δημιουργοί αποφάσισαν να δωρίσουν τα έσοδα τους από το τεύχος στο Sam Loeb College Scholarship Fund, ένα ίδρυμα που θα προσφέρει κάθε χρόνο σε έναν μαθητή από το σχολείο που φοιτούσε και ο Sam Loeb, ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα αποτελέσει χρηματικό βοήθημα για τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο. Και όταν λέω έσοδα, δεν εννοώ μόνο το προκαθορισμένο page rate που θα λάβουν οι δημιουργοί για τη συμμετοχή τους, αλλά και τα royalties που θα πάρουν, ανάλογα με τις πωλήσεις του τεύχους.

Όπως καταλαβαίνετε, όσο περισσότερα αντίτυπα πουλήσει το τεύχος, τόσο πιο πολλά χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία του Ιδρύματος. Και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.

Ακόμη λοιπόν και αν δεν είστε αναγνώστης του SUPERMAN/BATMAN. Ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για τη δουλειά των περισσοτέρων συμμετεχόντων δημιουργών (γιατί αν μου πείτε πως σας είναι όλοι αδιάφοροι, θα δυσκολευτώ να σας πιστέψω), ζητήστε από το αγαπημένο σας comic shop να προπαραγγείλει για σας ένα αντίτυπο (ή και περισσότερα, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα) από το SUPERMAN/BATMAN #26.

Δείτε το σαν μια καλή πράξη. God knows we need more of those.

Put me down for 5 copies, please.

 



editorial archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi