Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


των Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρη Σακαρίδη
21-03-06

COMICDOM AWARDS 2005 - F.A.Q.

Q: Τι είναι τα COMICDOM AWARDS;

A: Τα COMICDOM AWARDS είναι τα μοναδικά ελληνικά βραβεία comics. Φέτος διοργανώνονται για δεύτερη φορά, ενώ για το 2005, οι υποψήφιοι που αφήνονται στην κρίση του κοινού, προέρχονται εκτός από την αμερικανική και την ελληνική σκηνή των comics, και από την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική. Εσείς επιλέγετε τους -σύμφωνα με την κρίση σας- καλύτερους για τη χρονιά που πέρασε, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να κερδίσετε σημαντικά δώρα.

 

Q: Ποια είναι η λογική πίσω από τα COMICDOM AWARDS; Δεν νομίζετε ότι μία τέτοια εκδήλωση είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής σκηνής comics;

A: Συμφωνούμε ως προς το μέγεθος, διαφωνούμε όμως ως προς την εξίσωση. Κι αυτό γιατί παίρνοντας την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τα πρώτα ετήσια ελληνικά βραβεία comics, στόχοι μας ήταν (και παραμένουν), να τιμήσουμε εξαιρετικές δουλειές, να δώσουμε φωνή στις προτιμήσεις ενός ενεργού -και παθιασμένου με το αντικείμενο- κοινού, αλλά και να καταγραφούν σε βάθος χρόνου οι επικρατούσες τάσεις της εγχώριας σκηνής των comics. Αυτά εκπροσωπούν για μας τα COMICDOM AWARDS. Δεν είναι μία ψευδαίσθηση "χολιγουντιανού" μεγαλείου, αλλά ένα μέσο επικοινωνίας και ταυτόχρονα, η ελάχιστη επιβράβευση για τους συμπατριώτες μας (και μη) που δημιουργούν, επιμελούνται, προωθούν και εκδίδουν comics.

 

Q: Ποιοι κατήρτισαν τις λίστες με τις υποψηφιότητες;

A: Οι υποψηφιότητες καταρτίστηκαν από -σχεδόν- το σύνολο της ομάδας του COMICDOM και μία επιτροπή αποτελούμενη από comic shops (Comicworld, Dojo, Jemma Books & Comics, Relax Your Soul Comics, Σπηλιά Των Κόμικς), καθώς και τους Μανώλη Βαμβούνη (δημοσιογράφο της πύλης COMICS NEXUS), Αβραάμ Κάουα (ακαδημαϊκό, συγγραφέα), Γιάννη Κουκουλά (δημοσιογράφο, συγγραφέα) και Jen Contino (editor της ειδησεογραφικής πύλης, PULSE). Στην τελική επιτροπή βρίσκονται όλοι όσοι έστειλαν τα ψηφοδέλτιά τους έγκαιρα, μετρώντας εκτός του αρχικού deadline των δύο μηνών και δύο επιπλέον παρατάσεις. Ο administrator του ελληνικού forum, COMICART, Μάρκος Θεοδωράκης, καθώς και τα καταστήματα TILT και CAFÉ COFIX, παρότι είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον να βρίσκονται στη επιτροπή, δυστυχώς δεν έστειλαν έγκαιρα τις ψήφους τους, με αποτέλεσμα να μείνουν για φέτος εκτός αυτής.

 

Q: Γιατί φέτος οι υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία είναι μόνο 5, ενώ πέρσι σε κάποιες κατηγορίες οι υποψήφιοι ήταν 6 και σε άλλες 10;

A: Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι φέτος, κατορθώσαμε να έχουμε "write-in vote", όπου ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει το έργο ή τον δημιουργό της προτίμησής του, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι αυτός δεν περιλαμβάνεται στους 5. Έτσι δεν ήταν πλέον απαραίτητο να βάλουμε όσους περισσότερους μπορούμε, γιατί όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ένας Έλληνας δημιουργός, "με το write-in vote είναι σαν να είμαστε όλοι υποψήφιοι".

Δευτερεύουσας (όχι όμως ελάσσονος) σημασίας είναι το γεγονός ότι, καθώς φέτος έχουμε τις τετραπλάσιες ελληνικές κατηγορίες, αλλά και για πρώτη φορά έχουμε ευρωπαϊκές και manga, αν κρατούσαμε τις 10 υποψηφιότητες θα δημιουργούσαμε αντί για φόρμα ψηφοφορίας, ένα ατελείωτο κατάλογο ονομάτων και έργων, που θα κούραζε και εν τέλει, θα αποθάρρυνε ακόμα και τους πιο θερμούς ψηφοφόρους, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

 

Q: Γιατί υπάρχουν παραπάνω από μία υποψηφιότητες για έναν δημιουργό ή ένα έργο, ενώ απουσιάζουν παντελώς άλλοι δημιουργοί ή έργα;

Α: Γιατί τα COMICDOM AWARDS δεν είναι ένα almanac της ετήσιας παραγωγής κάθε σκηνής, αλλά η επιλογή δημιουργών ή έργων που ξεχώρισαν, σύμφωνα με τα κριτήρια μίας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που είτε γράφει επαγγελματικά για τα comics, είτε τα εμπορεύεται και τα προωθεί. Οι πέντε τελικές υποψηφιότητες είναι το άθροισμα -και ΜΟΝΟ το άθροισμα- όλων των ψήφων που έφτασαν στα χέρια μας, από τα μέλη της επιτροπής. Εμείς απλώς κάναμε την πρόσθεση και σας παραδώσαμε τις υποψηφιότητες. Είμαστε αδιαπραγμάτευτα αντίθετοι με κάθε είδους ποσοστώσεις, "μαγειρέματα" και πολιτικές ίσων αποστάσεων, όπως είμαστε αντίθετοι και με τη λογική βραβείων όπως εκείνο "του πολυγραφότερου", "του πτωχού πλην τίμιου" καθώς και "του κατατρεγμένου" δημιουργού ή εκδότη.

 

Q: Ακούστηκαν κάποια σχόλια σε σχέση με την απουσία της υποψηφιότητας του Βασίλη Λώλου. Τι έχετε να πείτε σε σχέση με αυτό;

Α: Καθώς τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, έχουν ήδη έρθει αρκετές δεκάδες ψηφοδέλτια, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα χαροποιήσει το Βασίλη), το γεγονός ότι κάποιοι θαυμαστές του, πρόσθεταν το όνομά του στο "write-in vote". Μόνο που κανείς δεν προσδιόριζε για ποια δουλειά τον προτείνει, καθώς ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για καθαρά συναισθηματικές ψήφους! Κι αυτό γιατί, για το έτος 2005, τόσο στην ελληνική σκηνή, όσο και στην αμερικανική (όπου ο έλληνας δημιουργός άνοιξε πρόσφατα τα φτερά του), δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο έργο του που να ανασύρθηκε, είτε στη μνήμη των μελών της επιτροπής, είτε στη μνήμη του ευρύτερου κοινού, όταν ο καθένας ξεχωριστά πρότεινε υποψηφιότητες ή ψήφιζε τις ήδη υπάρχουσες.

 

Q: Μπορώ να ψηφίσω περισσότερες από μία φορές; Τι θα γίνει αν το κάνω;

A: Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει περισσότερες από μία φορά. Αν αυτό γίνει αντιληπτό από το COMICDOM (όπως έγινε ήδη σε κάποιες περιπτώσεις) θα ισχύσει μόνο η πρώτη φορά που ψήφισε κάποιος.

 

Q: Με ποια λογική θεωρείτε τη ΒΑΒΕΛ, "ongoing series"; Και τελικά είναι ongoing series ή ανθολογία; Αποφασίστε!

A: Σύμφωνα με τη δική μας άποψη (meaning "την άποψη του Δημήτρη και του Ηλία που ανέλαβαν το άχαρο έργο να καταμετρήσουν τις ψήφους της επιτροπής και έχουν και τον τελευταίο λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει στο site), "ongoing series" είναι οποιοσδήποτε τίτλος comics που εκδίδει (ή πρόκειται να εκδώσει) περισσότερα από ένα τεύχη (κοινώς, "δεν είναι one-shot ή graphic novel/album) και δεν έχει προκαθορισμένο τέλος (κοινώς, "δεν είναι limited series). Στα δικά μας τα μάτια, ο όρος "ongoing series" δεν προσδιορίζεται από τη θεματολογία του comic. Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι, είτε από το κοινό, είτε από υποψήφιους και μη δημιουργούς, είτε ακόμη και από μέσα από το COMICDOM που διαφωνούν με αυτήν την ερμηνεία. Δίχως να θεωρούμε απαραίτητα πως έχουμε κάνει κάτι λάθος, υποσχόμαστε να επανεξετάσουμε το συγκεκριμένο διαχωρισμό στα επόμενα AWARDS (να 'μαστε πρώτα όλοι καλά, φυσικά).

 

Q: Πώς μπορεί το κοινό να είναι σίγουρο για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας;

A: Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν μπορεί. Όπως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οποιουδήποτε τύπου βραβεία, τηλεφωνικές ή μη δημοσκοπήσεις, καθώς και για το αν αποχωρεί πάντα αυτός που πρέπει από τα reality! Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς ένα Μέσο, αξιολογεί και το βαθμό της αξιοπιστίας του και κατ' επέκταση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων που θα παρουσιάσει. Όποιος, βέβαια, χάνει τον ύπνο του και φαντάζεται συνωμοσίες και σκοτεινές διαβουλεύσεις, μπορεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ζητήσει να δει τα ψηφοδέλτια. Τόσο απλά. (Με την προϋπόθεση πως, πριν τα δει, θα εκφράσει δημόσια την άποψη του περί "στησίματος" και αφού τα δει, θα ζητήσει -επίσης δημόσια- συγνώμη. Just kidding! Or not...)

 

Q: Πότε, πού και πώς θα ανακοινωθούν οι νικητές των AWARDS;

A: Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των COMICDOM AWARDS, στις 7 Μαΐου, δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του COMICDOM CON ATHENS και μερικές ώρες μετά, μέσα από την ιστοσελίδα του COMICDOM.

 

Q: Πώς μπορούν όσοι ψήφισαν και θέλουν να συμμετάσχουν στην κλήρωση με τα δώρα, να είναι σίγουροι για το αδιάβλητο της διαδικασίας;

A: Με το να παρίστανται στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την τελετή απονομής των COMICDOM AWARDS, στις 7 Μαΐου, δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του COMICDOMCON ATHENS. Περισσότερες πληροφορίες για την κλήρωση, αλλά και γενικότερα για την τελετή απονομής των COMICDOM AWARDS, από την ιστοσελίδα της διήμερης γιορτής στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 



editorial archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi