Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Δημήτρη Σακαρίδη
03-04-05

Accidents Will Happen

Την περασμένη Τρίτη, γύρω στις τρεις μετά το μεσημέρι, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη επικοινωνίας του COMICDOM, Λήδα Τσενέ. Ως εδώ, πιστέψτε με, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα περίεργο. Από τότε που ξεκινήσαμε τη φάση με το COMICDOM CON ATHENS, με τη Λήδα μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο, γύρω στις 10 με 15 φορές (OK, υπερβάλλω - but not much!).

 

"Έχω να σου πω ένα πάρα πολύ δυσάρεστο νέο. Καλύτερα να καθίσεις πρώτα..."

 

Αυτή ήταν -στο περίπου- η πρώτη φράση που άκουσα από το στόμα της Λήδας. Προς στιγμήν, πάγωσα. "Τι άλλο μπορεί να έχει πάει στραβά, γαμώ το κέρατο μου, γαμώ!"

 

Adam Kubert δεν θα έρθει!"

"Τι εννοείς;"

"Εννοώ πως δεν θα έρθει. Μου έστειλε e-mail και μου γράφει πως λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού προβλήματος, είναι αδύνατον να ταξιδέψει αυτή την περίοδο."

 

Η πρώτη μου σκέψη -σχεδόν ενστικτωδώς- ήταν να κοιτάξω το ημερολόγιο δίπλα μου για να δω αν είχε έρθει η Πρωταπριλιά. Nope, η ημερομηνία ήταν 28 Μαρτίου και η "επικίνδυνη μέρα" βρισκόταν 96 ώρες μακριά. Συνεπώς, δεν επρόκειτο για κάποιο αστείο, είτε από την πλευρά της Λήδας, είτε ακόμη και από τον ίδιο τον Kubert. Παρ' όλα αυτά, ρώτησα αμήχανα...

 

"Μου κάνεις πλάκα, έτσι;"

"Όχι, μιλάω πολύ σοβαρά."

 

Ξαφνικά, η φωνή της Λήδας δεν έφτανε καν στα αυτιά μου. Είμαι βέβαιος πως το καημένο το κορίτσι συνέχισε να μιλάει (I forget - είναι politically correct να αποκαλούμε πλέον τις γυναίκες "κορίτσια" ή όχι. But I digress...), αλλά εγώ δεν άκουγα τίποτα... Όλη μου η ζωή πέρασε μπροστά από τα μάτια μου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το ξέρω πως αυτό ακούγεται φοβερά κλισέ, αλλά μιλάω απολύτως ειλικρινά. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει αυτό το πράγμα. Η πρώτη ήταν πριν από δέκα περίπου χρόνια και περιλάμβανε κακή χρήση επικίνδυνων ουσιών, αλλά the less said about it, the better for all concerned (mainly, me).

Χιλιάδες σκέψεις και συναισθήματα "χόρεψαν" μέσα μου εκείνη την ώρα, με πιο έντονη την ανάγκη να φύγω - να κάνω το απόλυτο bail-out από την όλη ιστορία. Εξάλλου, εγώ ποτέ δεν ήθελα τέτοια μεγαλεία. Ούτε conventions, ούτε "γνωριμίες" με διάσημους καλλιτέχνες του εξωτερικού, ούτε κολλητηλίκια με εξέχουσες προσωπικότητες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) της ελληνικής comic σκηνής, ούτε καν την οργάνωση ενός τόσο απαιτητικού και "φιλόδοξου" site. Το μόνο που ήθελα ήταν να γράφω για comics (basically, without giving a flying fuck about who's reading my crap - or even if anyone does...) και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αυτό συμβαίνει όλο και λιγότερο, καθώς υπάρχουν άλλες "προτεραιότητες". Γιατί, γαμώτο. Γιατί θα πρέπει να ψάξω να βρω λύση για ένα πρόβλημα που, σε έναν "ιδανικό κόσμο" (as in "one created by me"), δεν θα έπρεπε να με αφορά καθόλου.

Η μάνα μου -God bless her- μου έλεγε πάντα πως όταν πέσεις στο νερό, πρέπει να κολυμπήσεις. Ίσως από εκεί να μου δημιουργήθηκε και αυτή η -άκρως ανθελληνική, people say- απέχθεια για τη θάλασσα. Παρ' όλα αυτά, αισθάνθηκα πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να ακολουθήσω τη συμβουλή της μάνας - "who always knows best", as goes the cliché.

Αφού λοιπόν, έβγαλα πρώτα την κραυγή απελπισίας, η οποία ήταν απαραίτητη για τη σχετική διατήρηση της -ήδη πληγωμένης- ψυχικής μου υγείας ("Δε με ενδιαφέρει - πάρε τον Ηλία! Μου είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποια λύση αυτή τη στιγμή"), αποφάσισα να κολυμπήσω...

Η πρώτη σκέψη που κάναμε με τη Λήδα αφορούσε τον Bill Sienkiewicz, με τον οποίο είχαμε επικοινωνήσει πριν από λίγους μήνες και είχε εκφράσει και αυτός την επιθυμία να έρθει στο COMICDOM CON ATHENS. Δυστυχώς, το σφιχτό budget της διοργάνωσης δεν μας επέτρεψε να τον φέρουμε ως τέταρτο "guest of honor", αλλά τώρα που ήμασταν μείον έναν καλεσμένο, έπρεπε κάτι να κάνουμε. Έπρεπε, φυσικά, να μεταφέρουμε αυτή τη σκέψη μας και στους υπόλοιπους της "οργανωτικής επιτροπής" από το COMICDOM, δηλαδή τον Ηλία, τον Σπύρο και τον Γιάννη. Όλοι συμφώνησαν πως αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. 'Αλλωστε ο Sienkiewicz ήταν ένα όνομα εξίσου μεγάλου βεληνεκούς με τον Kubert και η παρουσία του θα κάλυπτε επάξια το κενό.

Ωραία... Τώρα βέβαια, υπήρχαν κάποιες μικρολεπτομέρειες που έπρεπε να διευθετηθούν. Όπως, ας πούμε, ο Sienkiewicz, που ήταν "available" πριν από ενάμιση μήνα, θα προτίθετο ακόμη να έρθει; First shot in! Ο δημοφιλής καλλιτέχνης απάντησε θετικά στην πρόταση μας και έτσι το πρώτο πρόβλημα είχε λυθεί.

Μετά, όμως; Οι χορηγοί του convention θα το αποδέχονταν χωρίς αντιρρήσεις; Ευτυχώς και σε αυτόν τον τομέα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Όλοι ανεξαιρέτως οι χορηγοί μας, όχι μόνο δεν "στράβωσαν" αλλά κάποιοι από αυτούς (who shall remain nameless) έδειξαν να χαίρονται κιόλας που ο Sienkiewicz θα έπαιρνε τη θέση του Kubert - matter of taste, I guess.

Έπειτα έπρεπε να λύσουμε τα υπόλοιπα προβλήματα που έφερε αυτή η αλλαγή, όπως το να αλλάξουμε τις αφίσες και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του convention, οι οποίες ήταν -κυριολεκτικά- λίγο πριν το τυπογραφείο, να ανακοινώσουμε, με τον ενδεδειγμένο τρόπο (που φυσικά, δεν γνωρίζαμε - trial and error, όπως και τα περισσότερα πράγματα που αφορούν αυτή τη διοργάνωση), το "o Sienkiewicz έρχεται, αλλά ο Kubert όχι", να αλλάξουμε τα δελτία τύπου, να κλείσουμε εκ νέου αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο για το νέο μας καλεσμένο, να κοιτάξουμε μήπως μπορούμε να πάρουμε πίσω ένα μέρος των χρημάτων από τα εισιτήρια του Kubert (sadly, ένα πολύ μικρό μέρος, όπως αποδείχθηκε) και γενικά να κάνουμε όλο το "tweaking" που χρειαζόταν για να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η διοργάνωση (ακόμη και αν στην πορεία "επηρεάστηκαν" οι διοργανωτές - τουλάχιστον δύο άτομα ανέβασαν πυρετό τις τελευταίες μέρες and yes, I was one of them).

Αυτό που -άτσαλα και πολυλογάδικα- προσπαθώ να πω είναι πως βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί πλέον παρελθόν. Πως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα "crisis" (όχι πως ήταν το πρώτο, αλλά ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο) και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς την παραμικρή απώλεια (αν εξαιρέσουμε τις άσπρες τρίχες που πολλαπλασιάζονται στο κεφάλι μου).

Φαντάζομαι πως όλο αυτό φαίνεται λίγο σαν να δίνω συγχαρητήρια στους εαυτούς μας. Ίσως και να το κάνω - at least a little bit. Περισσότερο, όμως, νομίζω πως γράφω αυτό το κείμενο για να πιστέψουμε και οι ίδιοι πως τα καταφέραμε (και όχι για να το πιστέψετε εσείς, φυσικά - for all you know, μπορεί να λέω και μπαρούφες).

Όχι πως τα προβλήματα τελείωσαν. Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά μετά από αυτό, είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

Το COMICDOM CON ATHENS έρχεται. Και πλέον αρχίζω να το συνειδητοποιώ κι εγώ.

Have a marvelous week...

 



editorial archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi