Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Πάνου Κρητικού
10-01-06

Shaolin & Moussaka

Θα μπορούσε ποτέ ένα κομμάτι μουσακά να γίνει πρωταγωνιστής σε μια ιστορία comics; Γιατί όχι; Αρκεί να υπάρχει ταλέντο και φαντασία. Και απ' ότι φαίνεται οι δύο Γάλλοι δημιουργοί διαθέτουν και τα δύο, αφού κατάφεραν, με λίγα καλά, αλλά ουσιαστικά, συστατικά, να δημιουργήσουν ένα συμπαθητικό και νόστιμο comics πιάτο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ, τη χρονιά που μας πέρασε.

SHAOLIN & MOUSSAKA: Η ΙΕΡΗ ΤΡΥΠΑ

Σενάριο: David Chauvel

Σχέδιο: Cyril Pedrosa

Μαμούθ Κόμιξ

Όπως λοιπόν η αμερικανική comics σκηνή διαθέτει τους ανεκδιήγητους MILK AND CHEESE (του Evan Dorkin) ως εδώδιμους ταραξίες της καθημερινότητας, η γευστική, πλην όμως θανάσιμη, Moussaka αποτελεί τη γαλλική πρόταση της comics γαστρονομίας. Το όλο παράδοξο συνοδεύεται από ένα φαφλατά σαολίν μοναχό, με μακρόσυρτο όνομα και ακόμα πιο μακρόσυρτους και πομπώδεις διαλόγους, ένα τυπικό σερίφη με κάπως "ιδιαίτερους" βοηθούς, μία "κορασίδα εν κινδύνω" ιδιαίτερα "προικισμένη", ένα κοτόπουλο με έντονες σεξουαλικές ορέξεις και αρκετούς ακόμη "ιδιαίτερους" χαρακτήρες. Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια "ιδιαίτερη" ιστορία comics που λαμβάνει χώρα σε ένα σκηνικό το οποίο παραπέμπει σε μία διαστρεβλωμένη, όσο και διεστραμμένη εκδοχή, της Αγριας Δύσης και φυσικά, κάθε σχέση με τη ρεαλιστική απεικόνιση γεγονότων και καταστάσεων σταματά εκεί.

Ο David Chauvel, στην προσπάθεια του να χαλιναγωγήσει όλα τα αλλόκοτα στοιχεία που εντάσσει στο κείμενο του, χρησιμοποιεί μια αφηγηματική προσέγγιση που, συναντά κανείς στο λεγόμενο "θέατρο του παραλόγου". Έτσι, το απροσδιόριστο του τόπου και του χρόνου, οι αλλόκοτοι χαρακτήρες που εμφανίζονται από το πουθενά, η ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων, οι κοφτοί και συχνά άνευ ουσίας, διάλογοι και ο άκρατος βερμπαλισμός φέρνουν στο μυαλό τους άχρονους και μη ρεαλιστικούς πρωταγωνιστές των θεατρικών έργων του Samuel Beckett.

Στην ιστορία μας, το πραγματικό και το μη πραγματικό αναμιγνύονται με τρόπο τέτοιο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην αποσκοπεί στην απεικόνιση μιας φανταστικής εκδοχής της πραγματικότητας αλλά σε μια παράλογη εκδοχή της καθημερινότητας και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η Αγρια Δύση της Ιερής Τρύπας (όπως ονομάζεται η πόλη στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα) διατηρεί τα βασικά διακριτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά μιας μικρής αμερικανικής πόλης του 18ου αιώνα αλλά ταυτόχρονα τα εμπλουτίζει με "εξωτικούς" χαρακτήρες απροσδιόριστου origin (όπως είναι οι Αφρικανοί πολεμιστές που εκτελούν χρέη βοηθού σερίφη) αλλά και με ακόμα πιο "εξωτικά" αντικείμενα (το διαστημόπλοιο που κρύβεται στο σιτοβολώνα). Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, κοινοί άνθρωποι και ομιλώντα ζώα ή φαγητά, έχοντας επίγνωση του παραλόγου της κατάστασης τους, δρουν αναλόγως, άλλοτε προσαρμόζοντας τους εαυτούς τους στις συμβάσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς και άλλοτε κινούμενοι ελεύθεροι στις σουρεαλιστικές διαστάσεις της comics ύπαρξης τους.

Τα σκίτσα του Cyril Pedrosa κινούνται στα πλαίσια της "καθαρής γραμμής" της γαλλοβελγικής σχολής, αλλά ταυτόχρονα υιοθετούν στοιχεία από την "πιο-τετραγωνισμένη-και-με-γωνίες" γραμμή των Ισπανών δημιουργών, καθώς και στοιχεία από το αμερικανικό underground. Η εμπειρία του Pedrosa στο χώρο του κινουμένου σχεδίου (έχει εργαστεί για το στούντιο Disney στις τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ και ΗΡΑΚΛΗΣ) φαίνεται να επιβάλλει την άποψη της στο σχεδιασμό των ντεκόρ και το ρυθμό της αφήγησης, εφόσον τα πάντα χαρακτηρίζονται από μια "καθαρότητα" και οι αλλαγές από σεκάνς σε σεκάνς, καθώς και η χορογραφημένη κίνηση των πρωταγωνιστών, έχουν ολοφάνερες κινηματογραφικές καταβολές. Το ντεκουπάζ των σελίδων είναι αρκετά "συντηρητικό" και πλησιέστερο σε αυτό των comics της δεκαετίας του '70, όμως τόσο οι ψηλόλιγνες και ρευστές φιγούρες των πρωταγωνιστών όσο και τα έντονα φωτεινά χρώματα του Christophe Araldi, εκσυγχρονίζουν το τελικό αποτέλεσμα και το φέρνουν πιο κοντά σε αντίστοιχα, σύγχρονα χιουμοριστικά comics όπως ο, προσφάτως βραβευμένος στο Φεστιβάλ της Angouleme, TITEUF του Zep.

Πέραν, όμως, των ευφυών χιουμοριστικών ευρημάτων και του λειτουργικού σκίτσου, αυτό που προσδίδει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο άλμπουμ είναι όλα εκείνα που δεν λέγονται, αλλά υπονοούνται. Με μια προσεκτική ματιά, ο αναγνώστης δύναται να ανακαλύψει, ευφυώς συγκαλυμμένες, αναφορές σε ομαδικό σεξ, ομοφυλοφιλία, κτηνοβασία, εκπόρνευση κτλ., δοσμένα με τρόπο χιουμοριστικό και κομψό και ενσωματωμένα σε μία ιστορία comics, το δημιουργικό μοτίβο της οποίας δεν αφήνει, φαινομενικά, περιθώρια για κάτι τέτοιο. Οπότε, όλα επαφίενται στην οπτική γωνία και την "καλή" διάθεση του αναγνώστη.

Οι περιπέτειες του Shaolin και της Moussaka δεν φιλοδοξούν να γίνουν ένα comics αριστούργημα ούτε και να πάρουν τον εαυτό τους στα σοβαρά. Πρόκειται απλά για μια καλογραμμένη και καλοσχεδιασμένη ιστορία comics που εμφανίζεται από το πουθενά και αφήνει ένα αινιγματικό χαμόγελο στο πρόσωπο του αναγνώστη. Και αυτό από μόνο του έχει ενδιαφέρον...

 

Collector's Data

Το άλμπουμ SHAOLIN & MOUSSAKA: Η ΙΕΡΗ ΤΡΥΠΑ (SHAOLIN & MOUSSAKA:...A HOLY HOLE, Guy Delcourt Productions, 2004) κυκλοφόρησε στη χώρα μας το Μάρτιο του 2005 από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο μηνιαίο γαλλικό περιοδικό PAVILLON ROUGE.

Οι David Chauvel και Cyril Pedrosa έχουν συνεργαστεί ξανά στη σειρά RING CIRCUS, που κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις Delcourt, το 1998. Αυτή ήταν και η πρώτη δουλειά του Pedrosa στο χώρο των comics.

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi