Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


της Μυρτώς Τσελέντη
24-01-06

Περί Πουλιών, Εντόμων, Φαντασμάτων Και Αλλων Ιπτάμενων...

Fade in...

Bonsoir et bienvenu! *Μικρή υπόκλιση*

Καλώς ήρθατε και πάλι κοντά μας, εδώ όπου τα όνειρα είναι πραγματικότητα και η πραγματικότητα όνειρο, οι αναμνήσεις παρόν και το παρόν ανάμνηση, το ψέμα κρυφό και η αλήθεια φανερή, ή μήπως το ανάποδο; Μη φοβάστε, οι εφιάλτες δεν θα κυριεύσουν το κάθιδρο από τον τρόμο κορμί σας, οι αναμνήσεις θα παραμείνουν ξεχασμένες στο συρτάρι της ντουλάπας, δίπλα από την μισοσκισμένη φωτογραφία εκείνων των διακοπών που κάνατε παρέα με κάποιον που σήμαινε πολλά, και η αλήθεια δεν είναι ποτέ μοναδική, αλλά όλα είναι ζήτημα οπτικής γωνίας.

Πλησιάστε στην σκηνή μας, εκεί οπού τίποτε δεν είναι λογικό, δεδομένο, πεπερασμένο και μονοδιάστατο. Το παράλογο κυκλοφορεί ελεύθερο στον αέρα που αναπνέουμε, η αμφισβήτηση είναι αιχμάλωτη στα κλουβιά μας, ατέρμονος είναι ο χτύπος της καρδιάς και πολλές οι διαστάσεις που ταξιδεύουμε καθημερινά. Προσέξτε μην ξεστρατίσετε και η παράσταση έχει ήδη αρχίσει...

 

Δεν Είναι Φαντάσματα Αυτά Που Σας Περιτριγυρίζουν, Αλλά Οι Ξεχασμένες Αναμνήσεις των Προδομένων Ιδανικών Σας

Τίτλος Σειράς: one shot

Τίτλος Τόμου : A LA LETTER PRES

Αριθμός Τόμου: -

Σενάριο: Cyrilles Pomes

Σχέδιο: Cyrilles Pomes

Χρώμα: -

Εκδόσεις: Albin Michel

Πρώτη Έκδοση: Ιανουάριος 2005

Ο Patrick είναι 40 ετών και ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Ο Patrick όμως υπήρξε 17 ετών. Και σε αυτή την ηλικία διατηρούνται ακόμα μεγάλα ιδανικά που αρνούνται να θυσιαστούν. Για αυτό το λόγο, ο νεαρός έφηβος έγραψε ένα γράμμα στον άντρα που θα γινόταν στο μέλλον, για να του θυμίσει ποιός ήταν. Ο σαραντάρης καλείται να υπομείνει το αποτέλεσμα της ζωής του και την ακλόνητη κριτική μιας νεότητας παθιασμένης και δογματικής.

Πρόκειται για ένα ευφυέστατο άλμπουμ. Μας μεταφέρει αντίστροφα μέσα στις αναμνήσεις ενός άντρα μου ξεχάστηκε. Ο δημιουργός παίζει ανάμεσα στην αναπαράσταση και την υπόθεση, για να αναπτύξει όλα τα πρόσωπα ενός και μοναδικού ήρωα. Μικρές, σκληρές θύμησες προδομένων ιδανικών και αρχών και φλούδια καθημερινότητας, προσθέτονται σε ένα πορτραίτο το οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας δεν μπορεί να κοιτάξει κατά πρόσωπο.

Αποτελεσματικό χωρίς να πέφτει σε "ευκολίες", συγκινητικό χωρίς να υποπέφτει στο μελό, το A LA LETTER PRES είναι το ιδανικό άλμπουμ για να αρχίσει η χρονιά.

 

Ξέφυγε Από Τα Νύχια Της Νόσου Των Πουλερικών Για Να Βρεθεί Στην Αγκαλιά Μας Και Μπροστά Σας

Τίτλος Σειράς: ALBATROS

Τίτλος Τόμου : "Shangaie"

Αριθμός Τόμου: No1

Σενάριο: Vincent

Σχέδιο: Vincent

Χρώμα: Vincent

Εκδόσεις: Glenat

Πρώτη Έκδοση: Ιανουάριος 2006

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν στον αέρα, ένα κύμα αυτοκτονικής τρέλας πουλιών μπορεί να είναι εξόχως προβληματικό. Ιδίως εάν ακολουθείται και από επιδρομές πειρατών των αιθέρων, η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Πόσο μάλιστα όταν ο κυβερνήτης αποφασίζει να εξαπολύσει το σύνολο των δυνάμεων της πόλης, σε αναζήτηση της ανιψιάς του που το έσκασε από ένα καμπαρέ, αντί να ασχοληθεί με την ανοιχτή κρίση. Τί θα ανακαλύψει η Ombeline, ένα νεαρό πουλί της νύχτας, πάνω στο μυστηριώδες, ιπτάμενο πλοίο των πειρατών; Από πού προέρχεται το πλήρωμα και ο παράξενος καπετάνιος του;

Αν και κάπως απλοϊκό σε σύλληψη, το σενάριο έχει όλα τα στοιχεία ενός ιδανικού πρώτου τόμου: ανοίγει πολλές πόρτες, χαράσσει αρκετά μονοπάτια και αφήνει τον αναγνώστη ανικανοποίητο, να περιμένει με αγωνία την συνέχεια. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται ικανοποιητικά και η έρευνα της Ombeline για την αλήθεια προμηνύει αποκαλύψεις και εκπλήξεις. Ο Vincent, ένα νέο ταλέντο, χρησιμοποιεί και στο σχέδιο μια "κλασσική" συνταγή με δεξιοτεχνία: σκίτσο που θυμίζει Loisel, ιδιαίτερη βαρύτητα στα έντονα χρώματα και τις αντιθέσεις τους, λεπτομερή και καλοσχεδιασμένα background. Μια πολύ καλή αρχή για την σειρά και τον πολλά υποσχόμενο δημιουργό της.

 

Ένα Αεράκι Εξωτισμού Συνοδεύει Το Επόμενο Πλάσμα Που Θα Μας Κρατήσει Συντροφιά

Τίτλος Σειράς: ΟΚΚΟ

Τίτλος Τόμου : "Le Cycle De L'eau - I"

Αριθμός Τόμου: No 1

Σενάριο: Hub

Σχέδιο: Hub

Χρώμα: Stephan Pelayo

Εκδόσεις: Delcourt

Πρώτη Έκδοση: Ιανουάριος 2005

Ο Okko, ένας ρονίν (σαμουράι χωρίς αφέντη), είναι αρχηγός μιας μικρής ομάδας κυνηγών δαιμόνων, με την οποία αλωνίζει στη γη της αυτοκρατορίας του Pajan. Σύντροφοί του είναι ο Noburo, ένας πολεμιστής γίγαντας αρκετά μυστηριώδης και ο Noshin, ένας μοναχός με μεγάλη αδυναμία στο σάκε. Βρίσκονται στο τέλος της εκπλήρωσης ενός συμβολαίου, όταν μια ορδή πειρατών επιτίθεται στο μέρος που απολαμβάνουν το διάλειμμα τους. Η απαγωγή μερικών γκέισα και ιδιαιτέρως της Petite Carpe, οδηγεί τον αδερφό της, Tikku, να μισθώσει τις υπηρεσίες του Okko και της παρέας του.

Η ιστορία εξελίσσεται κλιμακωτά, και εκεί που ο αναγνώστης περιμένει να διαβάσει τις περιπέτειες ενός σαμουράι, μεταλλάσσεται σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον. Το σχέδιο είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα στις σκηνές μάχης, όπου υπάρχει μια έντονα δυναμική απεικόνιση, χάρη στο πρωτότυπο ντεκουπάζ.

H σειρά Okko του πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού με το ψευδώνυμο Hub, αποτέλεσε μια από τις εκδόσεις-φαινόμενα των comics, τη χρονιά που μας πέρασε. 30.000 αντίτυπα πουλήθηκαν μέσα σε έξι μήνες και οδήγησαν σε περισσότερες επανεκτυπώσεις.

 

Από Τα Σκοτεινά Παρασκήνιά Μας Έρχεται Ένα Πλάσμα Που Κουβαλά Μαζί Του Την Απουσία Του Φωτός

Τίτλος Σειράς: LE ROI DES MOUCHES

Τίτλος Τόμου : "Hallorave"

Αριθμός Τόμου: No 1

Σενάριο: Michel Pirus

Σχέδιο: Mezzo

Χρώμα: Ruby

Εκδόσεις: Albin Michel

Πρώτη Έκδοση: Ιανουάριος 2005

Είχα καιρό να αισθανθώ τόσο καλά. Είχα την αίσθηση ότι μου είχαν φουσκώσει τον εγκέφαλο με τρόμπα ποδηλάτου. Είχα την εντύπωση ότι διογκωνόταν μέσα στο κεφάλι μου και όπου να 'ναι θα εκρήγνητω. Ήθελα ο εγκέφαλός μου να ξεχυθεί στην εξοχή.

Αν και για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, ο τίτλος της σειράς αυτής πιθανώς να παραπέμπει στο δημοφιλές βιβλίο, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ, σε αυτό το comic δεν υπάρχουν ούτε παιδιά ούτε και έντομα, αλλά οι δημιουργοί βάζουν στο μικροσκόπιο χαρακτήρες, που τους παρουσιάζουν με φόντο μια δυτική, ανώνυμη πόλη. Η γεωγραφική τοποθέτηση της τελευταίας είναι απροσδιόριστη, καθώς άλλοτε θυμίζει επαρχιακή αμερικάνικη πολιτεία και άλλοτε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Οι δημιουργοί μας συστήνουν μία σειρά από πρόσωπα, με μια μορφή αφήγησης σχεδόν κινηματογραφική, καθώς μεταπηδάνε από το ένα πρόσωπο στο άλλο μέσω φυσικών ή συναισθηματικών συνδέσμων. Ο αναγνώστης κολυμπά σε μια κατάσταση σύγχυσης, όχι ιδιαίτερα χαρούμενη ή ευτυχισμένη. Σαν ηδονοβλεψίας απολαμβάνει πραγματικά τη στενή παρατήρηση της ζωής των πρωταγωνιστών. Όλοι τους έχουν ως κοινό γνώρισμα τη δυστυχία που κρύβουν πίσω από την επιφανειακή βιτρίνα της πόλης τους. Όλοι τους ψάχνουν κάτι άλλο και δε μοιάζει να βρίσκουν αυτό που επιθυμούν ούτε στα ναρκωτικά, ούτε στην αγάπη, ούτε στην βία.

Η δομή του σεναρίου θυμίζει σύγχρονες ταινίες όπου μια γραμμική υπόθεση κόβεται σε σκηνές, οι οποίες ανακατεύονται μεταξύ τους. Τα κεφάλαια μπορούν να διαβαστούν σχεδόν ανεξάρτητα. Το καθένα παρακολουθεί έναν από τους ήρωες σε μια στιγμή της ημέρας όπου η ζωή του αλλάζει, είτε από ένα ατύχημα, είτε από μια συνάντηση, είτε από ένα όραμα. Ακριβώς εκείνη την στιγμή, αποκαλύπτεται και στον αναγνώστη το κρυφό πρόσωπο, τα σκοτεινά παρασκήνια της φαινομενικά ήσυχης πόλης.

Το σενάριο δεν θα εκπληρωνόταν πλήρως χωρίς το εξαιρετικό σχέδιο του Mezzo. Σαφώς επηρεασμένος από τον C. Burns και τη βασανισμένη Αμερική του, χρησιμοποιεί μια "σκοτεινή γραμμή" για να ντύσει τους χαρακτήρες και να δώσει την αίσθηση του βάρους που τους συνθλίβει. Έχουν μια ελαφριά αίσθηση παραλόγου και στασιμότητας στο χρόνο, ενώ τους περιβάλλει μια ατμόσφαιρα καταθλιπτική και μυστηριώδης.

Το LE ROI DES MOUCHES είναι υποψήφιο για το βραβείο σεναρίου της Ανγκουλέμ.

 

Κάνε Πέρα Θηριοδαμαστή, Να Δουν Οι Θεατές Μας Τι Αιχμαλωτίσαμε Για Αυτούς Στο Κλουβί Του Πόθου

Το καλοκαίρι του 2005 η είδηση της αποχώρησης του Enki Bilal από την εταιρία Les Humanoides Associes και η έναρξη της συνεργασίας του με τον εκδοτικό οίκο Casterman, τάραξε τα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής. Με εξαίρεση την σειρά EXTERMINATEUR 17, για την οποία θα συνεχίσει την συνεργασία του με τον Jean-Pierre Dionet, το τελευταίο έργο του για την Humano θα είναι φυσικά το τέλος της τριλογίας του ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ με τίτλο "Ραντεβού Στο Παρίσι", που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2006.

Μέχρι τότε, απολαύστε αυτό το περίεργο πόνημα που συνυπογράφει με τον παλιό γνώριμό του, τον σεναριογράφο Pierre Cristin, το οποίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο από τον Casterman. Η περίπτωση του COEURS SANGLANTS ET AUTRES FAITS DIVERS δικαιώνει τον τίτλο "graphic novel". Είναι μια συλλογή από κοσμοπολίτικα άρθρα φανταστικών εφημερίδων, των οποίων το σύνολο απεικονίζει καλειδοσκοπικά το σύγχρονο κόσμο και την άτεγκτη βία του.

 

Οι Μουσικοί Μας Εκτελούν (bang bang!) Στα Όργανά Τους, Μόνο Για Σας

Arcturus - LE MASQUERADE INFERNALE

Υπάρχουν φορές που περνάει αρκετός καιρός και τίποτα από όσα ακούγονται δεν μοιάζει αξιόλογο ή έστω ενδιαφέρον. Και τότε, που και που, εμφανίζεται ένας άνθρωπος, σαν σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό των ανούσιων και κακόηχων μελωδιών (όχι, ο θόρυβος δεν απαραίτητα αρνητικός και είναι πάντα καλύτερο να είναι κάτι κακό από το να είναι αδιάφορο), και αρθρώνει την παρακάτω μαγική φράση: "Το Χ το έχεις ακούσει; Αν όχι, και γουστάρεις ροζ πολικές αρκούδες με τρεις ουρές, βούλες Andy Warhol, άρωμα τζατζίκι, γεννημένες στις 32 Δεκέμβρη (τυχαίο παράδειγμα), ψάξε το!"

Στην περίπτωσή μας, μουσικός ναυαγοσώστης και ήρωας είναι ο συνεργάτης και φίλος Γιώργος Χατζηκωστής, τον οποίο και ευχαριστώ (πολύ πολύ).

Οι Νορβηγοί Arcturus λοιπόν, είναι ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1990, από τις στάχτες της death metal μπάντας, Mortem. Το 1996 ηχογραφούν και κυκλοφορούν το άλμπουμ LA MASQUERADE INFERNALE. Ένα δίσκο παράξενο, ιδιόρρυθμα όμορφο. Θεατρικά στοιχεία, πειραματισμοί, δυνατές ηλεκτρικές κιθάρες, γρήγορα ντραμς, πολυεπίπεδες συνθέσεις, μπερδεμένες μελωδίες και αλλόκοτα φωνητικά, χορεύουν δαιμονισμένα σε αυτό το αβανγκαρντίστικο μέταλ γαϊτανάκι. Ήχος που δύσκολα κατατάσσεται, αλλά μπαίνει σαν σφήνα στο μυαλό.

 

Οι Οθόνες Μας Παίζουν Για Την Οπτική Απόλαυση Του Κοινού Μας

VINCENT

To 1982 o Tim Burton έχει κλείσει τρία χρόνια δουλείας στην Disney, πριν του παρέχουν τα μέσα για να γυρίσει το μικρού μήκους κινούμενο σχέδιο VINCENT, με την τεχνική του stop motion. O μικρός Vincent Malloy ταυτίζεται με τον Vincent Price και μεταμορφώνει την καθημερινότητά του και τα στοιχεία της, σε ταινία τρόμου και ποίημα του Edgar Allan Poe.

Ακόμα και σε αυτό το πρώιμο έργο διακρίνονται στοιχεία που θα διατρέχουν το σύνολο του μετέπειτα έργου του σκηνοθέτη: επιρροές από γερμανικό εξπρεσιονισμό, σουρεαλιστικά background, ασυνήθιστες γωνίες λήψης (πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά), η υποκειμενικότητα της αλήθειας, του ψέματος και του παραμυθιού, ασπρόμαυρες ρίγες, περίεργες εφευρέσεις, ιλιγγιώδεις σκάλες, σκύλος σε περίεργο ρόλο και η φύση του τρόμου. Την αφήγηση του έμμετρου λόγου της ιστορίας, την κάνει ο ίδιος ο Vincent Price.

 

Η παράσταση έχει ήδη τελειώσει και η αυλαία πέφτει. Αφήστε τα φαντάσματα πίσω σας καθώς αποχωρείτε, τα ιδανικά στο κάθισμά σας και το ξέρετε ήδη: ό,τι ξεχάσατε, σας θυμάται αυτό

*Μικρή υπόκλιση*

...Fade out

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi