Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Πάνου Κρητικού
07-02-06

Ο Μοιράιος Ταγματάρχης

 

Σενάριο/Σχέδιο: Moebius

 

"Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ είναι ένα ντοπάρισμα. Ένας φαύλος κύκλος. Πότε δεν είμαστε σίγουροι ότι μπήκαμε στον εσωτερικό του κόσμο αλλά κι αν μπούμε, δεν θα τα καταφέρουμε να βγούμε. Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ είναι πολύ ωραίος για να είναι αληθινός. Ίσως η εικονογραφημένη ποίηση να μη γεμίζει το μάτι εύκολα. Όμως ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ είναι ένα ποίημα".

 

Με αυτά τα λόγια στο οπισθόφυλλο, oι εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ προλόγιζαν, το 1983, αυτή την ανθολογία με comics του Moebius και έφερναν το ελληνικό κοινό, για πρώτη φορά, σε επαφή με τις πρώιμες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας ενός δημιουργού που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που θα ονομάζαμε "πατέρες των ευρωπαϊκών comics".

Η συγκεκριμένη συλλογή (ιδιαίτερα δυσεύρετη σήμερα, γι' αυτό και αποφασίσαμε να καταγράψουμε την ύπαρξη της στο EUROPEAN CIRCUS) συγκεντρώνει κάποιες από τις ιστορίες του ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (η οποίες σπάνια ξεπερνούν τις δύο σελίδες) αλλά και αυτόνομες ιστορίες comics, από διαφορετικές περιόδους του δημιουργού. Το σύνολο του υλικού αυτού του τόμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "πρώιμος Moebius" ή ακόμη καλύτερα "Moebius που δημιουργεί υπό την επήρεια ουσιών". Έχοντας κουραστεί από το εντατικό πρόγραμμα του σχεδιασμού των ιστοριών του BLUEBERRY, για το εβδομαδιαίο PILOTE (εξαιρετική, για το είδος της, σειρά γουέστερν, σε σενάριο Charlier), ο Moebius "ξεδίνει", πειραματιζόμενος με τις φόρμες και την αφηγηματική δομή των comics και δημιουργεί μικρές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, τις οποίες δημοσιεύει σε διάφορα έντυπα και κυρίως στο νεοσύστατο, τότε, METAL HURLANT (1975).

O Ταγματάρχης Grubert είναι ένας τυχοδιώκτης στα πρότυπα των ηρώων των αμερικανικών pulp περιπετειωδών μυθιστορημάτων. Είναι ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται κατ' επανάληψη και εντελώς "τυχαία" στις λευκές σελίδες του δημιουργού του και ίδιος ο Moebius των χαρακτηρίζει χάρτινο "Δον Κιχώτη". Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια καλλιτεχνικού πειραματισμού του, κουρασμένου από τις συμβάσεις της κλασσικής περιπέτειας, Γάλλου δημιουργού και ένα χαρακτηριστικό δείγμα comics αφήγησης όπου τα πάντα καθορίζονται από την έμπνευση της στιγμής. Η σεναριακή δομή των ιστοριών είναι ιδιαίτερα χαλαρή και δεν αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μεστής νοημάτων ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος, αλλά περισσότερο στην αποτύπωση στιγμών και συναισθημάτων, με ενδεχόμενο απώτερο στόχο τον "εμπαιγμό" του αναγνώστη. Στις ιστορίες αυτές, ο Moebius περισσότερο παίζει παρά δημιουργεί, φέρνοντας τον ανυποψίαστο αναγνώστη αντιμέτωπο με comics σχεδιαστικής και σεναριακής αναρχίας, γι' αυτό και αυτό που μένει, εν τέλει, είναι η εντύπωση κάποιων καλών ιδεών αλλά τίποτε πέρα από αυτό.

Ο λόγος, όμως, για τον οποίο αξίζει κανείς να αναζητήσει το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι οι υπόλοιπες ιστορίες της ανθολογίας. Αν και το στοιχείο του δημιουργικού πειραματισμού παραμένει, οι ιστορίες που ακολουθούν χαρακτηρίζονται από καυστικό χιούμορ, έντονες πολιτικές αναφορές, κοινωνικό προβληματισμό και τη συνεχή παρουσία παραισθησιογόνων ουσιών. Στην ιστορία "Υπάρχει Ένας Χαριτωμένος Πρίγκηπας Στο Φένιξον", ένα γιγάντιο πεγιοτίνι (προσέξτε την αναφορά στο παραισθησιογόνο φυτό peyote) με μορφή λαβκραφτικού κράκεν, αλλά πολύ τρυφερό ως ύπαρξη, όντας σε περίοδο ζευγαρώματος, απαγάγει τουρίστρια από άλλο πλανήτη, που το αποκαλεί "μπουλουκίνι" της και χάνονται μαζί σε πελάγη ευτυχίας. Στην "Πλάγια Οδό", οι δύο χαμένοι ταξιδιώτες της εθνικής οδού ηρεμούν ένα "θεόγυμνο γίγαντα του εδάφους" απαγγέλλοντας του αποσπάσματα από την ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, ενώ στο φρικτά ρεαλιστικό "Λευκό Εφιάλτη", ο Moebius καταθέτει ένα αφοπλιστικό σχόλιο για το πρόβλημα του φυλετικού ρατσισμού στη Γαλλία, δεκαετίες πριν τα πρόσφατα γεγονότα του Παρισιού μας κάνουν να αλληλοκοιταζόμαστε με απορία.

Σε όλες τις σελίδες του άλμπουμ η σχεδιαστική γραμμή του δημιουργού μεταλλάσσεται διαρκώς. Αλλοτε υπερβολικά απλή και περιγραμμική και άλλοτε με μεγάλη έμφαση στη σκίαση και στη ρεαλιστική απεικόνιση των σκηνικών, ο Moebius δεν διστάζει να γεμίσει τα σχέδια του με χαρακτηριστικές μικρές γραμμές και κουκίδες και ταυτόχρονα να παραμένει μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης "καθαρής γραμμής". Αν και ικανότατος σχεδιαστής, δίνει την εντύπωση πως επιλέγει να εντυπωσιάσει περισσότερο με τη σχεδιαστική του λιτότητα και το άρτιο ντεκουπάζ των σελίδων του, παρά με εντυπωσιακά splash pages που, ενώ δεν λείπουν, οπωσδήποτε δεν αποτελούν σήμα κατατεθέν του. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως έχει επηρεάσει μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τον Milo Manara (στο ΣΙΜΜΙΟΤΟ -Μαμούθ Κόμιξ, 1982- και στα πρώτα άλμπουμ των περιπετειών του Τζιουζέπε Μπέργκμαν), τον Caza (στο ΤΟ ΤΥΦΛΟ ΚΟΠΑΔΙ - Βαβέλ, 1983) και τον Andrea Pazienza (ο οποίος φαίνεται να υιοθέτησε, γενικότερα, την "πρωτεϊκή" τάση του Γάλλου δημιουργού). Το γεγονός, μάλιστα, ότι σε δύο από τις ιστορίες αυτού του άλμπουμ συναντούμε στοιχεία που έχουν δανειστεί, σχεδόν αυτούσια, ο Enki Bilal (ο βασικός αφηγηματικός άξονας της ιστορίας του "Πλανήτης Χωρίς Επιστροφή" -από το άλμπουμ MEMORIES OF OUTER SPACE- είναι δανεισμένος από την "Κατασκευή") και ο Manara (η πόλη των θνητών που επισκέπτεται ο Σιμμιότο στο ομώνυμο άλμπουμ είναι η πόλη της "Πλαγίας Οδού") είναι ενδεικτικό της επιρροής που άσκησε και εξακολουθεί να ασκεί ο μεγάλος αυτός δημιουργός.

Όσοι ενδιαφέρεστε να πάρετε μια ολοκληρωμένη γεύση από Moebius θα πρότεινα να ξεκινήσετε με το SF έπος του ΙΝΚΑΛ. Όσοι, από την άλλη, έχετε διάθεση για κάτι παραπάνω, η ύπαρξη του ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ είναι μια καλή αφορμή για εντατικό ψάξιμο στα παλαιοβιβλιοπωλεία της πόλης. Αναζητήστε το!

 

Collector's Data

Πέρα από τον ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (MAJOR FATAL, Humanoides Associes, 1980), στη χώρα μας έχει κυκλοφορήσει άλλη μια ανθολογία ιστοριών του Moebius με τίτλο Ο ΤΡΕΛΟΣ ΣΤΥΤΗΣ (Παραπέντε, 1987). Επίσης, από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ κυκλοφόρησαν οι έξι τόμοι του ΙΝΚΑΛ (Μαμούθ Κόμιξ,1998-2000), σε σενάριο Alexandro Jodorowsky. Ιστορίες του Moebius έχουν δημοσιευθεί, επίσης και στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ (αναφέρουμε ενδεικτικά: ARZACH, ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΕΓΕΣ ΓΚΑΡΑΖ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΓΚΟΥΡΙ).

Όσον αφορά την αμερικανική ήπειρο: Στο περιοδικό HEAVY METAL (το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού METAL HURLANT) έχουν δημοσιευθεί τα ARZACH, THE LONG TOMORROW και το THE AIRTIGHT GARAGE OF JERRY CORNELIOUS, το χρονικό διάστημα 1977-1979. Λίγα χρόνια αργότερα, δημοσιεύθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του THE INCAL, στο ίδιο περιοδικό. Το 2001, η Humanoids Publishing θα επανεκδώσει το THE INCAL, αρχικά σε τεύχη και στη συνέχεια ως graphic novels. H Marvel/Epic θα κυκλοφορήσει, από το 1987, εννέα αριθμημένους τόμους, κάτω από το γενικό τίτλο MOEBIUS GRAPHIC NOVELS, των οποίων η έκδοση θα ολοκληρωθεί το 1995, με τρία άλμπουμ εκτός σειράς (CHAOS, METALLIC MEMORIES και FUSION). Το 1991, κυκλοφορεί από τη Graphitti το EARLY MOEBIUS, ενώ, το 1992, η Dark Horse εκδίδει το HORNY GOOF. Τέλος, η Caliber εκδίδει έξι τεύχη του MOEBIUS COMICS, μεταξύ 1996 και 1998.

Όσοι έχετε δει την πολύ όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων THE FANTASTIC PLANET του Rene Laloux (βραβείο κοινού στις Κάννες το 1973) και τα ντεκόρ της σας έφεραν έντονα στο μυαλό Moebius, ίσως, η εντύπωση να μην ήταν τυχαία. Αν και δεν αναφέρεται πουθενά στα credits της συγκεκριμένης ταινίας το όνομα του Moebius, ο Γάλλος σχεδιαστής μετέφερε σε comics μια άλλη ταινία του Laloux, το LES MAITRES DU TEMPS, οπότε μπορούμε να φανταστούμε πως ακόμη και αν οι ομοιότητες ήταν τυχαίες, οι δύο δημιουργοί, σίγουρα, μοιράζονταν μια κοινή αισθητική.

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ το 1983, κάτω από το γενικό τίτλο ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΤΕΜ 1. Αυτό είναι, πιθανότατα, και το μοναδικό άλμπουμ της σειράς. Ένα χρόνο αργότερα, ο τίτλος ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΤΕΜ χρησιμοποιείται ως γενικός τίτλος μιας σειράς comic strip albums (συνολικά 16), διαφόρων δημιουργών, που κυκλοφόρησαν από την ίδια εταιρία.

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi