Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


του Πάνου Κρητικού
07-03-06

Korrigans

 

Σενάριο: Thomas Mosdi

Σχέδιο: Emmanuel Civiello

 

Τα αρχαία χρόνια, η νύχτα της Samain σηματοδοτούσε την έναρξη του νέου έτους. Τη νύχτα εκείνη και μέχρι το πρώτο φως του ήλιου, μυστηριώδη περάσματα άνοιγαν και επέτρεπαν την επικοινωνία του κόσμου των ανθρώπων με τον κόσμο των παλαιών Θεών. Μια τέτοια νύχτα, η νεαρή Luaine και η οικογένεια της πέφτουν θύματα της επίθεσης των σατανικών Formores (μοχθηρά πλάσματα που μοιάζουν με καλικάτζαρους), που παραβίασαν τα σύνορα των δύο κόσμων. Ο πατέρας της σκοτώνεται, η μητέρα της και ο παππούς της αιχμαλωτίζονται, αλλά η ίδια σώζεται, χάρη στην επέμβαση των γνώμων, Korrigans. Η Luaine μεταφέρεται στον κόσμο των ξωτικών, οργανώνεται η επιχείρηση διάσωσης της οικογένειας της και το παραμύθι αρχίζει...

Η ιστορία των Mosdi και Civiello είναι ένα σκοτεινό παραμύθι, μια αφήγηση που ο ίδιος ο σεναριογράφος της την κατατάσσει στην κατηγορία του "dark fantasy" και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν διάσημο των J.R.R. Tolkien και τους επιγόνους τους. Στις σελίδες του KORRIGANS, συναντάμε τα κυρίαρχα συστατικά ενός παραμυθιού, φιλτραρισμένα μέσα από μια σκοτεινή και ενήλικη ματιά, η οποία ξεφεύγει από τους κανόνες πολιτικής ορθότητας των σύγχρονων ιστοριών για παιδιά. Η αιώνια μάχη του καλού και του κακού, το κεντρικό σημείο, σχεδόν, κάθε μορφής φανταστικής αφήγησης, εκφράζεται στο πρόσωπο των ευγενών, Tuatha of Danann και του δαίμονα Balor, οι οποίοι συντηρούν μια εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων, που επιβάλει την παρουσία της σε ολόκληρο των κόσμο των ξωτικών. Η ισορροπία αυτή ανατρέπεται με την είσοδο ανθρώπων στον κόσμο των παλαιών Θεών αλλά και με την οργανωμένη αντίσταση των ταπεινών Korrigans, εναντία στη θέληση του Balor. Το απαραίτητο, σε τέτοιου είδους ιστορίες, ταξίδι αναζήτησης, αποκαλύπτει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας των πρωταγωνιστών και οδηγεί, σταδιακά, στην πνευματική τους ολοκλήρωση. Το υπερφυσικό στοιχείο αποτελεί το βασικό κορμό της αφήγησης αλλά και το θεμέλιο λίθο του κόσμου των ξωτικών, μέσα στον οποίο η ανθρώπινη παρουσία δεν ανατρέπει, απλώς, τη "φυσική αρμονία" αλλά φαντάζει εντελώς ξένη και αναχρονιστική.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Mosdi δεν περιορίζει την ιστορία του αποκλειστικά στη σφαίρα του φανταστικού. Ο κόσμος των ανθρώπων είναι ο πρώιμος χριστιανικός κόσμος των Κελτών, στον οποίο οι μνήμες από τον "κόσμο του Μικρού Λαού" (κατά τον Arthur Machen) είναι ακόμα νωπές. Παρ' όλα αυτά, γίνεται, πολύ σύντομα, φανερό ότι ο άνθρωπος και το υπερφυσικό είναι δύο έννοιες, εκ διαμέτρου, αντίθετες. Η ορθολογιστική αποξένωση της ανθρώπινης φύσης και η εισβολή του νέου Θεού, απορρίπτουν τη λαϊκή παράδοση του υπερφυσικού και η συνύπαρξη τους στον ίδιο χώρο οδηγεί σε ανισορροπία και καταστροφή, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την αναταραχή που προκαλεί η ύπαρξη της Luaine στον κόσμο των Korrigans, όσο και από το ότι ο ίδιος ο Balor αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως το ξένο στοιχείο, που θα του επιφέρει την απαιτούμενη γνώση και δύναμη για να οδηγηθεί στην απόλυτη κυριαρχία.

Το "πνεύμα" του Tolkien διακατέχει κάθε πτυχή του κειμένου και της εικονογράφησης, καθώς τα πάντα θυμίζουν, τόσο το κείμενο όσο και τις κινηματογραφικές μεταφορές του ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον Tolkien, οι χαρακτήρες του Mosdi είναι αρκετά επιφανειακοί και παραπέμπουν περισσότερο σε χαρακτήρες-τύπους παιχνιδιών ρόλων και λιγότερο σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Λειτουργούν αρμονικά μέσα στο σύμπαν τους, αλλά με τον τρόπο που θα λειτουργούσαν τα πιόνια μιας fantasy σκακιέρας, όπου ο καθένας υποδύεται το ρόλο για τον οποίο έχει επιλεγεί. Η απλότητα της δομής της αφήγησης πλησιάζει περισσότερο αυτή ενός παραμυθιού και η έμφαση στη γραφική απεικόνιση της βίας απλά της προσδίδει έναν πιο ενήλικο χαρακτήρα. Προφανώς, δεν πρόκειται για ένα σενάριο που διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά ούτε και φιλοδοξούσε να γίνει. Ο Mosdi κλήθηκε να συνεργασθεί με έναν εντυπωσιακό fantasy εικονογράφο και, απλώς, δημιούργησε, το ιδανικό σκηνικό που θα επιτρέψει να ξεδιπλωθεί το ταλέντο του Civiello.

Ο τριανταδυάχρονος Emmanuel Civiello είναι ένας εικονογράφος με αναμφισβήτητο ταλέντο στην απεικόνιση φανταστικών κόσμων και ένας από τους λίγους fantasy artists που καταφέρνει να κινηθεί με άνεση στους χώρους της αφήγησης comics. Ενώ σχεδιάζει εντυπωσιακές σελίδες, με χρώματα σκοτεινά και γήινα, που ελάχιστα διαφέρουν από ζωγραφικούς πίνακες, το σχέδιο του δεν διακατέχεται από τη στασιμότητα της ζωγραφικής, αλλά ενσωματώνεται αρμονικά στην αφηγηματική ροή μιας ιστορίας comic. Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες και κυρίως, οι άνθρωποι πρωταγωνιστές, απεικονίζονται φωτορεαλιστικά, τονίζοντας, με τον τρόπο αυτό, την αντίθεση ανάμεσα στο γήινο κόσμο και τον κόσμο των ξωτικών, που αντιπαραβάλλονται στις σελίδες της σειράς. Οι τερατόμορφες μορφές είναι σχεδιασμένες με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, προκαλούν την αισθητική του αναγνώστη και αγγίζουν τα όρια του γκροτέσκου. Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής των Βρετανών καλλιτεχνών, Brian Froud και Alan Lee, αλλά, προσωπικά, αναγνωρίζω αρκετά στοιχεία από τη ζωγραφική του Frank Frazetta, στο σχεδιασμό των ντεκόρ αλλά και από τις εικονογραφήσεις του Simon Bisley, στην κινησιολογία και τη βαρβαρότητα των σκηνών μάχης.

Η σειρά KORRIGANS δύσκολα θα αγγίξει κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για αυτό που ονομάζουμε "fantasy λογοτεχνία", καθώς πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα fantasy comic. Από την άλλη, το εντυπωσιακό εικαστικό της μέρος διευκολύνει την ανάγνωση και οπωσδήποτε, τραβάει την προσοχή. Οι λάτρεις του είδους, αντιθέτως, επιβάλλεται να αναζητήσουν τα δύο άλμπουμ της σειράς, μια και θα έχουν, για ακόμη μια φορά, την ευκαιρία να βυθιστούν στους κόσμους που δημιούργησαν ο Λόρδος Dansany και o Arthur Machen και που τόσο όμορφα οριοθέτησε ο Tolkien.

 

Collector's Data

Η σειρά KORRIGANS δημοσιεύεται στο περιοδικό HEAVY METAL. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και αναμένεται συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα:

i) KORRIGANS: CHILDREN OF THE NIGHT, περιοδικό HEAVY METAL, Οκτώβριος 2003. (KORRIGANS: LES ENFANTS DE LA NUIT, Delcourt, 2001)

ii) KORRIGANS: WARRIORS OF DARKNESS, περιοδικό HEAVY METAL: MIDDLE EARTH SPECIAL, 'Ανοιξη 2005. (KORRIGANS: GUERRIERS DES TÉNÈBRES, Delcourt, 2003)

Οι Mosdi και Civiello έχουν συνεργαστεί σε μια ακόμα σειρά fantasy comics, με τίτλο A BIT OF MADNESS (LA GRAINE DE FOLIE). Πρόκειται για μια ιστορία η οποία, επίσης, εξελίσσεται στον κόσμο των ξωτικών και η πρωτότυπη έκδοση αριθμεί έξι τόμους. Δημοσιεύεται και αυτή στο HEAVY METAL και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οι τέσσερεις πρώτοι τόμοι.

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi