Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


της Μυρτώς Τσελέντη
09-01-07

Πέρασαν Οι Γιορτές, Τέλειωσαν Και Οι Διακοπές, Καινούργιος Χρόνος Όμως Αρχίζει, Όνειρα Εκπληρωμένα Μακάρι Να Χαρίζει

Fade in...

Bonsoir et bienvenu!

*Μικρή υπόκλιση*

Αγαπημένοι μας θεατές, καλή σας χρονιά! Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα μέσα στις γιορτές, με χαρούμενες εκπλήξεις, αγαπημένους ανθρώπους γύρω σας και καλό φαΐ, και έτσι να είναι ολόκληρη η επόμενη χρονιά σας.

Εμείς επιστρέψαμε μετά από μια μικρή απουσία στο σόου μας, και όπως κάθε φορά, έχουμε πολλά και καλά να σας παρουσιάσουμε. Γνωρίζουμε ότι το φως των προβολέων δεν είναι για μας, οπότε παραχωρούμε, τάχιστα, τη σκηνή σε αυτούς για τους οποίους προορίζεται.


Με Τον 'Ανεμο Των Αναμνήσεων Της Παιδικής Αθωότητας Και Αφέλειας, Έρχεται Κοντά Μας Ο Πρώτος Μας Επισκέπτης Για Σήμερα

Τίτλος Σειράς: -

Τίτλος Τόμου: POURQUOI J'AI TUE PIERRE

Αριθμός Τόμου: one-shot

Σενάριο: Olivier Ka

Σχέδιο: Alfred

Χρώμα: Henri Meunier

Εκδόσεις: Delcourt

Πρώτη Έκδοση: Σεπτέμβριος 2006

Ο Olivier είναι ένα αγοράκι που μεγαλώνει σε μια χίπικη οικογένεια, μέσα σε ένα περιβάλλον ελευθεριότητας και ανεκτικότητας, όπου έχει εξοικειωθεί με την χωρίς ταμπού, γυμνή εικόνα του ενήλικου ανθρώπινου σώματος. Όταν γίνεται 12 χρονών, φεύγει για διακοπές όπου γνωρίζει και συνδέεται φιλικά με τον ιερέα Pierre. Ο τελευταίος ζητά από το παιδί να αγγίξει το κορμί του. Ο Olivier δεν βιάζεται, ούτε κακοποιείται, αλλά το γεγονός αυτό θα τον σημαδέψει για την υπόλοιπη ζωή του.

Το σενάριο μεταχειρίζεται ιδανικά μια ιστορία δύσκολη για ένα θέμα ακόμη πιο δύσκολο. Ο αναγνώστης ζει και μεγαλώνει με τον Olivier και σε συνδυασμό με το σχέδιο βιώνει πλήρως την ατμόσφαιρα αθωότητας και άγνοιας που υπάρχει στη ζωή του μικρού ήρωα, γεγονός που κάνει πολύ δυνατό το συναίσθημα της εξαπάτησης και της προδοσίας - ένα πραγματικό σοκ. Μέσα από προσωπικές στιγμές, ο σεναριογράφος δημιουργεί όχι μόνο μια ιστορία για το ζήτημα της παιδοφιλίας αλλά ένα comic για την αγάπη και το μίσος που μπορεί να τρέφει κάποιος για έναν άλλο άνθρωπο.

Το POURQUOI J'AI TUE PIERRE, εκτός από τις εξαιρετικές κριτικές που έχει λάβει μέχρι στιγμής, συζητιέται και ως το φαβορί για βραβείο στο φεστιβάλ της Ανγκουλέμ.


Αρώματα Και Εικόνες Γαλλικής Επαρχίας Κουβαλάει Μαζί Του Ο Επόμενος Καλεσμένος Μας, Που Έχει Μια Δροσερή, Νεανική Καρδιά

Τίτλος Σειράς: -

Τίτλος Τόμου: LES PETITS RUISSEAUX

Αριθμός Τόμου: one-shot

Σενάριο: Pascal Rabate

Σχέδιο: Pascal Rabate

Χρώμα: Pascal Rabate

Εκδόσεις: Futuropolis

Πρώτη Έκδοση: Μάιος 2006

Ο Emile, ένας συνταξιούχος χήρος, χάνει τον καλύτερό του φίλο. Η μοναξιά και η μονοτονία του φαίνονται, πλέον, αβάσταχτες και έτσι ξεκινάει ένα τελευταίο ταξίδι στα βήματα της παιδικής του ηλικίας, όπου και θα συναντήσει μια ποικιλία από χαρακτήρες που θα τον βοηθήσουν να ξανασυμφιλιωθεί με την ζωή.

Ο Rabate καταπιάνεται με ένα θέμα που δεν βλέπουμε συχνά στα comics: την τρίτη ηλικία. Με φόντο την εξοχή, αναπτύσσει λεπτά συναισθήματα στα οποία συνυπάρχουν η νοσταλγία και το παρελθόν μαζί με το μέλλον, μέσα από ένα πρίσμα αισιοδοξίας που δεν αψηφά το θάνατο, αλλά αρνείται να τον αποδεχτεί πριν την ώρα του.

Σχεδιαστικά, ο δημιουργός αφήνει πίσω του τις σκοτεινές και τις ασπρόμαυρες παλέτες στις οποίες είχε συνηθίσει μέχρι τώρα το κοινό του και αφήνει χώρο για το χρώμα, ένα χρώμα γλυκό, που επιτυγχάνει να ισορροπήσει μεταξύ του ανάλαφρου και του μελαγχολικού.


Μέσα Από Σκοτεινά Καταγώγια, Αναθυμιάσεις Από Αλκοόλ Και Τσιγάρα, Η Επόμενη Παρουσία Που Βρίσκεται Κοντά Μας Έχει Σκοτεινές Ιστορίες Να Μας Πει

Τίτλος Σειράς: -

Τίτλος Τόμου: VOIES OFF

Αριθμός Τόμου: one-shot

Σενάριο: Nicolas Pothier

Σχέδιο: Yannick Corboz

Χρώμα: Yannick Corboz

Εκδόσεις: Treize Etrange

Πρώτη Έκδοση: Μάιος 2006

Το VOIES OFF αφηγείται δέκα δραματικά πεπρωμένα, δέκα σύντομες ιστορίες, δέκα συμπυκνωμένα αστυνομικά. Όλα τα κλισέ του είδους -τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια, οι διαρρήξεις, η φυλακή, ο υπόκοσμος, η εκδίκηση, ο φόβος και η βία- χρησιμοποιούνται για ένα πρωτότυπο σύνολο, που διατηρεί ως μοναδική σταθερή του το θάνατο.

Μετά την πετυχημένη σειρά RATAFIA, ο σεναριογράφος Nicolas Pothier παίζει με τις λέξεις, τους ρυθμούς και τη δομή της αφήγησης, με την φόρμα και το μαύρο χιούμορ, και κατορθώνει να συναρπάσει με την μακιαβελική φαντασία του.

Το σχέδιο του Corboz, παρά την επιφανειακή απλοϊκότητα του, είναι αρκετά εκφραστικό και ακολουθεί το παιχνίδι της εξαπάτησης ώστε να μπερδέψει και οπτικά, ακόμα περισσότερο, τον αναγνώστη, σχετικά με το μυστήριο της κάθε ιστορίας.


Από Χώρα Εξωτική Έρχεται Το Επόμενο Πλάσμα και Είναι Βαρυφορτωμένο Από Παραμύθια Μαγικά Και Μαγευτικά

Τίτλος Σειράς: -

Τίτλος Τόμου: LES CINQ CONTEURS DE BAGDAD

Αριθμός Τόμου: one-shot

Σενάριο: Fabien Vehlmann

Σχέδιο: Frantz Duchazeau

Χρώμα: Walter

Εκδόσεις: Dargaud

Πρώτη Έκδοση: Οκτώβριος 2006

Εδώ και καιρό, ο Χαλίφης της Βαγδάτης διοργανώνει ένα διαγωνισμό παραμυθάδων για να βραβεύσει τον καλύτερο εξ' αυτών. Ο νικητής κερδίζει φήμη και πλούτη, ενώ ο ηττημένος τιμωρείται με την ποινή του ανασκολοπισμού. Πέντε παραμυθάδες που ακούγεται ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι οι καλύτεροι, αποφασίζουν να συνεργαστούν και να κάνουν μαζί ένα ταξίδι για να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό. Μέσα από έναν αφηγηματικό λαβύρινθο, ξετυλίγεται η πορεία των πέντε παραμυθάδων, δίνοντας αφορμή για να γεννηθούν κάθε είδους ιστορίες.

Υπέροχη δομή στο σενάριο, που με εξαιρετική μαεστρία χειρίζεται εναλλαγές στο ύφος, τους ρυθμούς και την υφή. Το σχέδιο αφήνει τη δύναμη του λόγου να αναδειχτεί, εστιάζοντας στα πρόσωπα των ηρώων και τις εκφράσεις τους, χωρίς να παραμελεί τον περιβάλλοντα χώρο, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Πρόκειται για ένα, κατασκευασμένο από όνειρα, ταξίδι μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, ένα άλμπουμ που πραγματικά αποδεικνύει γιατί το σενάριο στα comics είναι, από μόνο του, Τέχνη.


Με Την Αλμύρα Της Θάλασσας Στα Μαλλιά, Από Ένα Κόσμο Μακρινό, Ένα Όν Διαφορετικό Κάθεται Ανάμεσά Μας

Τίτλος Σειράς: LA GUILDE DE LA MER

Τίτλος Τόμου: "Au Point De Devant"

Αριθμός Τόμου: No1

Σενάριο: Nancy Pena

Σχέδιο: Nancy Pena

Χρώμα: Jean-Marie Jourdane

Εκδόσεις:  La Boite a Bulles

Πρώτη Έκδοση: Απρίλιος 2006

Μετά την ανεξήγητη εξαφάνιση των δράκων, τα ζώα δεν μπορούσαν να ζήσουν πλέον αρμονικά μεταξύ τους. Ο κάθε λαός αποσύρθηκε στο νησί της προέλευσής του. Μόνο το Guilde de la mer, μία θαλάσσια συντεχνία εμπόρων και αναζητητών της περιπέτειας, διατηρεί μία οικονομική σχέση μεταξύ των λαών και σπάει τον πλήρη αποκλεισμό τους. Ο Gib θα γίνει μέλος της και θα ανακαλύψει τα μυστικά του κόσμου έξω από τα τείχη της πόλης του.

Το άλμπουμ αυτό παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον μίγμα από ναυτικές περιπέτειες και λογοτεχνία fantasy, με μαγεία, έρωτα και δράση, σε ένα καλοστημένο και πλούσιο σύμπαν, τόσο γεωγραφικά όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των λαών που κατοικούν σε αυτό. Κλισέ του είδους, όπως ο μυώδης, σιωπηλός ήρωας και η όμορφη κοπέλα ευγενικής καταγωγής απουσιάζουν, ενώ δεν λείπουν οι σκηνές μάχης. Το βάρος μετατοπίζεται στις κοινωνικές σχέσεις και τη σύγκρουση χαρακτήρων.

Στο σχεδιαστικό επίπεδο, η επιλογή των ανθρωπόμορφων ζώων, ανάλογα με την περιοχή από όπου προέρχονται, λειτουργεί όμορφα. Στο σύνολό του, το σχέδιο συμπληρώνει ικανοποιητικά το σενάριο, αν τα καρέ στα οποία έχουμε μερική ή ολική απουσία φωτός, είναι μάλλον υπερβολικά σκοτεινά.

 

Encore! Encore!

- Καθώς το τέλος του χρόνου πλησιάζει, αυξάνονται οι απονομές των βραβείων για τα καλύτερα comics του 2006. Έτσι, έχουμε και λέμε:

Το ABDALLAHI κέρδισε το βραβείο Prix de la Bande Dessinee Historique aux "Rencontres de L'Histoire" a Blois.

Το LES PETITS RUISSEAUX (σας το παρουσιάσαμε λίγο πιο πάνω) είναι ο νικητής του Grand prix 2007 de la Critique, Decerne par L'Association des Critiques et Journalistes de Bande Dessinee.

Το UN HOMME EST MORT (σας το είχαμε παρουσιάσει εδώ) παρέλαβε το Prix du Jury Ecumenique 2007.

Το LUCILLE είναι πλέον κάτοχος του 14ου Prix Goscinny.

Στο LA MEMOIRES DANS LES POCHES (το θυμάστε;) απονεμήθηκε το Prix des Redacteurs de Sceneario.com.

Τέλος, το HENRI DESIRE LANDRU (και αυτό, εδώ) κέρδισε το Grand Prix RTL 2006.


Χαράσσουν αυτές οι απονομές τη γραμμή των βραβείων της Ανγκουλέμ; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε.

Και μια που είπαμε για Ανγκουλέμ, κυκλοφόρησε το πρώτο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Μπορείτε να το δείτε, καθώς και άλλα νέα για το φεστιβάλ, εδώ.


- Από τις εκδόσεις Intervista κυκλοφορεί το art book ART OF ARTHUR ET MINIMOYS της τελευταίας ταινίας του Luc Besson.


- Στις 20 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η διακοπή της έκδοσης του ιστορικού περιοδικού L'ECHO DES SAVANES. Δημιουργήθηκε το 1972, από τους Claire Bretecher, Marcel Gotlib και Nikita Mandryka, και από το πρώτο τεύχος δοκιμάζει τα όρια της λογοκρισίας εισάγοντας, με ανατρεπτικό, πρωτοπόρο πνεύμα, ένα νέο είδος: τα comics για ενηλίκους.


- Ο ιταλικός οργανισμός ANAFI (Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell'Illustrazione) κυκλοφόρησε το, ανέκδοτο στην Ευρώπη, άλμπουμ του Hugo Pratt, LEGION STANIERA. Η ιστορία αυτή είχε πρωτοεκδοθεί στο εβδομαδιαίο περιοδικό RAYO ROJO, το 1954 στο Μπουένος 'Αιρες. Όπως και στα L'OMBRE και JUNGLEMEN, o Pratt είχε συνεργαστεί στη δημιουργία αυτού του άλμπουμ με τον Alberto Ongaro.

 

Κάνε Πέρα Θηριοδαμαστή, Να Δουν Οι Θεατές Μας Τι Αιχμαλωτίσαμε Για Αυτούς Στο Κλουβί Του Πόθου

Κάτι διαφορετικό έχουμε για εσάς, αυτή την φορά. Οι εκδόσεις Hazgaard αποφάσισαν να βγάλουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο στο δημοφιλές comic OKKO. Με κάρτες, φιγούρες, ζάρια και από όλα. Σχετικά με τους κανόνες δεν μπορώ να σας βοηθήσω, αλλά όπως το βλέπω, πρέπει να θυμίζει αρκετά το παλιό και αγαπημένο HERO'S QUEST. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και το site.

 

Οι Μουσικοί Μας Εκτελούν (bang bang!) Στα Όργανά τους, Μόνο Για Σας

WHERE'S NEIL WHEN YOU NEED HIM

Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από το τραγούδι "Space Dog" της Tori Amos, και αναφέρεται στο φίλο της και διάσημο συγγραφέα comics (και όχι μόνο) Neil Gaiman. Ο δίσκος είναι ένα tribute στον Gaiman και στο έργο του. Εμπνεόμενοι από το τελευταίο, 17 μουσικοί από ένα ευρύ φάσμα του είδους, συνθέτουν τραγούδια για το SANDMAN, το MIRRORMASK, το AMERICAN GODS και το NEVERWHERE, μεταξύ άλλων. Συμμετέχουν οι Rasputina, Thoushaltnot, Tapping The Vein, Lunascape, Deine Lakaien, Thea Gilmore, Rose Berlin, Schandmaul, Hungry Lucy, Voltaire/The Oddz, Future Bible Heroes, Razed In Black, Cruxshadows, Ego Likeness, Azam Ali, Joachim Witt, και φυσικά, η Tori Amos. Επίσης, το artwork στο 20σελιδο booklet είναι (επίσης, φυσικά) του Dave McKean.

 

Οι Οθόνες Μας Παίζουν Για Την Οπτική Απόλαυση Του Κοινού Μας

GRANDMA του Sungyeon Joh

Το 5λεπτο animation GRANDMA (2001), του Κορεάτη Sungyeon Joh, είναι ένα αλληγορικό παραμύθι. Πηγή έμπνευσής του ήταν η γιαγιά του και η εμπειρία της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την εποχή που η Κορέα βρισκόταν υπό Ιαπωνική κατοχή. Ασπρόμαυρο, εξπρεσιονιστικό, με ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές προσεγγίσεις, το GRANDMA είναι μια πανέμορφη μεταφορά ενός κομματιού της Ιστορίας στον κόσμο της ανατολικής φαντασίας.

 

Η αυλαία πέφτει και η παράσταση έχει ήδη τελειώσει. Ευχόμαστε φέτος τα καρέ της ζωής σας να είναι πολύχρωμα και ευτυχισμένα, όπως ακριβώς τα επιθυμείτε, ονειρεύεστε και κάτι παραπάνω, ζωγραφισμένα από τον αγαπημένο σας σχεδιαστή και γραμμένα από σας.

*Μικρή υπόκλιση*

...Fade out

 



european circus archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi