Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


09-11-06
BATMAN: THE KILLING JOKE

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Alan Moore

Artist: Brian Bolland

First Published: 1988

Format: Original Graphic Novel

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: O Batman επισκέπτεται τον Joker στο Arkham Asylum με σκοπό να μιλήσουν. Εκείνος όμως έχει ήδη αποδράσει και σύντομα θα "επισκεφτεί" τον επιθεωρητή Gordon και την κόρη του Barbara (pre Crisis Batgirl και νυν Oracle). Σκοπός του Joker είναι να αποδείξει ότι αρκεί μια κακή μέρα για να μεταμορφώσει έναν "κανονικό" άνθρωπο (τον ρόλο του οποίου θα παίξει ο επιθεωρητής Gordon) σε έναν ψυχοπαθή, όπως ο Joker (ή και ο Batman).

Παράλληλα, με συνεχή flashbacks, ενημερωνόμαστε για το origin του Joker, για τις συνθήκες δηλαδή κάτω από τις οποίες από standup κωμικός μεταμορφώθηκε στον villain που όλοι γνωρίζουμε.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το απίστευτο σχέδιο του Brian Bolland, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά σε πολύ μεγάλες στιγμές και δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαίος καλλιτέχνης είναι. Εικόνες που ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη και πρόσωπα τόσο εκφραστικά που αποκαλύπτουν για τον κάθε χαρακτήρα περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σελίδες κειμένου.

Η ικανότητα του Alan Moore να γράφει σενάρια αψεγάδιαστα από τεχνικής άποψης. Η ροή του comic, παρά τα συνεχή flashbacks, είναι εξαιρετική ενώ και οι εναλλαγές μεταξύ των σκηνών γίνονται υποδειγματικά. Για άλλη μια φορά το σενάριο του Moore είναι πρότυπο άρτιας γραφής και μπορεί άνετα να λειτουργήσει σαν εγχειρίδιο δηλαδή για το πώς γράφονται τα comics.

Ο Joker αποκτά ένα origin αντάξιο του χαρακτήρα του και γίνεται πιο "πραγματικός" και ολοκληρωμένος χαρακτήρας από ποτέ.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αν ο Bolland είχε (ακόμη) περισσότερο χρόνο στη διάθεση του για να ασχοληθεί ο ίδιος με το coloring ίσως το αποτέλεσμα να ήταν ακόμη καλύτερο. Τα χρώματα του Higgins (κατά την άποψη μου) μάλλον δεν ταίριαξαν καλά με το artwork του Bolland και αδικούν και τους δύο δημιουργούς.

Το τέλος μοιάζει να είναι κάπως απότομο αφού το κτίσιμο της ιστορίας δημιουργεί πολύ υψηλές προσδοκίες στον αναγνώστη που δεν καλύπτονται από τον επίλογο.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το THE KILLING JOKE είναι ένα εξαιρετικό comic. Τόσο από εικαστικής άποψης (το εκπληκτικό artwork του Bolland) όσο και από συγγραφικής (η τεχνική του Alan Moore στο σενάριο) είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες Batman που γράφηκαν ποτέ. Παράλληλα, προσωπική μου εντύπωση είναι πως αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στο μύθο του Batman. Απεικονίζει ένα σημαντικότατο συμβάν στη ζωή της Barbara Gordon και ταυτόχρονα δίνει στον Joker ένα πολύ δυνατό origin (αφήνοντας όμως και παράλληλα ένα περιθώριο για το κατά πόσο είναι αληθινό). Είναι όμως μάλλον σημαντικότερο το γεγονός ότι καταδεικνύει την πραγματική σχέση ανάμεσα στον Batman και τον Joker. Για πρώτη, ίσως, φορά φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δυο ήρωες αποτελούν τις δυο όψεις του αυτού νομίσματος. Ο Batman προτείνει στον Joker μια ευκαιρία να "ξεφύγει" από τη ζωή του και να γυρίσει σε μια "φυσιολογική" ζωή χωρίς να συνειδητοποιεί ότι και αυτός απέχει εξίσου με την αρνητική αντανάκλασή του, από τη ζωή ενός "φυσιολογικού"-"λογικού" ανθρώπου.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η στάση του Moore απέναντι στο KILLING JOKE είναι ιδιαίτερα αρνητική και σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα. Όσα και αν αποκαλύπτει το comic για τη σχέση του Batman και του Joker και παρά την τεχνική του αρτιότητα δεν θίγει κάποιο θέμα ή δεν αγγίζει κάποια μεγάλη αλήθεια που να αφορά τον αναγνώστη που δεν ενδιαφέρεται για τον ήρωα. Για αυτό και κατά την προσωπική μου άποψη είναι μάλλον υπερτιμημένο (σε σχέση, τουλάχιστο, με αριστουργήματα του συγγραφέα όπως το A SMALL KILLING).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Εξίσου σημαντικά Batman comics (και δημιουργίες της ίδιας περίπου περιόδου) είναι τα BATMAN: YEAR ONE και BATMAN: DARK KNIGHT RETURNS του Frank Miller. Παράλληλα δεν γίνεται να μην αναφέρω το WATCHMEN, όπου η τεχνική τελειότητα του αγγίζει ακόμα μεγαλύτερα (ή σωστότερα, πολύ μεγαλύτερα) ύψη και για τους fan του Bolland υπάρχει πάντα το CAMELOT 3000.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi