Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-01-07
JIMMY CORRIGAN

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Chris Ware

First Published: 1995-2000 (original issues),2000 graphic novel

Format: 8 issue storyline (ACME NOVELTY LIBRARY 5-6,8-9,11-14)

Pantheon Books

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Jimmy Corrigan δέχεται ένα γράμμα-πρόσκληση μαζί με ένα αεροπορικό εισιτήριο για να συναντήσει τον πατέρα του που δεν είχε γνωρίσει ποτέ. Πώς θα είναι άραγε αυτός και ποιες εκπλήξεις να κρύβει το ταξίδι του; Εκατό χρόνια νωρίτερα ο συνονόματος παππούς του επισκέπτεται στο Chicago την ετοιμοθάνατη γιαγιά του, μαζί με τον πατέρα του.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Κάτω από μια φαινομενικά γαλήνια επιφάνεια βρίσκεται μια ταραγμένη θάλασσα συναισθημάτων. Το JIMMY CORRIGAN είναι ένα comic βαθιά ανθρώπινο που δεν γίνεται να μην αγγίξει κάποια ευαίσθητη χορδή του αναγνώστη του. Με μια φαινομενικά ψυχρή, σχεδόν χειρουργική ματιά, ο Chris Ware βυθίζεται στα άδυτα της ψυχής. Λιτό, πανέμορφο και γεμάτο πόνο, αποτελεί μνημείο στην ανθρώπινη θλίψη και μοναξιά.

Από τεχνικής άποψης το JIMMY CORRIGAN είναι ένα αριστούργημα. Οι πειραματισμοί, που ο Chris Ware δοκίμαζε (και συνεχίζει να δοκιμάζει) στο ACME NOVELTY LIBRARY, εφαρμόζονται και ανοίγουν νέους δρόμους για το Μέσο. Τα layouts των σελίδων με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα παιχνίδια με τη διάταξη των panels και η σειρά με την οποία αυτά διαβάζονται, αποτελούν σήμα κατατεθέν του δημιουργού. Αυτό όμως που «στοιχειώνει» τη μνήμη είναι η τέλεια απεικόνιση των μικρών λεπτομερειών που κάνουν το comic -όχι μια απλή ανάγνωση- αλλά ένα προσωπικό βίωμα.

TI ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τίποτε. Απολύτως τίποτε.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο χαρακτηρισμός που πάντα κρατάω για το JIMMY CORRIGAN είναι «σπαρακτικό». Σαν μια σιωπηρή απελπισμένη κραυγή, μια έκφραση ατέλειωτου ανθρώπινου πόνου και μοναξιάς που έρχεται να συνταράξει τον κόσμο του αναγνώστη. Και επειδή ο πόνος είναι κοινός για όλους μας το comic γίνεται προσωπικό βίωμα για τον καθένα.

Αν και σύμφωνα με το δημιουργό το JIMMY CORRIGAN ξεκίνησε σαν μια άσκηση που εξελίσσονταν με εντελώς συνειρμικό τρόπο, το comic αυτό κατέληξε να είναι ένα έργο-σταθμός για το Μέσο. Ο Chris Ware αντλεί έμπνευση από τα comics μεγάλων δημιουργών των αρχών του προηγούμενου αιώνα και δημιουργεί κάτι πραγματικά καινοτόμο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα comics. Δεν έφτασε τα comics στα όριά τους -όπως υποστήριξαν μερικοί- άλλαξε όμως τα όρια αυτά καθ’ αυτά. Το JIMMY CORRIGAN (συνήθως καταφέρνει να) είναι ένα βιβλίο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές (αν και εγώ προσωπικά το πρωτοδιάβασα σε κείμενο του Σακαρίδη) ότι το ανάλογο του Chris Ware στη λογοτεχνία είναι ο James Joyce εξαιτίας των καινοτομιών που έφεραν και οι δύο στις τέχνες τους. Δεδομένου αυτού, τότε το JIMMY CORRIGAN είναι το ανάλογο του ΟΔΥΣΣΕΑ.

Είναι ελάχιστες οι φορές εκείνες που ένα comic έχει γνωρίσει τέτοια καθολική αποδοχή, και μάλιστα όχι μόνο από τους ανθρώπους του χώρου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα κλασσικά comics που δημοσιεύονταν στις εφημερίδες των αρχών του 1900 (LITTLE NEMO, KRAZY KAT, καθώς και τα έργα όλων των υπόλοιπων μεγάλων και παραγνωρισμένων δημιουργών). Τα PEANUTS για τη μελαγχολία που κρύβουν. Το MAUS και το WATCHMEN για τις καινοτομίες που έφεραν στο Μέσο αλλά και την αναγνώριση που βρήκαν. Τα υπόλοιπα υπέροχα και μεγαλειώδη τεύχη του ACME NOVELTY LIBRARY (Το QUIMBY THE MOUSE, τα BOOKS OF JOKES, τις καινουριες σειρές RUSTY BROWN και BUILDING STORIES… ΟΛΑ!). To EIGHTBALL του Daniel Clowes (κυρίως τα GHOST WORLD, DAVID BORING, ICE HAVEN) και τα BLACK HOLE (Charles Burns) και τα FRANK του James Woodring ως τα άλλα αριστουργήματα του underground της ίδιας εποχής. Επίσης κοιτάζοντας προς το μέλλον πρέπει να αναγνωρίσουμε και τους επιγόνους του Chris Ware: O Roger Langridge (με το εκπληκτικό FRED THE CLOWN), ο Paul Hornschemeier (SEQUENTIAL, MOTHER COME HOME, LET US BE PERFECTLY CLEAR) και ο Joshua Cotter (SKYSCRAPERS OF THE MIDWEST) ο καθένας με το δικό του τρόπο αντλούν στοιχεία από τον μεγάλο (αν και πολύ νέο ακόμα) δημιουργό και ταυτόχρονα προσπαθούν να συνεχίσουν τους δρόμους που εκείνος άνοιξε.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi