Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-02-07
SAFE AREA GORAZDE

του Αντώνη Σουβατζή

Writer-Artist: Joe Sacco

First Published: 2000

Format: Original graphic novel

Fantagraphics Books

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Joe Sacco, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, επισκέπτεται την περίοδο 1995-96 με ένα convoy κυανόκρανων το Gorazde, μια πόλη στην ανατολική Βοσνία την οποία ο ΟΗΕ έχει μετατρέψει σε θύλακα ασφαλείας για τους μουσουλμάνους βόσνιους. Στις επισκέψεις αυτές γνωρίζει κάτοικους του Gorazde, μουσουλμάνους αλλά και σέρβους, και μαθαίνει μικρές και μεγάλες αλήθειες για τον πόλεμο και τη ζωή αυτών των απομονωμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών χρόνων. Παράλληλα δημιουργεί ισχυρές φιλίες με αρκετούς από αυτούς.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο τρόπος με τον οποίο ο Sacco παρουσιάζει τη βαρβαρότητα του πολέμου μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Ο τρόπος γραφής του πραγματικά καθηλώνει τον αναγνώστη. Το σχέδιο εξαιρετικό, με απίστευτη λεπτομέρεια και μια καρτουνίστικη προσέγγιση που μας υπενθυμίζει πως παρά το γεγονός ότι διαβάζουμε για βίαια και αληθινά γεγονότα, εξακολουθούμε να κρατάμε στα χέρια μας ένα comic. Ο Sacco, χωρίς να επιλέξει να υποστηρίξει κάποια πλευρά, και αφήνοντας στην άκρη κηρύγματα περί ηθικής, παρουσιάζει τα γεγονότα ακριβώς όπως τα έξησε. Το αποτέλεσμα είναι ένα αντιπολεμικό αριστούργημα μεγάλης αισθητικής και πολιτικής αξίας.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Ορισμένοι ίσως ενοχληθουν από στγμές ωμότητας και βαρβαρότητας. Αυτές όμως είναι απαραίτητες για να κατανοήσει ο αναγνώστης το πραγματικό μέγεθος της βίας, της καταστροφής και της αποξένωσης των δυο εθνοτήτων, μέσα στον παραλογισμό του εθνικισμού και του πολέμου.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το SAFE AREA GORAZDE (αλλά και το PALESTINE που είχε προηγηθεί) αποδίδουν τον όρο «comics journalism» όσο πιο πιστά γίνεται. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία από το κάθε μέσο, o Sacco καταφέρνει να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο μιλάει δυνατά και στους φίλους των comics αλλά καταφέρνει με ευκολία να κερδίσει και τους «εξωσχολικούς».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το αριστουργηματικό MAUS του Art Spiegelman δίνει μια εξίσου ανθρώπινη προοπτική στο θέμα, χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικούς συμβολισμούς. Επίσης τα υπόλοιπα έργα του Sacco, με πρώτο και καλύτερο το PALESTINE.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi