Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


08-02-07
THE TALE OF ONE BAD RAT TPB

του Θόδωρου Παπαδόπουλου

Writer/Artist: Bryan Talbot

First Published: 1995 (4 issue limited series)

Format: TPB

Dark Horse

ΙΣΤΟΡΙΑ: H Helen Potter είναι μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που ο πατέρας της την επισκέπτεται στο κρεβάτι της αργά τα βράδια. Αν και η κατάσταση δεν έχει φτάσει στο σημείο του βιασμού, το κορίτσι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης. νοιώθοντας μεγάλες ενοχές αφού θεωρεί τον εαυτό της υπαίτιο για την κατάσταση. Η μητέρα της σχεδόν ηθελημένα αγνοεί την κακοποίηση και η μόνη παρηγοριά της μικρής είναι μια σειρά παιδικών βιβλίων της αινιγματικής αγγλίδας συγγραφέα Beatrix Potter, καθώς και ένας μικρός αρουραίος που τον έκλεψε από τα σχολικά εργαστήρια. Η Helen ταυτίζεται με τον αρουραίο, σύμβολο βρώμικου και ανεπιθύμητου προσώπου, τον περιποιείται και του μιλάει τις ώρες της μοναξιάς της. Ακόμη και μετά τον χαμό του αρουραίου, η πρωταγωνίστρια φαντάζεται ότι ζει και τη συντροφεύει. Το σκάει από το σπίτι της, μπλέκει με παρέες άστεγων παιδιών, πόρνες, αστυνομία, επικινδύνους «ευεργέτες» και επίδοξους βιαστές, για να καταλήξει εξαντλημένη στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που την προσφέρουν στέγη και δουλειά. Εκεί βρίσκει κάποια ψυχική ηρεμία και προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη. Εργάζεται ως σερβιτόρα στο πανδοχείο των γερόντων και προσπαθεί να αναλύσει και να ξεπεράσει τα τραύματα που τις άφησε ο πατέρας της. Όλα τα βιβλία ψυχολογίας που διαβάζει της λένε το ίδιο πράγμα. Το θύμα πρέπει να αντιμετωπίσει το θύτη, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της ενοχής που έχει εγκλωβιστεί.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το σενάριο του BryanTalbot είναι τόσο δουλεμένο που ο ρεαλισμός του είναι ανατριχιαστικός. Μετέφερε περίτεχνα τις γνώσεις του για το θέμα στο χαρτί, που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. «Διάβασα πολλά βιβλία με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Όμως ένα μόνο θα ήταν αρκετό» δηλώνει σε μια συνέντευξή του.
Οι φιγούρες που σκιτσάρει είναι πραγματικά πρόσωπα και όλες οι τοποθεσίες αληθινές. Για το μάκρος του μαλλιού της ηρωίδας συμβουλεύτηκε μία κομμώτρια. Πηγή έμπνευσης για το comic αποτέλεσε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη μπροστά στα μάτια του δημιουργού: ۟ η εισαγωγική σκηνή, στην οποία ένας κύριος προσπαθεί να βοηθήσει την Helen σχεδόν τρομοκρατώντας την. Ο Talbot λοιπόν ξόδεψε πολύ χρόνο και ενέργεια και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Τα κείμενα στα balloons είναι συνήθως λιτά, πράγμα που τα κάνει πιο ευανάγνωστα, ακόμη και για ανθρώπους που δε διαβάζουν φανατικά comics.
Τέλος η σκηνή που ξεσπά στον πατέρα της είναι τόσο καλοφτιαγμένη και δυνατή που αξίζει να τη μελετάτε για ώρες.

TI ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το ότι κάποιοι δεν το έχετε διαβάσει ακόμη!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το TALE OF ONE BAD RAT είναι ένα comic που βοηθά να ανέβει το Μέσο στην εκτίμηση του κόσμου. Τέτοια άρτια albums πρέπει να προωθούνται ως υποδείγματα της 9ης Τέχνης. Η μαεστρία με την οποία παρουσιάζεται το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων δίνει έμμεσα συμβουλές για να κατανοήσουμε τους χαρακτήρες του θύματος και του θύτη, και βέβαια κάποιες σημαντικές οδηγίες αντιμετώπισης της κατάστασης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το MINOR MIRACLES του μεγάλου Will Eisner σίγουρα θα αρέσει σε εσάς που θέλετε να διαβάσετε καθημερινές ιστορίες. Το ημιαυτοβιογραφικό BROOKLYN DREAMS των J. M. De Matteis και Glenn Barr ασχολείται με τις ανησυχίες την εφήβων, σε πιο ελαφρύς ρυθμούς βέβαια. Το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων είναι από τα αγαπημένα του συγκεκριμένου συγγραφέα (KRAVEN’S LAST HUNT, SPIDER-MAN: THE CHILD WITHIN, SEEKERS INTO THE MYSTERY, BATMAN: TWO-FACE – CRIME AND PUNISHMENT). Ακόμη το γνωστό RUNAWAYS της Marvel είναι ένα όμορφο comic που ασχολείται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων, με έντονο βέβαια το στοιχείο της υπερηρωικής περιπέτειας. Τέλος το DEATH: THE HIGH COST OF LIVING έιναι ένα ακόμη comic που αντιμετωπίζει ώριμα παρεμφερή θέματα. Το σενάριο είναι του μάγου NeilGaiman και τα μοναδικά καλοδουλεμένα συμπαθητικά σχέδια ανήκουν στον κατ' εμέ εκνευριστικά υπερτιμημένο ατάλαντο Chris Bachalo. (πώς αλλάζει ο άνθρωπος!)
Φέτος μπορείτε να δείτε στους κινηματογράφους την μεταφορά στο πανί της βιογραφίας της μελαγχολικής βρετανίδας συγγραφέας Beatrix Potter, πρόσωπο κλειδί στη ροή του comic.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi