Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


10-03-07
SUPERMAN: THE MAN OF STEEL

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/ Penciller : John Byrne

Inker: Dick Giordano

First Published: 1986

Format: 6 issue limited series

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ως γνωστόν, ο Superman είναι ο τελευταίος επιζών του καταστραμμένου πλανήτη Krypton, μεγαλωμένος στη γη από τους θετούς του γονείς. Εδώ βλέπουμε τα πρώτα χρόνια της δράσης του, όταν ακόμα ανακάλυπτε τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, ενώ παράλληλα γνωρίζει και τρεις ανθρώπους που θα σημαδέψουν τη ζωή του: έναν άλλο μασκοφόρο ήρωα (χωρίς υπερδυνάμεις όμως) που θα αποδειχθεί στο μέλλον πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, τον πιο θανάσιμο εχθρό του και φυσικά την γυναίκα που πρόκειται να αγαπήσει.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Όπως και να το κάνουμε 50 χρόνια ιστορίας να βαραίνουν την πλάτη σου είναι πολλά, ακόμα και αν είσαι ο Superman. Έτσι λοιπόν ο καταξιωμένος δημιουργός JohnByrne, αφού έφτιαξε το όνομα του στη Marvel με τα THE UNCANNY X-MEN και FANTASTIC FOUR, κάνει την μετεγγραφή του στους  Distinguished Competitors, αποφασίζοντας να απαλλάξει τον αρχετυπικό υπερήρωα από πολλά περιττά βάρη. Ο Superman ουδέποτε υπήρξε Superboy, δεν έχει ένα φρούριο μέσα στους πάγους, ούτε ξαδέρφια θηλυκού γένους με ανάλογες δυνάμεις, φυσικά όχι superpets και επίσης δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν κάποτε (όσον αφορά τις υπερδυνάμεις του). Η κυριότερη αλλαγή όμως που έκανε ο Byrne, ήταν να φέρει τον Clark στο προσκήνιο. Από εδώ και στο εξής, ο Clark δεν θα είναι η μεταμφίεση του Superman, αλλά το αντίστροφο. Για πρώτη φορά ο Clark είναι ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας, με προσωπικότητα και ανησυχίες σχετικά με τη φύση του και όχι μια καρικατούρα, το μεγαλύτερο cliché στην ιστορία των super-hero comic.

Ένας ακόμα παράγοντας που ανεβάζει αυτό το comic, είναι ο μοναδικός τρόπος που έδεσε το προσωπικό ύφος του δημιουργού, με το προφίλ του χαρακτήρα που αναδομήθηκε. O Superman του Byrne έχει δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα βγαίνει στην επιφάνεια μια πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του. Ξεκάθαρη περίπτωση ενός ανθρώπου που "έπιασε" το πώς πρέπει να είναι ο Last Son Of Krypton, για να αποκτήσει τη "φρεσκάδα" που του χρειαζόταν.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τίποτα. Έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε αυτό το σχόλιο σε αυτή την θέση, σωστά;

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το ρίσκο μεγάλο, ο Byrne όμως καταφέρνει να φέρει εις πέρας το πείραμά του, ανανεώνοντας τον αρχετυπικό super-hero και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, δίχως όμως να αλλοιώσει τη φύση του. Ένα από τα πιο επιτυχημένα post-Crisis revamps, που έδωσε στην DC αφορμή και για άλλα -σε επίσης κουρασμένους χαρακτήρες. Μέχρι την έλευση του SUPERMAN: BIRTHRIGHT, παρέμεινε το "επίσημο" origin του Man Of Steel.   

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο JohnByrne συνέχισε το έργο του στα SUPERMAN Vol. 2( #1 - #22), ACTION COMICS (#584 - # 600) και ADVENTURES OF SUPERMAN (#436 - #444). Το run του ιδίου στο FANTASTIC FOUR (#232 - #293) θεωρείται μέχρι τις μέρες μας εξίσου σημαντικό με αυτό των Lee/ Kirby. Ακόμα το BATMAN: YEAR ONE για να δείτε το πως ο Dark Knight έγινε κι αυτός δέκτης ανάλογης δημιουργικής αντιμετώπισης.  



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi