Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


08-06-07
LEO ROA

του Πάνου Κρητικού

Writer/Artist: Juan Gimenez

Format: Album series

First published: 1 - La Véritable Histoire de Léo Roa (Dargaud,1988), 2 - L'Odysée à Contre-Temps (Humanoides Associés, 1991)

English version: 2001 (1 - The True Tales of Leo Roa, 2 - An Odyssey Back In Time)

Humanoids Publishing


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Leo Roa είναι ένας δημοσιογράφος του μέλλοντος. Η ειδικότητα του είναι να μπλέκει σε εξωφρενικές καταστάσεις κάθε είδους -οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα- και να καταφέρνει να βγαίνει από αυτές νικητής και αλώβητος. Με θάρρος, χιούμορ και μια ιδιαίτερη έφεση στις γκάφες, αντιμετωπίζει διαστημικούς πειρατές, εξωγήινα πλάσματα, μοιραίες γυναίκες και διαχρονικά ταξίδια σ' ένα μελλοντικό κόσμο που δεν φαίνεται να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Ο Juan Gimenez είναι ένα από τους σημαντικότερους εικονογράφους της ευρωπαϊκής σκηνής και αυτό φαίνεται σε όλες τις σελίδες των δύο άλμπουμ, παρά το γεγονός πως πρόκειται για, σχετικά, πρώιμες δουλειές του. Τα υδατοδιαλυτά του χρώματα και οι, σχετικά, καθαρές γραμμές του, δημιουργούν πανέμορφες εικόνες, γεμάτες κίνηση και ένταση. Οι μορφές του, είτε ανθρώπινες είτε εξωγήινες, σφύζουν από ρεαλισμό, χωρίς όμως να αναλώνεται στο, ιδιαίτερα δύσκολο για την επιτυχημένη απόδοση του, φωτορεαλιστικό στυλ και οι γυναίκες του χαρακτηρίζονται από έντονη σεξουαλικότητα και υπέροχες καμπύλες. Ο μελλοντικός κόσμος που δημιουργεί είναι γεμάτος τεχνολογικά επιτεύγματα και εντυπωσιακές ιπτάμενες συσκευές, και, όπως και ο Jean Claude Mezieres στη σειρά ΒΑΛΕΡΙΑΝ, φαίνεται να διακατέχεται από μια εμμονή στην απεικόνιση των διαστημικών σκαφών, αν κρίνει κανείς από την έμφαση που δίνεται στο σχεδιασμό τους και την ποικιλία που τα χαρακτηρίζει. Και επειδή κυκλοφορούν πολλοί εκεί έξω που ενθουσιάζονται με τα αεροσκάφη, ας έχουν υπόψη τους πως ο Gimenez πρέπει να είναι ένας από αυτούς, καθώς στις σελίδες του LEO ROA οι αερομαχίες δίνουν και παίρνουν, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα άλμπουμ, σχεδόν εξολοκλήρου, αφιερωμένο στις διαστημικές αερομαχίες, με τίτλο THE FORTH POWER. Το ντεκουπάζ των σελίδων του είναι υποδειγματικό, όσον αφορά τη ροή του, ενώ αν ψάξουμε για "επιρροές", προσωπικά, ο τρόπος που σχεδιάζει τις γυναίκες του μου φέρνει στο μυαλό τον Horacio Altuna, τα ντεκόρ του έχουν κάτι από τη γραμμή του Serpieri, ενώ η όλη αισθητική, κυρίως του χρώματος, θυμίζει Moebius. Αυτό το τελευταίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Alexandro Jodorowsky, επέλεξε τον Gimenez για να διαδεχτεί τον Moebius στο σύμπαν του ΙΝΚΑΛ, όταν τον κάλεσε να σχεδιάσει τα άλμπουμ του ΕΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΡΩΝΩΝ. Παρ' όλα αυτά, ο Gimenez διατηρεί τη δική του χαρακτηριστική γραμμή και αισθητική που τον καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ:
Οι αδυναμίες στο σενάριο. Ο Juan Gimenez είναι ένας δημιουργός που εργάστηκε, κυρίως, ως σχεδιαστής, σε σενάρια άλλων δημιουργών, ενώ οι δικές του συγγραφικές δουλειές περιορίζονται σε ολιγοσέλιδες ιστορίες σε διάφορα περιοδικά. Οι ιστορίες του Leo Roa αποτελούν την πρώτη του μεγάλη συγγραφική δουλειά και διακατέχονται από το σύνδρομο "ενδιαφέρουσες ιδέες-προβληματική ανάπτυξη". Χωρίς να είναι κακό, το σενάριο σε σημεία κουράζει (ιδιαίτερα στο πρώτο άλμπουμ) και φαίνεται να χάνεται μέσα στις καλοσχεδιασμένες σελίδες. Από την άλλη, τα άλμπουμ αυτά αποτέλεσαν μια καλή πρόβα τζενεράλε για το στήσιμο του τιτάνιου έργου της εικονογράφησης των οκτώ άλμπουμ του ΕΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΡΩΝΩΝ, που ακολούθησε, από το 1992-2003.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:
Οι ιστορίες του Leo Roa είναι "καθαρόαιμες" ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες συγκεντρώνουν όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του είδους και αναμιγνύουν τα κλισέ της "χρυσής εποχής" των pulp λογοτεχνικών περιοδικών της δεκαετίας του 1940 (ατελείωτες μάχες στο διάστημα, εντυπωσιακά διαστημόπλοια, κιτς στολές και πλοκαμόμορφα πλάσματα), με τη χιουμοριστική προσέγγιση συγγραφέων όπως ο Robert Rankin και ο Douglas Adams και την αισθητική των SF ευρωπαϊκών comics της δεκαετίας του 1980. Διαβάζοντας τις περιπέτειες του Leo Roa, δημιουργείται μια ευχάριστη αίσθηση déjà vu, καθώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ακολουθούν όλες τις συμβάσεις των λεγόμενων "comics κλασσικής περιπέτειας" ή "comics δράσης", αποτέλεσμα, ενδεχομένως, της παλιότερης συνεργασίας του Gimenez με δημιουργούς του χώρου, με μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση τους από αυτά να αποτελεί το στοιχείο του φανταστικού και το εντυπωσιακό σχέδιο.

Οι περιπέτειες του Leo Roa απευθύνονται, κυρίως σε εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Juan Gimenez και ενδιαφέρονται να δουν παλιότερες δουλειές του. Θα τις εκτιμήσουν, επίσης, εκείνοι που απολαμβάνουν ιστορίες σκληροπυρηνικής επιστημονικής φαντασίας αδιαφορώντας για την ουσία του πράγματος, από τη στιγμή που υπάρχει εντυπωσιακή εικονογράφηση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο b-comic.


Collector's Data

Η πρώτη ιστορία του Leo Roa δημοσιεύθηκε σε συνέχειες και συγκεντρώθηκε σε άλμπουμ το 1988, από τις εκδόσεις Dargaud. Το 1992, επανεκδόθηκε από την Humanoïdes Associés, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του 2ου άλμπουμ από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2006, κυκλοφόρησε και μία συγκεντρωτική έκδοση των δύο άλμπουμ με τίτλο LEO ROA: L' INTEGRALE. Η αγγλόφωνη έκδοση της Humanoids Publishing αποτελείται από δύο oversized σκληρόδετους τόμους.

Ο Juan Gimenez γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1943, αλλά ζει στο Παρίσι από τη δεκαετία του 1970. Δουλεύει επαγγελματικά ως εικονογράφος από τα δεκαέξι του. Διαδέχτηκε τον Hugo Pratt στη σειρά ASSO DI PICCHE (σε σενάριο Ricardi Berreiro) και έχει συνεργαστεί με ιστορικά περιοδικά του χώρου (SCORPIO, 1984, METAL HURLANT, L'ETERNAUTA). Στην αγγλική γλώσσα, το σύνολο, σχεδόν, των ιστοριών του επιστημονικής φαντασίας παρουσιάστηκαν, κατά καιρούς, στο περιοδικό HEAVY METAL, ενώ κυκλοφορούν και αρκετά άλμπουμ του. Στην Ελλάδα, στο περιοδικό '9' της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δημοσιεύθηκαν σε συνέχειες όλες οι ιστορίες της κάστας των ΜΕΤΑΒΑΡΩΝΩΝ.

 comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi