Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-06-07
BINKY BROWN MEETS THE HOLY VIRGIN MARY

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Justin Green

First Published: 1972

Format: One-shot

Last Gasp


ΙΣΤΟΡΙΑ:
Ο νεαρός Binky Brown (alter ego του δημιουργού) μπαίνει σε μια δύσκολη εφηβεία. Οι ορμόνες του "χτυπάν κόκκινο" και έρχονται σε σύγκρουση με όλες τις ενοχές και αναστολές που τον έχει φορτώσει η Καθολική (εν προκειμένω) εκκλησία. Λίγο η σύγκρουση αυτή και λίγο η απόρριψη από ανεκπλήρωτους νεανικούς έρωτες, έχουν σαν αποτέλεσμα να ζει μια ζωή γεμάτη ενοχές για τις σεξουαλικές του ορμές. Τα πράγματα χειροτερεύουν και έτσι αργότερα φτάνει σε μια κατάσταση που από τον ίδιο χαρακτηρίστηκε νεύρωση (αργότερα διαγνώστηκε ως ψυχαναγκαστική διαταραχή - obsessive-compulsive disorder) στην οποία φαντασιώνεται ότι όλα του τα άκρα έχουν πάρει φαλλική μορφή και εκπέμπουν (τόσο αυτά όσο και τα πραγματικά γεννητικά του όργανα) "βλάσφημες" ακτίνες. "Ιδιαίτερη" είναι και η σχέση του με την εικόνα της Παρθένου, η πιθανή βλασφημία της οποίας αποτελεί και το μεγαλύτερο του φόβο, από τον οποίο, όμως, νιώθει πως είναι καταδικασμένος να μην ξεφύγει.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Justin Green γράφει ένα comic τολμηρότατο, που σπάει πάρα πολλά ταμπού. Τόσο θεματικά όσο και σχεδιαστικά, αποδεικνύεται εξαιρετικά καινοτόμος, ενώ καταφέρνει το τελικό αποτέλεσμα να είναι, εκτός των υπολοίπων, και ιδιαίτερα αστείο. Τα comics δείχνουν την ικανότητα τους στο να πιαστούν, με έναν καθόλου σοβαροφανή τρόπο, με ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, όπως η σχέση του ανθρώπου με τη θρησκεία και την εκκλησία, αλλά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές του comic είναι αυτή με τον δημιουργό δεμένο χειροπόδαρα και κρεμασμένο ανάποδα να σκιτσάρει τα panels του comic.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αν η απεικόνιση φαλλών ή η προσβολή της θρησκείας και της εκκλησίας είναι κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα, καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε πριν προσεγγίσετε το BINKY BROWN MEETS THE HOLY VIRGIN MARY. Ο συνδυασμός των δύο είναι βέβαιο ότι δε θα σας αρέσει καθόλου.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το BINKY BROWN MEETS THE HOLY VIRGIN MARY είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό comic. Θεωρείται πως αποτελεί το πρώτο αυτοβιογραφικό "ανεξάρτητο comic μεγάλου μήκους". Ουσιαστικά, δημιουργεί έτσι μια ολόκληρη σχολή δημιουργών που καταπιάνονται με παρόμοια θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως την εποχή που εκδόθηκε γνώρισε και σημαντική εμπορική επιτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα με το BINKY BROWN είναι ότι επηρέασε "υπερβολικά" τα σύγχρονα ανεξάρτητα comics, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δημιουργοί να ασχολούνται πλέον με το πώς απέκτησαν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και με ανεκπλήρωτους νεανικούς έρωτες.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Προφανώς, ο πατριάρχης του underground, Robert Crumb, είναι ότι πιο κοντινό μπορεί να προταθεί, από οποιαδήποτε άποψη. Μαζί με αυτόν, πρέπει να αναφερθεί και ο Gilbert Shelton (FREAK BROTHERS). Επίσης, όταν μιλάμε για αυτοβιογραφικά comics, το όνομα που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι αυτό του Harvey Pekar (AMERICAN SPLENDOR).

Ο Art Spiegelman είχε δηλώσει πως χωρίς το BINKY BROWN δε θα υπήρχε το MAUS, ενώ πιο πρόσφατα, με παρόμοια θέματα έχουν ασχοληθεί οι Chester Brown (I NEVER LIKED YOU, THE PLAYBOY), Joe Matt (THE POOR BASTARD, FAIR WEATHER) αλλά και ο Craig Thompson στο BLANKETS.

 



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi