Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-06-07
X-MEN: MUTANT MASSACRE

του Ακη Τριανταφύλλου

Writers: Chris Claremont, Walter Simonson, Louise Simonson

Artists: John Romita Jr, Walter Simonson, Jackson Guise, Rick Leonardi, Alan Davis, Sal Buscema, John Bogdanove, Bret Blevins

First Published: 1986 (Original issues)

Format: Multi-title storyline (UNCANNY X-MEN #210-213, X-FACTOR #9-11, NEW MUTANTS #46, THOR #373-374, POWER PACK #27)

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Η τραγική σφαγή των Morlocks από τους Marauders.

Ακολουθώντας μια mutant με το όνομα Tommy, οι κυνηγοί μεταλλαγμένων, Marauders, καταφέρνουν να βρουν, κάτω από τους δρόμους του Manhattan, την κρυψώνα της "κοινωνίας" των αυτοεξορισμένων, disfigured μεταλλαγμένων, Morlocks, και αρχίζουν να τους σκοτώνουν μαζικά. Οι X-Men, αρκετά αποδυναμωμένοι από τα προηγούμενα γεγονότα (τη μάχη τους με τον Nimrod), κατεβαίνουν στα μυστικά τούνελ για να βοηθήσουν, αλλά γνωρίζουν την ήττα από τους Marauders, που τους αφήνει με πολλά μέλη βαριά τραυματισμένα. Έτσι, προσπαθούν να φυγαδεύσουν τους Morlocks στο X-Mansion, όπου και στήνουν ένα πρόχειρο νοσοκομείο.

Παράλληλα οι X-Factor, χωρίς ποτέ να συναντηθούν με τους X-Men, γίνονται και αυτοί μάρτυρες της σφαγής και συγκρούονται με τους Marauders, οι οποίοι σταυρώνουν τον Angel. Χάρη στην βοήθεια των Power Pack και του Thor, ο Angel σώζεται. Από την άλλη, οι New Mutants, παρά τις εντολές των X-Men, κατεβαίνουν στις σήραγγες και μετά την φωτιά που ανάβει ο Thor για να εξαγνίσει ολόκληρο το υπόγειο σύστημα, θεωρούνται νεκροί.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ως το πρώτο crossover event της X-ιστορίας, ο συνδυασμός και συντονισμός πολλών τίτλων, με γοητευτικό τρόπο, από τον Claremont και τους Simonsons.

Φυσικά, η συνεχής δράση με χορταστικές μάχες μεταξύ Wolverine και Sabretooth, Marauders και X-Men, Psylocke και Sabretooth, X-Factor και Freedom Force και άλλες πολλές, κλασσικές στιγμές. Στα συν, επίσης, η εμφάνιση ενός τεράστιου αριθμού χαρακτήρων της Marvel, που σίγουρα υπερβαίνουν τους πενήντα, με πρόχειρους υπολογισμούς (όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα πόσοι, και όχι, δεν έκατσα να τους μετρήσω).

Η τραγικότητα της ιστορίας και οι grand scale επιπτώσεις στο X-Universe. Εδώ, για πρώτη φορά, ο Apocalypse αρχίζει να συγκεντρώνει τους Four Horsemen και από εδώ ξεκινάει η μεταμόρφωση του Angel σε Archangel. Επίσης, ο Wolverine ανακαλύπτει ότι η Jean Grey είναι ζωντανή και ο σκοτεινός Masque αναλαμβάνει την αρχηγία των εναπομεινάντων Morlocks, μετά τον αποδεκατισμό τους. Τόσα και άλλα πολλά σημαντικά στοιχεία που κάνουν απαραίτητη την ανάγνωση του MUTANT MASSACRE από κάθε X-fan.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Ίσως η ασυνέχεια στην οπτική εμπειρία αυτής της ιστορίας. Από τεύχος σε τεύχος, αλλάζουν οι σχεδιαστές -οι οποίοι είναι αρκετά περισσότεροι από τους σεναριογράφους- και έτσι δεν επιτυγχάνεται το ίδιο επίπεδο συντονισμού που υπάρχει στο story. Αυτό, από την άλλη, το έχουμε συνηθίσει στις μέρες μας, καθώς τα events είναι τόσο "απλωμένα" που γίνεται αναγκαία η αλλαγή συντελεστών. Εδώ, όμως, μιλάμε μόνο για 11 τεύχη, που θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί σε έναν ή δύο, το πολύ, σχεδιαστές.

Η συμμετοχή των Power Pack και New Mutants θα μπορούσε και να λείπει. Λειτουργικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα, πέρα από το να φανεί πόσο επηρέασε τους πάντες η σφαγή των Morlocks.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το MUTANT MASSACRE είναι μια απλή straightforward ιστορία, μια δράση-αντίδραση, τόσο στην γραφή του όσο και στο σχεδιασμό του. Η σημαντικότητα του έγκειται στα μυστικά που κρύβει, στους "παίκτες" που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια (ορισμένοι από αυτούς, δίχως καν να εμφανίζονται στην ιστορία!). Ποιός έστειλε τους Marauders; Γιατί τους Morlocks; Ποιός ο ρόλος των Gambit, Magneto, Sinister και Beast; Μπορεί να φαίνονται far-fetched, αλλά δεν είναι. Κάποια από τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί στην X-History, προκαλώντας φυσικά συζητήσεις. Όμως, κάποια από αυτά είναι ακόμα αναπάντητα. Έτσι, το MUTANT MASSACRE είναι ακόμη και σήμερα αρκετά επίκαιρο, καθώς θα παίξει μεγάλο ρόλο στους προσεχείς μήνες (βλέπε τα τρέχοντα UNCANNY X-MEN #487-491, "The Extremists" storyline, ENDANGERED SPECIES και "Messiah Complex").


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Όλα τα X-overs, όπως, ενδεικτικά, τα X-MEN: INFERNO, X-MEN: FALL OF THE MUTANTS, X-TINCTION AGENDA και X-CUTIONER'S SONG. Θα πρόσθετα, επίσης, και πιο σύγχρονα events, όπως το HOUSE OF M και σίγουρα το DECIMATION, καθώς μιλάει και αυτό για γενοκτονία, τρόπον τινά. Πάνω στο θέμα της γενοκτονίας, οπωσδήποτε το έξοχο και αγαπημένο E IS FOR EXTINCTION, το πρώτο κεφάλαιο των NEW X-MEN του Grant Morrison. Αν, πάλι, σας ενδιαφέρει ο Thor και συγκεκριμένα ο τρόπος που τον έγραφε ο Walter Simonson (1983-87, issues #337-382), ψάξτε τους τόμους THOR VISIONAIRIES: WALTER SIMONSON.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi