Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


02-08-07
LONE SLOANE: DELIRIUS

του Πάνου Κρητικού

Writer: Jacques Lob

Artist: Philippe Druillet

Format: Album

First Published: 1973

Greek Edition: -

English Edition: NBM/Dark Horse, 1991

Dargaud


ΙΣΤΟΡΙΑ: O Lone Sloane, ένας τυχοδιώκτης του διαστήματος με άλικα μάτια και αλλόκοτες δυνάμεις, πρωταγωνιστής σε πολλά άλμπουμ του Druillet, δέχεται την επίσκεψη των μελών ενός εκ των κυρίαρχων θρησκευτικών ταγμάτων του πλανήτη Delirius. Οι Κόκκινοι Ιερείς ζητούν από τον Sloane, έναντι μιας τεράστιας χρηματικής αμοιβής, να κλέψει έναν αμύθητο θησαυρό. Ο Sloane δέχεται και σύντομα βρίσκεται αναμεμιγμένος σε μια κοσμικών διαστάσεων συνομωσία, όπου οι ισχυρότερες δυνάμεις του "πλανήτη των 100.000 απολαύσεων" συγκρούονται μεταξύ τους, με στόχο την απόλυτη εξουσία.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το σενάριο του Lob, που αναμιγνύει όλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των comics κλασικής περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας και τα φιλτράρει μέσα από τις σουρεαλιστικές εικόνες του Druillet. Ο Lone Sloane διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς να βρει σε έναν τυχοδιώκτη που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και ακολουθεί το δικό του, ιδιότυπο κώδικα αξιών. Βίαιος, τολμηρός και έξυπνος, περιφέρεται στους δρόμους του Delirius, όπου η ζωή έχει μηδαμινή αξία και καταφέρνει να επιβιώσει, όχι μόνο χάρη στις αλλόκοτες και απροσδιόριστες δυνάμεις του, αλλά, κυρίως, χάρη στην ευστροφία και την ικανότητα του να ελίσσεται ανάμεσα σε πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Sloane, όπως περιγράφεται από τον Lob, φέρει πολλά από τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά των "ηρώων" της δεκαετίας του 1970 και, εν μέρει, χρησιμοποιείται από το συγγραφέα ως αφορμή για κοινωνική κριτική και πολιτικό σχολιασμό.

Όπως και στα περισσότερα, "σοβαρά", comics επιστημονικής φαντασίας της εποχής, το στοιχείο του φανταστικού αποτελεί το μέσο και την αφορμή για την περιήγηση του ήρωα σε συνθήκες και καταστάσεις των οποίων οι αλληγορικές αναφορές είναι έκδηλες. Ούτως ή άλλως, οι μνήμες και το επαναστατικό πνεύμα του γαλλικού Μάη του '68 είναι ακόμα νωπές και δημιουργοί, όπως ο Lob και ο Druillet, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για μια δημιουργική ανανέωση της Τέχνης των comics, που δεν περιορίζεται στο εικαστικό μέρος αλλά επεκτείνεται και στην αναζήτηση νέων σεναριακών προσεγγίσεων. Ο Lob ακολουθεί μια παραδοσιακή μορφή αφήγησης, χρησιμοποιώντας οικεία στον αναγνώστη αφηγηματικά στοιχεία -όπως ο βάρβαρος ήρωας, ο σατανικός αυτοκράτορας, η αναζήτηση ενός αμύθητου και άριστα φυλασσόμενου θησαυρού κ.α.- τα οποία, αν και έρχονται σε αντίθεση με την εικονοκλαστική και πιο εσωτερική σχεδιαστική προσέγγιση του Druillet, δημιουργούν μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ των "παραδοσιακών" και σουρεαλιστικών στοιχείων της ιστορίας.

Αυτό, όμως, που αναμφισβήτητα κερδίζει τον αναγνώστη στο DELIRIUS δεν είναι τίποτε άλλο από το μεγαλείο της εικονογράφησης. Ο Philippe Druillet είναι ένας από τους σημαντικότερους εικονογράφους της εποχής μας και κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγάλους δημιουργούς, που ανανέωσαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσεγγισθούν εικαστικά τα comics. Κάθε έννοια παραδοσιακής σχεδιαστικής προσέγγισης στα comics του, καταστρατηγείται. Οι σελίδες του αποτελούν ένα ντελίριο κατακερματισμένων εικόνων που αποκτούν τη δική τους αυτόνομη λογική και κάθε μία διεκδικεί τη δική της υπόσταση. Δύσκολα θα βρει ο αναγνώστης στο συγκεκριμένο άλμπουμ δύο όμοια ντεκουπαρισμένες σελίδες. Τα καρέ φαίνονται να ξεχειλίζουν από τα περιθώρια, ενώ τα εμβόλιμα γεωμετρικά σχήματα προσδίδουν μια έντονα αρχιτεκτονική οπτική. Οι ψιλόλιγνες και εμπλουτισμένες με πολλές λεπτές γραμμές μορφές του, φέρνουν στο νου τα γλυπτά του Alberto Jiacometti και διακοσμημένες με αλλόκοτες στολές και βαριές πανοπλίες, ενσωματώνονται απόλυτα στο λεπτομερώς σχεδιασμένο ντεκόρ, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του. Η "χαοτική" διάταξη των σελίδων, σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα, υπνωτίζει το βλέμμα και βυθίζει τον αναγνώστη σε ένα κόσμο όπου ο χώρος και ο χρόνος επαναπροσδιορίζονται μέσα από τον σουρεαλισμό της αισθητικής των 70's. Το ντελίριο που υποδηλώνει ο τίτλος του άλμπουμ χορογραφείται υποδειγματικά από την πένα του Druillet και δημιουργείται ένα μοναδικό στο είδος του εικαστικό αποτέλεσμα.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και αρνητικά, δημιουργώντας ένα comics παράδοξο. Η σχεδιαστική γραμμή του Druillet, εντυπωσιακή και άμεσα αναγνωρίσιμη, είναι ταυτόχρονα βαριά και πομπώδης, δημιουργώντας μια αίσθηση κορεσμού, αντίστοιχη με εκείνης της ζωγραφικής του baroque. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγαλείο της, αλλά είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα την χαρακτήριζαν ακόμα και "κιτς" (το ξέρω πως είναι ιεροσυλία, αλλά το άκουσα και αυτό).

Αντίστοιχα, το "so 70's" σενάριο του Lob, είναι σίγουρο πως θα ξενίσει κάποιους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των ιστοριών με αντίστοιχη θεματολογία, που έχουν γραφτεί και εξακολουθούν να γράφονται. Αυτό, όμως, που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του διαβάζοντας ένα comic του Druillet, είναι πως το σενάριο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, απλώς γιατί οι εικόνες είναι, ουσιαστικά, αυτές που αφηγούνται την ιστορία. Τα σουρεαλιστικά και ψυχεδελικά του σχέδια διαθέτουν μια δική τους εσωτερική λογική και συνοχή και "υποβιβάζουν", με τον τρόπο τους, το σενάριο σε απλό συνδετικό κρίκο, εξηγώντας, ενδεχομένως, το λόγο για τον οποίο ο Druillet επιλέγει να δουλεύει, συνήθως, μόνος τα σενάρια των ιστοριών του.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το DELIRIUS θεωρείται το καλύτερο από τα άλμπουμ με τις περιπέτειες του Lone Sloane, πιθανότατα λόγω της πιο παραδοσιακής σεναριακής προσέγγισης του Lob, σε σχέση με τα υπόλοιπα, πιο "φευγάτα", άλμπουμ της σειράς που υπογράφει ο Druillet μόνος του. Αποτελεί, αναμφίβολα, μια καλή αφετηρία για να γνωρίσει κανείς το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, αλλά και ένα μοναδικό, στο είδος του, εικαστικό ταξίδι.


Collector's Data

- Το DELIRIUS παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε συνέχειες, στο εβδομαδιαίο περιοδικό PILOTE. Η σειρά με τις περιπέτειες του Lone Sloane περιλαμβάνει, επίσης, τα ακόλουθα άλμπουμ:

  • LE MYSTERE DES ABIMES ("Το Μυστήριο της Αβύσσου", 1966)
  • LES 6 VOYAGES DE LONE SLONE ("Τα 6 Ταξίδια του Lone Sloane", 1972)
  • GAIL (1978)
  • SALAMMBO ("Σαλαμπώ", βασισμένο σε κείμενα του Gustave Flaubert, 1981)
  • CARTHAGE ("Καρθαγένη", βασισμένο σε κείμενα του Gustave Flaubert, 1986)
  • MATHO (1987)
  • CHAOS ("Χάς", 2001)

Τα άλμπουμ SALAMMBO, CARTHAGE και MATHO, αποτελούν μια τριλογία και κυκλοφορούν σε έναν ενιαίο τόμο. Με εξαίρεση την τριλογία, τα άλμπουμ του Lone Sloane είναι αυτοτελή και μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα.


- Στη χώρα μας, έχουν κυκλοφορήσει τρία από τα αναφερθέντα άλμπουμ. Οι εκδόσεις Βαβέλ εξέδωσαν, το 1984, το ΣΑΛΑΜΠΩ, σε έναν σκληρόδετο τόμο, σε γαλλικό format, στο περιοδικό ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες (#1-8) η ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ, ενώ το περιοδικό 9 δημοσίευσε, επίσης σε συνέχειες, το ΧΑΟΣ (# 243-246).


- Ο Philippe Druillet γεννήθηκε στην Toulouse, το 1944. Από πολύ νωρίς, στράφηκε στη δημιουργία comics του φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας και θεωρήθηκε από τους μεγάλους ανανεωτές του είδους. Το 1974, μαζί με τους Jean-Pierre Dionnet, Bernard Farkas και Moebius, δημιουργεί τον εκδοτικό οίκο Les Humanoïdes Associés και το θρυλικό περιοδικό METAL HURLANT και πρωτοστατούν στην "ενηλικίωση" των comics του φανταστικού. Οι δραστηριότητες του ξεπερνούν το χώρο των comics και επεκτείνονται σε πολλές άλλες Τέχνες. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που κέρδισε, κατά καιρούς, είναι και εκείνο του φεστιβάλ comics της Angoulême, το 1988. Τον Ιούνιο του 2007, ήταν ο επίτιμος καλεσμένος του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ, κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοξενήθηκε μια εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση του έργου του.


- Ο Jacques Lob γεννήθηκε το 1932 στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας και σχεδιάζοντας comics, έπειτα όμως από παρότρυνση του Jean-Michel Charlier (σεναριογράφου του εξαιρετικού BLUEBERRY), επικεντρώνεται στη συγγραφή σεναρίων. Συνεργάζεται με πολλά ιστορικά περιοδικά του χώρου και το 1986, βραβεύεται στο φεστιβάλ comics της Angoulême. Από τα πιο γνωστά comics του είναι η σειρά BLANCHE ÉPIPHANIE, σε σχέδιο Georges Pichard (δύο άλμπουμ της οποίας κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας, στα πλαίσια της σειράς Zoo, από τη Μαμούθκόμιξ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980) και η υπερηρωϊκή παρωδία SUPERDUPONT, στις σελίδες του FLUIDE GLACIAL, σε σχέδιο του Marcel Gotlib. Μέσα στα σχέδια του ήταν και η δημιουργία του DELIRIUS II, το οποίο δεν ολοκλήρωσε λόγω του θανάτου του, το 1990, αν και, πρόσφατα, ανακοινώθηκε η επικείμενη κυκλοφορία του από τον ίδιο τον Druillet.


comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi