Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-09-07
AVENGERS WEST COAST: VISION QUEST

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writer/Artist: John Byrne

First Published: 1989-1990 (serialized), 2005 (trade paperback)

Format: 9-issue storyline (AVENGERS WEST COAST #42-50)

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Vision εξαφανίζεται μυστηριωδώς και η σύζυγός του, Scarlet Witch, μαζί με τους υπόλοιπους Avengers West Coast, ξεκινούν να τον αναζητούν, αγνοώντας ότι η ζωή τόσο της Wanda όσο και του εξαφανισμένου ανδροειδούς, πρόκειται να αλλάξουν δραματικά μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων. Όταν ανακαλύψουν τον χαμένο σύντροφό τους, θα είναι πλέον αργά, καθώς κυβερνητικοί πράκτορες από διάφορες χώρες του κόσμου τον έχουν απαγάγει και τον έχουν αποδομήσει, με στόχο να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να επιβληθεί αυτό το πανίσχυρο ανδροειδές στην ανθρωπότητα.

Ανάμεσα στον πόνο της Scarlet Witch και στην αποκάλυψη ότι ο Wonder man είναι εδώ και χρόνια ερωτευμένος μαζί της (αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνείται να παραχωρήσει την προσωπικότητά του, ώστε να επανέλθει ο "δανεικός" ψυχισμός του Vision), οι Avengers West Coast θα ανακαλύψουν ότι ο Vision δεν είναι -όπως πίστευαν- μια μετεξέλιξη του golden age Human Torch, γεγονός το οποίο θα τους οδηγήσει στην αναζήτηση και το revival του ιστορικού αυτού ήρωα του παρελθόντος. Παράλληλα, όμως, η Wanda θα δει την ιδιόμορφη οικογένειά της να διαλύεται, καθώς θα αποκαλυφθεί ότι τα παιδιά της δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά είναι μια προβολή της επιθυμίας της να γίνει μητέρα, με αποτέλεσμα όταν δεν σκέφτεται τους δύο γιούς της, αυτοί να εξαφανίζονται.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο μεγάλος John Byrne σε μια από τις τελευταίες του πραγματικά μνημειώδεις δουλειές, παραλαμβάνει ένα concept που έπασχε τόσο στη βάση του, όσο και -μέχρι τότε- στην εκτέλεσή του, γράφοντας μια κλασσική υπερηρωική ιστορία με εξαιρετικό characterization, πανέξυπνη πλοκή και ενδιαφέροντα sub-plots, που έδωσαν μια απρόσμενη πνοή ζωής στον τίτλο. Παρά το γεγονός ότι ο Byrne βρισκόταν τότε στη δύση της χρυσής εποχής του, κατάφερε να ξαναγράψει την ιστορία της Scarlet Witch και του Vision, αναδεικνύοντας ένα μέχρι τότε παραγνωρισμένο ζεύγος χαρακτήρων (με εξαιρετικό potential), σε κυρίαρχους πρωταγωνιστές.

Η αποκάλυψη του έρωτα του Wonder Μan για τη Scarlet Witch, έρχεται να δώσει ρεαλιστική διάσταση στο πως προέκυψαν και κατευθύνθηκαν τα συναισθήματα ενός ανδροειδούς προς τη συγκεκριμένη γυναίκα, ενώ με την εξήγηση που δίνει ο δημιουργός για την ύπαρξη δύο παιδιών, τα οποία, όπως ξέραμε μέχρι τότε, είχαν συλληφθεί με την τέχνη της μαγείας (ένα μάλλον αφελές concept), έρχονται να τονίσουν την ανθρώπινη-ρεαλιστική υπόσταση των χαρακτήρων, με τρόπο τέτοιο που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι δικαιολογημένα ο Byrne έχει καταγραφεί στην Ιστορία των υπερηρωικών comics, ως ένας εκ των θεμελιωτών της σχολής που αντιμετωπίζει τους ήρωές του ως πραγματικούς ανθρώπους, με πολύπλοκους μηχανισμούς σκέψης, κίνητρα και υποσυνείδητο που υποκινεί τις πράξεις τους.

Επιπρόσθετα, το σχέδιό του βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες φάσεις του - η γραμμή του είναι ακόμη καθαρή, ζωντανή και γεμάτη κίνηση, ενώ η σχεδιαστική ωριμότητά του αντανακλάται ξεκάθαρα στην αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει, τοποθετώντας τη νοητή κάμερα σε γωνίες που χαρίζουν στον κλασικισμό του σχεδίου του, μια σύγχρονη (για το τέλος των 80's), δυναμική οπτική.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το γεγονός ότι η ιστορία παραμένει ημιτελής σε αυτό το trade paperback. Κλείνει, μεν, το κεφάλαιο της αναγέννησης ενός Vision απομακρυσμένου από την ανθρώπινη πλευρά του και χωρίς συναισθήματα, όμως η ψυχική κατάρρευση της Scarlet Witch, που συνεχίστηκε στα επόμενα τεύχη αυτής της παραγνωρισμένης δουλειάς του Byrne στο AVENGERS WEST COAST, είναι μια ιστορία άκρως ενδιαφέρουσα και ολοκληρώνει αυτό το πολύ καλό storyline που ξεκίνησε με το κεφάλαιο VISION QUEST. Ελπίζω η Marvel να πιστέψει και στην πράξη αυτό που διακηρύττει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, ότι δηλαδή εδώ ξεκινούν τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση της Scarlet Witch και στη συνεπαγόμενη τρέλα που οδήγησε στο AVENGERS DISASSEMBLED, και να δώσει στους νέους αναγνώστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώση για αυτόν τον χαμένο κρίκο στην ιστορία (AVENGERS WEST COAST #51-62).

Τέλος, θα αναφερθώ σε κάτι για το οποίο πάντα ήθελα να μιλήσω σε σχέση με τους Avengers West Coast. Με ποια λογική δημιουργείται στην ίδια ήπειρο "παράρτημα" μιας ομάδας, υποτίθεται τόσο δυνατής, ώστε να μπορεί να προστατέψει όχι μόνο ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και ενίοτε τον ίδιο τον Γαλαξία; Ευτυχώς, ο Byrne, ως έξυπνος άνθρωπος, αντιλήφθηκε την γελοιότητα του πράγματος και δεν άντεξε να μην το σχολιάσει εμμέσως με την δημιουργία των Great Lakes Avengers! E, να 'χουν και οι κεντρικές Η.Π.Α. τη δική τους ομάδα... Αυτές στο πηγάδι κατούρησαν;


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ένα storyline στο οποίο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου, γράφει ιστορία σε έναν τίτλο που, δικαιολογημένα, πολλοί θεωρούσαν ξοφλημένο (κάτι που ο Byrne δεν κατάφερε τελικά να αποτρέψει, απλώς να καθυστερήσει). Αυτό όμως που καθιστά το VISION QUEST μια εξαιρετική ιστορία, δεν είναι μόνο το κεντρικό plot. Όπως και στο X-MEN: THE DARK PHOENIX SAGA, έτσι κι εδώ, είναι τα πολύ ενδιαφέροντα sub-plots, όπως η αποκτήνωση της Tigra (λίγο kinky δεν ακούστηκε αυτό;), η εμφάνιση των all-funny Great Lakes Avengers, και η επιστροφή ενός σημαντικού χαρακτήρα από το golden age (Human Torch), που ενισχύουν σε υπολογίσιμο βαθμό τη δύναμη αυτού του αναγνώσματος.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Οπωσδήποτε, τα επόμενα τεύχη της σειράς (AVENGERS WEST COAST #51-62), όπου η Scarlet Witch, "χάνει εντελώς τη μπάλα" και κάνει ένα δραματικό family reunion με τον Magneto και τον -σε κάθε ευκαιρία θυμωμένο- Quicksilver. Το μόνο κακό είναι ότι ο Byrne αποχώρησε από τον τίτλο λίγο πριν ολοκληρωθεί το storyline και οι αντικαταστάτες του δεν κατάφεραν να κρατήσουν εξίσου ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την ιστορία του ανορθόδοξου αυτού ζεύγους, σας προτείνω το paperback AVENGERS: VISION AND THE SCARLET WITCH που περιλαμβάνει το GIANT-SIZE AVENGERS #4 και τη mini σειρά VISION AND THE SCARLET WITCH #1-4.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την ιστορία που ξεκινάει εδώ, το AVENGERS DISASSEMBLED είναι η προφανής επιλογή, ενώ αν είστε fan του έργου του John Byrne και μόλις το αντιληφθήκατε, τότε μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή αν διαβάσετε τα (UNCANNY) X-MEN #108-143, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα σπουδαία storylines, DARK PHOENIX SAGA και DAYS OF FUTURE PAST, καθώς τα FANTASTIC FOUR #209-221 και #232-293, ενώ στην αντίπερα DC όχθη, υπάρχει πάντα το σπουδαίο revival του Superman, με τα MAN OF STEEL #1-4 και τα SUPERMAN (2nd series) #1-22.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi