Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


06-07-05
MR. PUNCH

του Θοδωρή Χιώτη

Writer: Neil Gaiman

Artist: Dave McKean

First published: 1994

Format: original graphic novel

DC Comics (Vertigo)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Στο MR. PUNCH (ή για να δώσουμε τον πλήρη τίτλο, στο THE TRAGICAL COMEDY OR COMICAL TRAGEDY OF MR PUNCH: A ROMANCE) ο αφηγητής, ο οποίος από το ίδιο το κείμενο υπονοείται ότι είναι ο ίδιος ο Gaiman, ανακαλεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας. Στα επτά του χρόνια, έχοντας βγει για ψάρεμα με τον παππού του, βρίσκει τη σκηνή του Punch και της Judy στην παραλία. Τους παρακολουθεί καθώς δίνουν μία παράσταση αυτοσχεδιασμού που τον παρασύρει στον περίεργο κόσμο του Mr. Punch, της συζύγου του Judy, και του μωρού τους. Το σοκαριστικό φινάλε της "παράστασης" τρέπει τον παρατηρητή σε φυγή. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή της ανάμιξης του Mr.Punch με τον κόσμο του μικρού, μία ανάμιξη που θα αποκαλύψει σταδιακά το εφιαλτικό πρόσωπο μίας πραγματικότητας ζοφερής όσο και η ίδια η ζωή.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η μνήμη στο MR. PUNCH δεν είναι πάντα ο πιο αξιόπιστος αφηγητής: παρόν και παρελθόν παρεισφρέουν το ένα στο άλλο και περιχαράσσουν ένα αφηγηματικό χώρο όπου τα πιο παράδοξα, τα πιο παραμυθένια συμβάντα λαμβάνουν χώρα· τα παράδοξα όμως φαίνεται να μας λέει το κείμενο είναι λιγότερο τρομακτικά και λιγότερο βίαια από τις συναλλαγές που συνθέτουν τον κόσμο των ενηλίκων. Ο Dave McKean "κεντάει" στο MR. PUNCH όσον αφορά την εικονογράφηση: χρησιμοποιεί με ζηλευτή άνεση και εφευρετικότητα μια σειρά από τεχνικές εικονογράφησης και τυπογραφίας με σκοπό την δημιουργία μιας δυσοίωνης ατμόσφαιρας για να υποστηρίξει μια αφήγηση η οποία κινδυνεύει πάντα να διαλυθεί στα συστατικά της στοιχεία.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Δεν είναι μειονέκτημα αυτό το οποίο βάζω στην στήλη αυτή, παρά προειδοποίηση στους μελλοντικούς αναγνώστες του MR. PUNCH. Το κύριο συστατικό του συγκεκριμένου graphic novel είναι η συγκεχυμένη λειτουργία της μνήμης: η πράξη της ανάμνησης είναι μια δημιουργική πράξη η οποία ενέχει την αναθεώρηση του παρελθόντος. Έτσι, στο MR. PUNCH η αφήγηση δεν αποκαλύπτει τα πάντα στον αναγνώστη καθώς και ο ίδιος ο αφηγητής δεν γνωρίζει (ή δεν θυμάται) όλες τις παραμέτρους της ιστορίας την οποία αφηγείται. Για αυτό το λόγο, θα ανακαλύψετε ότι η πιο γοητευτική αλλά και η πιο εκνευριστική ιδιότητα του MR. PUNCH είναι η αδυναμία τόσο του αφηγητή όσο και του αναγνώστη να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, το πραγματικό από το πλασματικό, το αδύνατο από το δυνατό. Για τον γράφοντα πάντως αυτό το "μειονέκτημα" του MR. PUNCH είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο κείμενο του Gaiman συρράφονται παραδοσιακά βρετανικά τραγούδια και σκοποί για παιδιά και ενήλικες, προσωπικές αναμνήσεις και συζητήσεις μισοακουσμένες· όλα αυτά εντάσσονται σε ένα στιβαρό αφηγηματικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την καλλιτεχνική επιμέλεια του McKean. Ο τελευταίος, μέσα από κολλάζ τεχνικών, ανασύρει στην επιφάνεια τις υφέρπουσες εντάσεις του κειμένου και καταδεικνύει την αποσπασματικότητα της αφήγησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το MR. PUNCH, όπως και τα VIOLENT CASES, BLACK ORCHID, SANDMAN και SIGNAL TO NOISE, εξερευνούν το ίδιο θέμα: ο τρόπος με τον οποίο το αδύνατο, ή αυτό που δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί και να κατανοήσει, εισβάλλει στην πραγματικότητα και την αναδιοργανώνει.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi