Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-12-07
DAREDEVIL: MAN WITHOUT FEAR

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Frank Miller

Artist: John Romita Jr.

First Published: 1993-1994 (original issues), 1996 (trade paperback)

Format: 5-issue limited series

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Matt Murdock, μεγαλώνοντας στο Hell's Kitchen της Νέας Υόρκης, δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει δεκτός από τους συνομήλικους του. Κάθε μέρα, έτρεμε στο άκουσμα του κουδουνιού που σήμανε το διάλειμμα, γνωρίζοντας την έκρηξη βίας που το ακολουθούσε. Ο ίδιος δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια αντίστασης στα χτυπήματα, ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και υπακούοντας στον όρκο που έδωσε στον πατέρα του: να αποφεύγει τους καβγάδες και να επικεντρωθεί στις σπουδές του, ώστε να μην καταλήξει σαν εκείνον, έναν πυγμάχο δευτέρας διαλογής, χωρίς σύζυγο, που προσπαθεί να τα φέρει βόλτα. Κάπου εκεί, αρχίζει να ακούγεται από τα στόματα των παιδιών, το παρατσούκλι που θα στοιχειώσει τον Matt. Μια λέξη μόνο: "Daredevil".

Οι κακοτυχίες στη ζωή του Matt, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Προσπαθώντας να σώσει έναν ηλικιωμένο από ένα διερχόμενο φορτηγό, χάνει την όραση του, όταν τα μάτια του έρχονται σε επαφή με μια ραδιενεργή ουσία. Τυφλός πλέον, ανακαλύπτει ότι οι υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις του, έχουν αυξηθεί σε υπερφυσικό βαθμό, χαρίζοντας του μοναδικές ικανότητες. Ο ίδιος, όμως, δεν ξέρει πώς να προσαρμοστεί σωστά στη νέα αυτή κατάσταση, αλλά χάρη στη βοήθεια του, επίσης τυφλού δασκάλου, Stick, θα αναπτύξει το πλήρες εύρος των "δυνάμεων" του.

Όταν, όμως, ο πατέρας του θα βρεθεί δολοφονημένος, επειδή δεν "έριξε" ένα στημένο αγώνα, η δίψα του Matt για εκδίκηση θα του στοιχίσει τη μαθητεία του. Έκτοτε, ο Matt θα προσπαθεί να τιθασεύει την άγρια πλευρά του, μην αφήνοντας ποτέ τα συναισθήματα του να τον κυριαρχήσουν, κρατώντας τα πάντα υπό έλεγχο. Για πόσο, όμως; Όταν στη διάρκεια των κολεγιακών του χρόνων, που τα περνάει χωμένος στις σελίδες των βιβλίων νομικής, γνωρίσει την Elektra, θα υποκύψει στο κάλεσμα της;


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: H πένα του Frank Miller βρίσκεται σε μεγάλα κέφια και μας προσφέρει το απόλυτο origin story του Daredevil. Αυτό διαμορφώνεται βάση των στοιχειών που ο ίδιος εισήγαγε στο πρώτο run του στο DAREDEVIL, κατά τη διάρκεια του οποίου, είχε ενσωματώσει σημαντικότατα στοιχεία στον μύθο του. Οι fans του Man Without Fear, γίνονται για πρώτη φορά μάρτυρες της διδασκαλίας που δέχθηκε από τον Stick, του έρωτα του Matt για την Elektra και φυσικά της ανάπτυξης της φιλίας του με τον Foggy.

Το στοιχείο που κάνει τη σειρά αυτή να ξεχωρίζει, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Miller προσέγγισε τον ψυχισμό του Matt Murdock. Φέρνει στην επιφάνεια έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, βασανισμένο από τους προσωπικούς του δαίμονες - έναν άνθρωπο που βιώνει μια διαρκή εσωτερική πάλη, ανάμεσα στην άγρια και ατίθαση πλευρά του και στην αίσθηση που τον διακατέχει για δικαιοσύνη. Μια αίσθηση που είναι άγνωστο από πού πηγάζει, αφού ο Matt θα είχε κάθε "δικαιολογία" να ανήκει στην αντίθετη πλευρά του νόμου. Κάτι, όμως, τον οδηγεί να πράξει το σωστό και το δίκαιο, να προστατέψει τους αδύναμους, να πολεμήσει τους κάθε είδους "νταήδες", ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους. Οι δυσκολίες που συναντά μπροστά του, τα λάθη που κάνει και οι επιπτώσεις τους, τον ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο, και δεν τον πτοούν στο ελάχιστο.

Άφησα για το τέλος το εξαιρετικό σχέδιο του John Romita Jr., ενός καλλιτέχνη, τον οποίο παραδέχθηκα για πρώτη φορά σε αυτό την δουλειά του. Ήταν μια περίοδος που έχοντας διαμορφώσει το απόλυτα προσωπικό του ύφος, χαρίζει εκπληκτικά splash pages, μαγευτικά χιονισμένα τοπία, πειστική αστική ατμόσφαιρα και σκηνές δράσης, με βία ικανή να σοκάρει. Δεν νομίζω πως με τέτοιο artwork, μπορεί να υπήρξε κανείς που να αισθάνθηκε πως του "λείπει" το σκίτσο του Miller!


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το ότι μερικοί ενοχλήθηκαν από την απουσία πολύχρωμων στολών. Αυτά τα fanboys δεν πάνε καλά...


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:
Ο Frank Miller επισκέπτεται, για τελευταία φορά, ένα χαρακτήρα στον οποίο είχε εμφυσήσει νέα ζωή, αρκετά χρόνια πριν - και εκείνος σε ανταπόδοση τον είχε μετατρέψει σε super star. Ο επίλογος που επέλεξε να δώσει στην σχέση του αυτή, μνημονεύεται ως ένα υποδειγματικό origin, καθώς και μια από τις πέντε-έξι καλύτερες στιγμές τις Marvel στα "μαύρα" 90's.

Πληροφοριακά, η ιδέα αυτή, αρχικά, είχε προορισμό το Hollywood, για μια κινηματογραφική ταινία, που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μετά την απόρριψη της, ο Miller έδωσε μεγαλύτερη έκταση σε κάποια σημεία, προσθέτοντας πολλά άλλα και φτάνοντας στο τελικό αυτό αποτέλεσμα. Μεταξύ μας, καλύτερα που "έφαγε πόρτα", αλλιώς θα χάναμε ένα εξαιρετικό comic.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Φυσικά, το υπόλοιπο έργο του Miller στο DAREDEVIL, το οποίο μπορούν οι σημερινοί αναγνώστες να βρουν στα δυο πολύ βολικά (και ακριβά) OMNIBUS. Αντίστοιχο treatment από τον Miller, είχε δεχθεί και ο Batman, στο BATMAN: YEAR ONE, με artwork από τον μεγάλο Dave Mazzucchelli.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi