Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


06-01-08
NICK FURY: AGENT OF S.H.I.E.L.D.

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writers: Jim Steranko, Stan Lee, Roy Thomas, Archie Goodwin

Artists: Jim Steranko, Jack Kirby, Frank Springer

First Published: 1966-1968

Format: Ongoing series run (STRANGE TALES #151-168, NICK FURY: AGENT OF S.H.I.E.L.D. #1-7)

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Nick Fury, αρχηγός της S.H.I.E.L.D. (Supreme Headquarters International Espionage Law-Enforcement Division), της μεγαλύτερης και σημαντικότερης οργάνωσης επιβολής του νόμου και της τάξης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθήκον του, η προστασία του κοινού καλού, από τρομοκρατικές οργάνωσεις, όπως η Hydra, και από πανίσχυρους παρανοϊκούς, που επιζητούν την υποδούλωση και καταστροφή της ανθρωπότητας, όπως ο Yellow Claw. Όσο ακατόρθωτο κι αν φαίνεται, ορισμένες φορές, το έργο του, ο Nick Fury και οι άντρες της S.H.I.E.L.D. δεν σταματούν ποτέ τον αγώνα!


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Fast-paced, super-spy action thriller! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψω αυτές τις ιστορίες, με όσο δυνατό λιγότερα λόγια. Είναι, όμως, αυτός ο χαρακτηρισμός αρκετός, για να θεωρηθούν τα τεύχη κλασσικά; Μάλλον όχι, και δεν νομίζω πως θα είχαν αποκτήσει το μυθικό τους status, αν δεν φιλοξενούσαν τη δουλειά του Jim Steranko.

Από το STRANGE TALES #151, όταν πάτησε για πρώτη φορά πάνω στα layouts του Jack Kirby, ο νεαρός, τότε, Steranko, έδειξε, δειλά στην αρχή, ότι η δική του "πρόταση" για τα comics είχε κάτι το διαφορετικό. Στο #155, ανέλαβε πλήρως τα artistic duties, καθώς και τα plots, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση εμπιστοσύνης σε κάποιον τόσο "φρέσκο" στον χώρο. Σύντομα, οι 12 σελίδες του τίτλου που ήταν αφιερωμένες στον Nick Fury και την κομπανία του (τις υπόλοιπες τις καταλάμβανε ο Dr. Strange), έγιναν το προσωπικό όχημα έκφρασής του καλλιτέχνη, αφού ανέλαβε πλήρως τον τίτλο - ακόμη και το coloring.

Τότε ήταν που ξεκίνησε μια κούρσα συνεχούς εξέλιξης του Steranko, που ολοκληρώθηκε στα πρώτα τεύχη του NICK FURY AGENT OF S.H.I.E.L.D.. Αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του στον χώρο, ο Steranko επέτρεψε στη φαντασία του να εκραγεί, ενσωματώνοντας επιρροές από το σουρεαλισμό του Dali, την Pop Art, το graphic design, τον Andy Warhol και την ψυχεδελική άποψη των late 60's, μεταμορφώνοντας τις σελίδες σε μοναδικές οπτικές εμπειρίες. Εκρήξεις στυλ, καλαισθησίας και πρωτοποριακού storytelling, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανυποψίαστων και, παράλληλα, απίστευτα τυχερών αναγνωστών.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το πόσο σύντομο ήταν το έργο του Steranko στα comics. Όχι μόνο στον τίτλο του Nick Fury (εργάστηκε στα τεύχη #1-3, 5, σχεδιάζοντας όμως όλα τα εξώφυλλα και των 7 πρώτων τευχών της σειράς), αλλά γενικότερα.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: O Jim Steranko ανήκει στην εκλεκτή κάστα των καλλιτεχνών, που ο όγκος του έργου τους είναι αντιστρόφως ανάλογος με την επιρροή που είχε στο Μέσο. Επέφερε μοναδικές καινοτομίες και επηρέασε, έμμεσα ή άμεσα, όλες τις γενιές σχεδιαστών που ακολούθησαν. Μολονότι το έργο του είναι, σαφέστατα, προϊόν της εποχής του, επιδεικνύει αξιοθαύμαστη διαχρονικότητα και είναι ικανό να ταξιδέψει, νοητά έστω, τον σημερινό αναγνώστη στα χρόνια εκείνα, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή τον δυναμισμό του. Ο Steranko παραμένει απλά αμίμητος.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν θέλετε ακόμα περισσότερο Jim Steranko (και καλά κάνετε) τότε τσεκάρετε τα UNCANNY X-MEN #50-51 και τα CAPTAIN AMERICA #110, 111, 113. Ειδικά τα 3 αυτά τεύχη του Cap, αποτελούν την κορύφωση της απόδοσης του Sterankο ως illustrator - definitely not to be missed! (Ρωτήστε οποιονδήποτε!) Τέλος, το έργο του καταπληκτικού Paul Gulacy στο κλασσικό SHANG-CHI: MASTER OF KUNG-FU, έχει ένα τρελό Steranko-vibe, χωρίς όμως να είναι φτηνό υποκατάστατο, ή "next best thing", αλλά στέκεται αυτόνομο ανάμεσα στα κορυφαία mainstream comics της Ιστορίας του Μέσου.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi