Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-01-08
ISOLATION AND ILLUSION: COLLECTED SHORT STORIES OF P. CRAIG RUSSELL

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer/Artist: P. Craig Russell

First Published: 1977-1997 (original stories), 2003 (trade paperback)

Format: Trade paperback

Dark Horse


ΙΣΤΟΡΙΑ: Στο ISOLATION AND ILLUSION συναντάμε συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο σπάνιες μικρές ιστορίες του P. Craig Russell, οι οποίες έχουν εκδοθεί ξανά στο παρελθόν, κατά την περίοδο 1977-1997. Ο Russell, τιμημένος αρκετές φορές με βραβεία για τα έργα του, τα οποία ξεκινούν από superheroes και καταλήγουν σε novel adaptations και σιωπηλές ιστορίες, μπορεί να ξεχωρίσει σε οποιοδήποτε πλήθος δημιουργών, χάρη στον εσωστρεφή και σχεδόν σουρεαλιστικό τρόπο που αντιμετωπίζει το κάθε έργο του.

Το trade paperback της Dark Horse περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα DANCE ON THE RAZOR'S EDGE και THE STARSHIP REMEMBRANCE, δύο από τα πρώτα αριστουργήματα του Russell, μερικά novel adaptations, όπως τα FROM BEYOND, από το βιβλίο του H.P. Lovecraft, GIFT OF THE MAGI του O. Henry και A VOYAGE TO THE MOON του Cyrano de Bergerac, καθώς και σχεδόν αυτοβιογραφικές ιστορίες, όπως το THE INSOMNIAC και το αλληγορικό ISOLATION AND ILLUSION, με μερικά από τα εντυπωσιακότερα panels του βιβλίου, ικανά να σε κάνουν να πιστέψεις ότι έτσι θα ήταν η Αναγέννηση, αν στο μεσαίωνα υπήρχαν comics!


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η γραφή του Russell είναι όχι μόνο εγκεφαλική και υποβλητική, αλλά μπορεί να μεταλλαχθεί, ανάλογα με την ιστορία. Αυτό μας το έχει αποδείξει σε δεκάδες δουλειές του, είτε μιλάμε superhero comics, είτε για μεταφορές διηγημάτων και παραμυθιών σε comic. Το ISOLATION AND ILLUSION θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως ένα πολύ χρήσιμο βιογραφικό του, καθώς δείχνει την άνεση του δημιουργού να μεταπηδά από το ένα στιλ στο άλλο, συγγραφικά και σχεδιαστικά, και να παίζει με τα συναισθήματα των ηρώων του, αλλά και του αναγνώστη. Το γεγονός ότι η απογοήτευση, η μοναξιά και ο τρόμος δεν απέχουν παρά μόνο μερικές σελίδες από την επιστημονική φαντασία και το ειρωνικό χιούμορ, αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό του.

Το σχέδιο, από την άλλη, είναι απλά καταπληκτικό, σε κάθε έκφανσή του. Ο Russell σχεδιάζει με σκληρότητα το DANCE ON THE RAZOR'S EDGE, αφήνει τη φαντασία και το χιούμορ του αχαλίνωτα στο A VOYAGE TO THE MOON, δεν αφήνει ούτε μία γραμμή περιττή στο THE STARSHIP REMEMBRANCE και φλερτάρει με τον σουρεαλισμό στο THE INSOMNIAC. Επιπλέον, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό στην ομότιτλη ιστορία (ISOLATION AND ILLUSION), με σχέδιο που σου δείχνει πόσο δυνατό μπορεί να είναι ένα μολύβι.

Οι ιστορίες του, τέλος, δεν αποτελούν μια απλή επίδειξη των ικανοτήτων και του... χαμαιλεοντισμού του. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι πλήρεις, με αρχή, μέση και τέλος και διακατέχονται από έναν ρυθμό που διατηρεί το ενδιαφέρον σε κάθε σελίδα, ειδικά όταν μιλάμε για το πρώτο μέρος του βιβλίου.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αν και ήθελα να αποφύγω την εύκολη λύση του "τίποτα", στο πρώτο μου Comicdom Files, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν βρήκα κάτι αρνητικό στο ISOLATION AND ILLUSION. Ίσως να ήθελα περισσότερες ιστορίες από τις δέκα που περιλαμβάνει, αλλά για αυτό υπάρχουν τα υπόλοιπα έργα του Russell. Επιπλέον, μια "κοιλιά" που ίσως παρουσιαστεί στο ενδιαφέρον της ανάγνωσης, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι δύο σιωπηλές ιστορίες της έκδοσης βρίσκονται μαζί. Ωστόσο, και μόνο για το γεγονός ότι η απουσία διαλόγων σου επιτρέπει να υιοθετήσεις το δικό σου ρυθμό και να χαζέψεις, για ακόμη περισσότερη ώρα, τα εκπληκτικά σχέδια του Russell, αυτή η επιλογή δε σε αφήνει παραπονεμένο.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το ISOLATION AND ILLUSION απευθύνεται σε δύο κατηγορίες αναγνωστών. Τους newbies, αυτούς δηλαδή που δεν είχαν στο παρελθόν κάποια επαφή με το έργο του Russell και τους δηλωμένους θαυμαστές του, που θέλουν αυτό το κάτι παραπάνω. Στην πρώτη περίπτωση, θα χρησιμεύσει ως μια εξαιρετική εισαγωγή που θα σε πείσει να το ψάξεις λίγο παραπάνω και στη δεύτερη, ως το κερασάκι που έλειπε από την τούρτα.

Ένας από τους λόγους που κάνουν τη συγκεκριμένη έκδοση να ξεχωρίζει, είναι η ποικιλία που προσφέρει σε τεχνοτροπία και στιλ, ειδικά στον τομέα του σχεδίου. Πραγματικά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για τον ίδιο δημιουργό, ιδιαίτερα αν δε γνωρίζει την ικανότητα του Russell να προσαρμόζεται σε κάθε έργο του.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο P. Craig Russell έγινε γνωστός στους mainstream κύκλους, χάρη στο σχέδιό του για τα BATMAN: HOTHOUSE, DR. STRANGE: WHAT IS IT THAT DISTURBS YOU, STEPHEN?, FABLES: THE LAST CASTLE και CONAN AND THE JEWELS OF GWAHLUR. Ωστόσο, όποιος εκτιμά την ονειρική διάθεση των έργων του, μπορεί να προτιμήσει το SANDMAN #50, ή κάποια από τα adaptations του, όπως τα OPERA ADAPTATIONS (Vol. 1, Vol. 2 και Vol. 3) και τα τέσσερα volumes του FAIRY TALES OF OSCAR WILDE.

Aν κάποιος θέλει, τέλος, να δει τον Russell στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του, δεν έχει παρά να αναζητήσει τις επικές ιστορίες του ELRIC (THE DREAMING CITY, WHILE THE GODS LAUGH, ELRIC OF MELNIBONE, STORMBRINGER και ONE LIFE FURNISHED IN EARLY MOORCOCK) ή του τόμους του RING OF THE NIBELUNG, οι οποίοι κυκλοφορούν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Helm.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi