Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


10-02-08
GREEN LANTERN: GANTHET'S TALE

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Larry Niven

Artist: John Byrne

First Published: 1992

Format: Original Graphic Novel

DC Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Ganthet, ένας από τους Guardians of the Universe, συναντά τον Green Lantern της Γης (Hal Jordan) και του ζητά τη βοήθεια του για να σώσει μια φυλή. Όπως θα αποκαλυφτεί, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, αφού, για μια ακόμη φορά, απειλείται το ίδιο το σύμπαν. Ο Green Lantern θα εμπλακεί σε μια ιστορία πολύ πιο μεγάλη από ότι μπορούσε να φανταστεί και θα μάθει ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Η εξαιρετική δουλειά του Larry Niven. Συνήθως, οι περισσότεροι δημιουργοί (όχι μόνο στα comics) που θέλουν να εντυπωσιάσουν, χρησιμοποιούν, χωρίς δισταγμό, πομπώδη, ψευδο-επιστημονική ορολογία. Το GANTHET'S TALE είναι ένα εντυπωσιακό comic, που δε στηρίζεται σε techno-bubble, αλλά στην πολύ καλή κατανόηση των επιστημονικών όρων. Αποκτά έτσι μια μεγαλοπρέπεια (αντίστοιχη αυτής των Silver Age DC Comics), που όμως σέβεται και αντλεί έμπνευση από την επιστήμη.

Η ροή της ιστορίας είναι εξαιρετική και στις περίπου εξήντα σελίδες του comic, λαμβάνει χώρα μια πληθώρα διαφορετικών γεγονότων. Ο Niven (ως καλός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας) αγγίζει πολλά "καυτά" και καθόλου εύκολα σύγχρονα θέματα, όπως ή ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου να μαθαίνει συνεχώς περισσότερα και το τίμημα που αυτή κρύβει και εκφράζει οικολογικές ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει το μύθο του Green Lantern, προσθέτοντας νέα στοιχεία και ανοίγοντας νέους δρόμους για την εξέλιξη του χαρακτήρα.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του John Byrne, ο οποίος καταφέρνει και μεταπηδά με άνεση από το καθημερινό στο επικό και το φανταστικό. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, για το γεγονός ότι το comic "λειτουργεί", αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κρατά τον υπερηρωικό χαρακτήρα του.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Τα θέματα που αγγίζει ο Larry Niven είναι πολλά για τις λίγες σελίδες του comic και σίγουρα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι θα ήταν καλύτερο να είχε αναπτυχθεί σε περισσότερες. Από την άλλη, είναι κρίμα που ο Niven δεν έκανε και άλλα τέτοια comics, κάτι που ενδεχομένως να βοηθούσε άλλους κλασικούς χαρακτήρες να μην πέσουν στο τέλμα που τους επιφύλασσαν τα 90's.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το γεγονός ότι οι επιστημονικές αναφορές έχουν γίνει με τρόπο υπεύθυνο και ότι το GANTHET'S TALE (δε μοιάζει, αλλά) είναι καλή επιστημονική φαντασία δεν είναι τυχαίο. Ο Larry Niven δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που κατανοεί την επιστήμη, με bachelor στα μαθηματικά, αλλά και ένας σπουδαίος συγγραφέας που έχει βραβευτεί με τα βραβεία Hugo, Locus, Ditmar και Nebula (όλα βραβεία για βιβλία επιστημονικής φαντασίας), για το βιβλίο του RINGWORLD. Έτσι, καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στους υπερήρωες και την επιστημονική φαντασία - δυο είδη που, στην ουσία τους, είναι εντελώς διαφορετικά.

Το GANTHET'S TALE είναι ένα πολύ καλό comic, που απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη, που είναι έτοιμος για κάτι καινούριο, και όχι μόνο σε fans του ήρωα ή του συγγραφέα. Δεν πέφτει σε εύκολες ηθικολογίες (για παράδειγμα, οι villains δεν είναι και τόσο κακοί, ενώ και οι ήρωες κουβαλούν το δικό τους, πιθανότητα εξίσου μεγάλο, μερίδιο ευθύνης), δεν προαπαιτεί την γνώση χρόνων continuity και ταυτόχρονα, επιφυλάσσει και μικρές εκπλήξεις, για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον ήρωα ή για όσους αγαπούν την επιστήμη.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δυστυχώς, αν ψάχνετε παραπομπές σε άλλα comics του Larry Niven, θα απογοητευτείτε, αφού πέρα από το GANTHET'S TALE, τα υπόλοιπα comics του είναι κυρίως μεταφορές βιβλίων και διηγημάτων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αναζητήσετε το πολυβραβευμένο βιβλίο του, RINGWORLD, ή κάποια από τα πολλά βραβευμένα διηγήματα του. Καλή πρόταση για comic που παντρεύει τους υπερήρωες και την επιστημονική φαντασία, αποτελεί και το OMEGA THE UNKNOWN, τόσο στην 70's, όσο και στην πρόσφατη εκδοχή του.

Αν, πάλι, αυτό που σας ενθουσίασε είναι το artwork του John Byrne, τότε οι προτάσεις είναι πολλές, με πιο ταιριαστή αυτή του run του στους FANTASTIC FOUR, που συνδυάζει θαυμάσια τη γήινη καθημερινότητα με τις επικές, διαστημικές περιπέτειες.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi