Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-03-08
LE GRAND POUVOIR DU CHNINKEL

του Πάνου Κρητικού

Writer: Jean Van Hamme

Artist: Grzegorz Rosinski

First published: 1988

Format: Graphic Novel

Casterman


ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο πλανήτης Daar μαστίζεται από έναν ανελέητο πόλεμο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι τρεις κυρίαρχες φυλές του πλανήτη, υπό την αρχηγία των "Τριών Αθανάτων", συγκρούονται μεταξύ τους και αφήνουν πίσω τους μόνο καταστροφή. Κανείς δεν θυμάται πότε και γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος. Μία από τις φυλές που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της σύρραξης είναι και ο λαός των Chninkel, ένα είδος ξωτικών-νάνων, που βρίσκονται υπό το καθεστώς δουλείας των τριών αρχόντων, και χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμοι σκλάβοι στα πεδία των μαχών. Ο νεαρός Chninkel J'Οn, μετά το πέρας μια μάχης από την οποία γλίτωσε από καθαρή τύχη, βιώνει ένα θεϊκό όραμα, κατά το οποίο του αποκαλύπτεται ότι είναι ο "εκλεκτός" που θα σώσει το λαό του από τη σκλαβιά και θα φέρει τη λήξη του πολέμου. Και το ταξίδι της εκπλήρωσης της προφητείας ξεκινά!


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Οι Rosinski και Van Hamme, δημιουργοί της περίφημης science fiction/fantasy σειράς, THORGAL, δημιουργούν, για μια ακόμη φορά, μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που κινείται στο χώρο του φανταστικού και συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που τους ανέδειξαν σε κορυφαίους δημιουργούς των ευρωπαϊκών fantasy comics. Πρόκειται για μια σχετικά απλή, στη δομή της, αφήγηση, που ενσωματώνει το στοιχείο του παραμυθιού στην επική περιπέτεια και επεκτείνεται σε ένα γενικότερο φιλοσοφικό προβληματισμό. Ο J'Οn, ως ένας άλλος Frodo, καλείται να εκπληρώσει ένα τιτάνιο έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις του και στο οποίο ο μεγαλύτερος του αντίπαλος δεν είναι οι τρεις πανίσχυρες οντότητες και οι υποτελείς τους, αλλά η αδυναμία του να πιστέψει στη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αποστολής του και, κατ' επέκταση, ο ίδιος του ο εαυτός. Ο Van Hamme, με μια λιτή αφήγηση, καταγράφει την αιώνια μάχη του καλού και του κακού, μέσα σε ένα "παραμυθένιο" σκηνικό, όπου μοχθηρά πλάσματα, νεράιδες και ξωτικά, αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο τους στην κοινωνία και αγωνίζονται να αναπροσαρμόσουν το "θεϊκό σχέδιο" πάνω σε νέες ισορροπίες και δυναμικές.

Τα χιουμοριστικά στοιχεία, που ενσωματώνονται στην αφήγηση, ταιριάζουν με την αισθητική του "κοσμικού-παιχνιδιού-όπου-κάτι-πήγε-στραβά", η οποία διέπει τις σελίδες του άλμπουμ και εναλλάσσονται με την καθαρά ενήλικη απόδοση του κόσμου, μέσα στον οποίο οι πρωταγωνιστές δε λειτουργούν ως χαρακτήρες ενός παραμυθιού (παρά την "παραμυθένια" τους φύση), αλλά ως πρωταγωνιστές ενός "καθαρόαιμου" fantasy comic. Συνεπώς, η βία και ο ερωτισμός, που δεν φείδονται οι δημιουργοί να παρουσιάσουν στις σελίδες τους, δημιουργούν μια ευπρόσδεκτη αντίθεση μέσα στο, φαινομενικά, παιδικό/εφηβικό σκηνικό.

Όσον αφορά το σχέδιο του άλμπουμ, θεωρώ πως το όνομα του Rosinski αποτελεί εγγύηση. Όσοι παρακολουθείτε τις περιπέτειες του THORGAL, ξέρετε τι να περιμένετε και δεν πρόκειται να διαψευσθείτε. Οπωσδήποτε, το LE GRAND POUVOIR DU CHNINKEL ("Η Μεγάλη Δύναμη των Σνινκέλ") δε διαθέτει τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τη γραμμή του συγκεκριμένου δημιουργού, καθώς το εξ ολοκλήρου φανταστικό σκηνικό της ιστορίας επιβάλει μια πιο "καρτουνίστικη" αισθητική, δεν απουσιάζει, όμως, και εντελώς, λόγω της ρεαλιστικής και υπέροχης σχεδιαστικά, απεικόνισης των σκηνικών της. Έτσι, η ενδιαφέρουσα αντίθεση εφηβικού/ενήλικου, που χαρακτηρίζει το σενάριο της ιστορίας, επεκτείνεται και στον τομέα του σχεδίου, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνδεση που γίνεται με την ταινία 2001: A SPACE ODYSSEY και με το μυστηριώδη μονόλιθο, αλλά δεν επεκτείνομαι για να κρατήσω αυτή την παρουσίαση spoiler free.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το παιχνίδι των αντιθέσεων, που παίζεται από τους δύο δημιουργούς, ενδεχομένως, να ξενίσει εκείνους τους αναγνώστες που θέλουν το fantasy τους όσο πιο "καθαρό" γίνεται. Η συνεχής εναλλαγή εφηβικού/ενήλικου και ρεαλιστικού/παραμυθένιου, δεν είναι για όλα τα γούστα, αν και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται σωστά. Επίσης, ο φιλοσοφικός προβληματισμός του άλμπουμ, αν και πιο εμφανής σε σχέση με άλλα comics του είδους, διαθέτει μια αίσθηση déjà vu, αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη ιστορία κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '80, πολύ πριν η παραγωγή της fantasy φιλολογίας πάρει τις διαστάσεις χιονοστιβάδας. Επομένως, οι όποιες κοινοτυπίες είναι περισσότερο εμφανείς σήμερα, παρά την εποχή της κυκλοφορίας του άλμπουμ. Αναμφισβήτητα, πάντως, το έξυπνο -όσο και απρόσμενο- φινάλε κερδίζει τον αναγνώστη και αμβλύνει τις όποιες μέτριες εντυπώσεις.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το LE GRAND POUVOIR DU CHNINKEL δεν είναι το άλμπουμ για το οποίο οι Rosinski και Van Hamme θα μείνουν στην ιστορία, μια και το magnum opus τους γράφεται με άλλο τίτλο. Πρόκειται, όμως, για ένα όμορφο comic, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ελληνικό κοινό (και γενικότερα, θεωρείται παραγνωρισμένο ακόμη και από τους Γάλλους), το οποίο αξίζει να διαβαστεί. Πιστεύω, μάλιστα, πως οι φίλοι του ELFQUEST και των βιβλίων των Pullman (THE GOLDEN COMPASS) και C.S. Lewis (THE CHRONICLES OF NARNIA) θα το βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.


Collector's Data

Το άλμπουμ LE GRAND POUVOIR DU CHNINKEL κυκλοφόρησε στη Γαλλία, το 1988, ως ένας ασπρόμαυρος τόμος και το 2001, οι εκδόσεις Casterman, κυκλοφόρησαν μια έγχρωμη εκδοχή της ιστορίας, χωρισμένη σε τρεις τόμους. Στη χώρα μας, δεν έχει μεταφραστεί, αλλά μπορείτε να βρείτε τους πρώτους 16 τόμους της σειράς THORGAL, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ευρωπαϊκά comics και χαρακτηρίζεται από όμορφο σχέδιο και προσεγμένο σενάριο.

Ο Grzegorz Rosinski γεννήθηκε στην Πολωνία, το 1941. Δημοσιεύει τα πρώτα του σχέδια, στην ηλικία των 16, και τη δεκαετία του '70, αρνούμενος να εντάξει τα comics του στο προπαγανδιστικό πρόγραμμα της, τότε, πολωνικής κυβέρνησης, μετακομίζει στις Βρυξέλλες. Εκεί, εργάζεται στο εβδομαδιαίο SPIROU και γνωρίζει τους δύο μεγάλους σεναριογράφους, με τους οποίους θα δημιουργήσει τα σημαντικότερα έργα του, το HANS με τον André Paul Duchâteau (στα ελληνικά, επίσης από τη Μαμούθ Κόμιξ, σε πέντε τόμους) και το THORGAL με τον Jean Van Hamme. Το σχέδιο του χαρακτηρίζεται από ένα ιδιόμορφο ρεαλισμό, ο οποίος συνδυάζει την καρικατούρα με ρεαλιστικά στοιχεία, λεπτομερώς σχεδιασμένα σκηνικά και υπέροχα χρώματα.

Ο Jean Van Hamme γεννήθηκε το 1939, στις Βρυξέλλες. Έπειτα από μια επιτυχημένη καριέρα στις πολιτικές επιστήμες και τη δημοσιογραφία, εγκαταλείπει τα πάντα για να στραφεί, στα μέσα της δεκαετίας του '70, στη συγγραφή σεναρίων comics. Πολυγραφότατος, συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του χώρου και δημιουργεί πολύ επιτυχημένες σειρές, μεταξύ των οποίων το LARGO WINCH, με τον Philippe Francq (δυστυχώς αδημοσίευτο στην Ελλάδα) και το κατασκοπικό θρίλερ XIII, σε σχέδιο του Vance (οκτώ άλμπουμ της σειράς κυκλοφόρησαν στη χώρα μας, το 1997, από τις εκδόσεις Δέλτα Κόμικς). Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των σεναριογράφων, που αλλάζουν συνεχώς ύφος και μετατρέπουν σε χρυσό οτιδήποτε γράφουν, γι' αυτό και ήταν ο πρώτος συγγραφέας που επιλέχθηκε να συνεχίσει το σειρά BLAKE ET MORTIMER (μαζί με το σχεδιαστή Ted Benoit), έπειτα από το θάνατο του δημιουργού της, ιερού τέρατος των γαλλοβελγικών comics, Edgard P. Jacobs. Από το 1992, είναι πρόεδρος του εθνικού κέντρου comics του Βελγίου.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi