Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


10-05-08
ELEMENTALS: THE NATURAL ORDER

του Ηλία Μεταξά

Writer/Artist: Bill Willingham

First Published: 1984-85 (original issues), 1988 (trade paperback)

Format: 5-issue storyline (ELEMENTALS Vol. 1 #1-5)

Comico


ΙΣΤΟΡΙΑ: Τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι πέθαναν από "φυσικές" καταστροφές, απέκτησαν υπεράνθρωπες δυνάμεις, αντίστοιχες με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (νερό, γη, αέρας, φωτιά) και ανάλογα με τον τρόπο που πέθανε ο καθένας.

Η Jeanette Crane ήταν μια ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών του Los Angeles, η οποία κάηκε ενώ κυνηγούσε ένα μανιακό εμπρηστή. Οι δυνάμεις της έχουν σχέση με το στοιχείο της φωτιάς, καθώς μπορεί να την ελέγχει αλλά παραμένει απρόσβλητη σε αυτήν. Ο Jeff Murphy ήταν ένας πιλότος της Ακτοφυλακής, ο οποίος πέθανε από ασφυξία μετά από την πτώση του ελικόπτερου του στη θάλασσα. Οι δυνάμεις του έχουν σχέση με το στοιχείο του αέρα. Η Becky Golden ήταν μια Paris Hilton-type γκόμενα, η οποία έπεσε από ένα σκάφος και πνίγηκε. Οι δυνάμεις της έχουν σχέση με το στοιχείο του νερού. Ο Tommy Czuchra ήταν ένα πολύ έξυπνο αγόρι, για την ηλικία του, αν και πολύ εσωστρεφής, ο οποίος πέθανε από κατολίσθηση. Οι δυνάμεις του έχουν σχέση με το στοιχείο της γης - μπορεί να μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο δυνατό golem.

Οι τέσσερις άνθρωποι επέστρεψαν από το θάνατο, με αυτές τις απίστευτες δυνάμεις και πρέπει παράλληλα να μάθουν να ζουν με αυτές αλλά και να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο που τους θεωρεί νεκρούς. Η Rebecca είναι πλέον η Fathom, ο Tommy είναι ο Monolith, ο Jeff είναι ο Vortex, και η Jeanette είναι η Morningstar.

Τίποτε από αυτά, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία. Ο μάγος Lord Saker, ο οποίος έχει "ξεχάσει να πεθάνει", κατασκευάζει μια μηχανή (Shadowspear), για να συγκεντρώσει όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις της φύσης. Αλλά, με αυτό τον τρόπο, αναστατώνει τη στοιχειώδη τάξη του σύμπαντος και οδηγούν τα τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο να διαλέξουν συνηθισμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πεθάνει εξαιτίας τους, και να τους αναστήσουν. Έτσι, οι τέσσερις πρωταγωνιστές αποκτούν πλήρη έλεγχο πάνω στα συγκεκριμένα στοιχεία, αιώνια νεότητα, και την ικανότητα να γιατρεύονται από κάθε πληγή. Οι τέσσερις ήρωες στέλνονται να αντιμετωπίσουν τον Lord Saker και τα τσιράκια του, τους Destroyers. Ο Saker κατορθώνει να τους φυλακίσει για έναν ολόκληρο χρόνο, πριν ξεφύγουν και, τελικά, φτάσουν στη νίκη.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ίσως σήμερα, μετά από τόσα που έχουμε δει και διαβάσει, όλα αυτά να μη μας φαίνονται τόσο πρωτοποριακά, αλλά το 1984, ήταν - και με το παραπάνω. Ακόμη και σήμερα, όμως, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, το ELEMENTALS παραμένει ένα άψογα γραμμένο και σχεδιασμένο comic. Και αυτή είναι η πραγματική ουσία κάθε έργου: Να μη χάνει την καλλιτεχνική και δημιουργική αξία του, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Είναι αρκετά παράξενο πως ένας καλλιτέχνης, ιδίως μάλιστα εκείνες τις Pre-internet εποχές, κατάφερε να κάνει ένα νέο τίτλο τόσο αγαπητό και διάσημο μέσα σε ένα βράδυ (που λέει ο λόγος). Σήμερα είναι γνωστός σε όλους από το FABLES, αλλά και τις δουλειές του στο DC Universe, αλλά τότε ο Bill Willingham ήταν απλά ένας rookie, που ήταν όμως αποφασισμένος να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα υπερηρωικά comics. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, καταφέρνει να μας κάνει να αισθανθούμε κοντά στους χαρακτήρες και τη ζωή τους. Δεν χάνει το χρόνο του σε ανούσιες στιγμές. Κάθε γραμμή διαλόγου και κάθε εικόνα σε κάθε panel έχουν τη σημασία τους.

Μπορεί, σε γενικές γραμμές, το ELEMENTALS να είναι αυτό που λέμε "standard superhero fare", αλλά ένας ικανός δημιουργός όπως ο Willingham μπορεί να το μετατρέψει σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Προσωπικά δε με ενόχλησε απολύτως τίποτα! Το μόνο ενοχλητικό -πραγματικό κρίμα, στην πραγματικότητα- είναι το γεγονός πως, καθ' όλη την εκδοτική του ιστορία, ο τίτλος ELEMENTALS αντιμετώπιζε τεράστια scheduling problems, αλλά τώρα πια, που μπορούμε να βρούμε όλα τα παλιά τεύχη με τη μια, αυτό δεν μας πολυαπασχολεί.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Πρόκειται για ένα απίστευτα καλογραμμένο και άριστα σχεδιασμένο comic, που ίσως να μη φαίνεται τόσο πρωτότυπο και ριζοσπαστικό πλέον, αλλά σίγουρα θα σας "ρουφήξει" και θα σας κάνει να αφοσιωθείτε σε αυτό από τη πρώτη ως τη τελευταία σελίδα. Παρ' όλο το μυστικισμό και τις παράξενες θεωρίες που αναπτύσσονται στο σενάριο, οι χαρακτήρες και οι αντιδράσεις τους μοιάζουν έξοχα ρεαλιστικοί. Αξίζει να τονίσουμε πως το ELEMENTALS προσέφερε στους αναγνώστες το είδος που αργότερα ονομάστηκε "ρεαλιστικοί υπερήρωες", πριν καν εμφανιστούν comics όπως το WATCHMEN και το DARK KNIGHT RETURNS.

Μετά το κλείσιμο της Comico, ο Willingham έχασε το trademark των χαρακτήρων καθώς και μέρος του copyright των παλιών τευχών. Πάντως, τώρα που διανύουμε την "χρυσή εποχή των reprints", θα ήταν πολύ ωραία να βλέπαμε όλα τα τεύχη να επανεκδίδονται με χρονολογική σειρά, σε trade paperbacks - ίσως ακόμη και σε Omnibus ή Archives. Any takers?


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν σας αρέσει το γράψιμο του Bill Willingham (κι αν δεν σας αρέσει, there's something wrong with you!), εννοείται πως πρέπει να τσεκάρετε το FABLES, ξεκινώντας από τον πρώτο τόμο και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Επίσης, ρίξτε μια ματιά σε κάποιες pre-FABLES δουλειές που είχε κάνει για την Vertigo (PROPOSITION PLAYER, THE DREAMING), αλλά και στις δουλειές που έκανε τα τελευταία χρόνια στο DC Universe (DAY OF VENGEANCE, SALVATION RUN).

Αν πάλι σας αρέσει και το artwork του Willingham, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε το -δυστυχώς ημιτελές- COVENTRY, που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του '90 από την Fantagraphics.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi