Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-07-05
IT'S A GOOD LIFE, IF YOU DON'T WEAKEN

του Θοδωρή Χιώτη

Writer/Artist: Seth

First Published: original issues (1993-1995), TPB (1996)

Format: 6 issue storyline (PALOOKAVILLE #4 to 9)

Drawn & Quarterly

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο δημιουργός επινοεί ένα φανταστικό σκιτσογράφο, ονόματι Kalo, ο οποίος είχε δημοσιεύσει ένα μικρό αριθμό από cartoons στο περιοδικό New Yorker και χτίζει γύρω από αυτόν μια (ημι-)αυτοβιογραφική ιστορία σχετικά με την απόπειρα του ίδιου του Seth να ενώσει τα κομμάτια του παζλ της ζωής του Kalo.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Seth αποδομεί και χαρτογραφεί με εκπληκτική λεπτομέρεια την προσωπική κα την καλλιτεχνική μοναξιά αλλά και τις μονομανίες του καλλιτέχνη των comics. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του Seth είναι φυσικά καταπληκτικό καθώς αποτελεί ένα σπάνιο στυλιστικό κράμα: ανακαλεί στην μνήμη την οικονομία και την απλότητα της ιαπωνικής εικονογράφησης και τεχνοτροπίας καθώς και την αφηγηματική δεινότητα των δημιουργών (και όχι απλών comics artists) της δεκαετίας του '50. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τελικά ο Seth γράφει και σχεδιάζει το IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON'T WEAKEN καθοδηγούμενος από ένα αισθητικό-συγκρατημένα συναισθηματικό όραμα το οποίο χρησιμοποιεί τη νοσταλγία για να φωτίσει και να ενεργοποιήσει τους δημιουργικούς μηχανισμούς του σύγχρονου καλλιτέχνη.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Marketing ακόμα και στα "ανεξάρτητα" comics; Όπως κι αν το δει κανείς, είναι ελαφρώς περίεργο το γεγονός ότι ο Seth για αρκετό καιρό από την πρώτη δημοσίευση της ιστορίας αυτής δεν είχε αποκαλύψει ότι ο περιβόητος Kalo ήταν φανταστικό πρόσωπο, οδηγώντας αναγνώστες και κριτικούς σε μία φρενήρη αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για τον "παραγνωρισμένο" αυτόν καλλιτέχνη. Όταν τελικά η αλήθεια βγήκε στο φως, ο Seth δέχτηκε σκληρή κριτική και για το γεγονός αυτώ καθ' εαυτώ της εξαπάτησης αλλά και επειδή πλέον υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON'T WEAKEN ως αυτοβιογραφικού comic.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Όταν ο Alan Moore και ο Frank Miller, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, διάλεξαν να αναθεωρήσουν κλασικά ή και ξεχασμένα κομμάτια της ιστορίας των υπερηρωικών comics, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία έξω από τον προδιαγεγραμμένο χώρο του είδους: το αστυνομικό μυθιστόρημα, η επιστημονική φαντασία που δημοσιεύονταν σε περιοδικά τύπου AMAZING STORIES, κινηματογραφικές τεχνικές και συμβάσεις, καρικατούρες πολιτικών προσώπων και καταστάσεων, παλέτες χρωματικές οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και άλλα καλλιτεχνικά είδη. Σκοπός και των δύο δημιουργών στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν να καταδείξουν, χρησιμοποιώντας μια λεπτή ειρωνεία, την ιδεολογία και την εξέλιξη του είδους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το αντίθετο: τις δουλειές των Miller και Moore ακολούθησαν αναθεωρήσεις οι οποίες καταστρώθηκαν και επινοήθηκαν χωρίς ίχνος ειρωνείας και κριτικής διάθεσης. Χρόνια μετά, ο Seth χρησιμοποιώντας τεχνικές παρόμοιες με τις βινιέτες που συνόδευαν, συμπλήρωναν και σχολίαζαν την κυρίως αφήγηση στο WATCHMEN, αποδομεί την νοσταλγία για τις "παλιές καλές εποχές".

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Tο I NEVER LIKED YOU του Chester Brown, το THE POOR BASTARD του Joe Matt και το A COMPLETE LOWLIFE του Ed Brubaker προσεγγίζουν την αυτοβιογραφική εικονογραφημένη αφήγηση μέσα από αρκετές κοινές θεματικές διαδρομές με το IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON'T WEAKEN. Το επόμενο storyline του Seth στο PALOOKAVILLE, "Clyde Fans", δεν έχει αυτοβιογραφική θεματολογία, διαθέτει όμως πολύ δυνατή fiction quality.comicdom files archive | email the author
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi