Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-08-05
FOURTH WORLD SAGA

του Θοδωρή Χιώτη

Writer: Jack Kirby

Artist: Jack Kirby

First Published: Monthly issues (1970-1974), TPB (2001)

Format: Multi-title storyline

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η καλλιτεχνική σύλληψη αλλά και η καλλιτεχνική και εμπορική πραγμάτωση του FOURTH WORLD SAGA (το οποίο αποτελείτο από τα FOREVER PEOPLE, MISTER MIRACLE, NEW GODS καθώς και ορισμένα τεύχη του SUPERMAN'S PAL, JIMMY OLSEN) ήταν μια αισθητή αλλαγή πλεύσης για τον Jack "The King" Kirby. Ο Kirby είχε πλέον "μετακομίσει" στη DC Comics αμέσως μετά την "Marvel Age of Comics" την οποία ουσιαστικά δημιούργησε κατά τη δεκαετία του 1960. Ο Kirby σχεδίασε ένα αυτόνομο σύμπαν το οποίο θα ξεδιπλωνόταν σα μωσαϊκό σε αυτούς τους τέσσερις τίτλους - οι επιμέρους ιστορίες θα συνέθεταν μια μεγαλύτερη. Ο Kirby προσάρμοσε την "κοσμική" μυθοπλασία του, όχι μόνο στο περιεχόμενο των ιστοριών αλλά και στη μορφή με την οποία θα κυκλοφορούσαν πλέον. Καταστρέφοντας συμβολικά στις δύο πρώτες σελίδες του NEW GODS την Asgard, μυθική πατρίδα του Thor, κλείνει το μάτι στους αναγνώστες του, που τον ακολούθησαν από τη Marvel καθώς στη συνέχεια θα δημιουργήσει τον Τέταρτο Κόσμο όπου επαναπροσδιορίζει την κοσμική του μυθολογία.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Αφουγκραζόμενος το ταχύτατα πολιτικά και πολιτισμικά μεταλλασσόμενο περιβάλλον του δυτικού κόσμου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Kirby με τη χαρακτηριστική μυθοπλαστική του δεινότητα, δημιουργεί ένα ολόκληρο σύμπαν το οποίο αντικατοπτρίζει τον κόσμο γύρω του. Το συγκλονιστικό, τραχύ σκίτσο και η αεικίνητη πλοκή, αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία σε διαρκή ένταση, όπου οι πατροπαράδοτες αξίες αμφισβητούνται και οι οικογενειακές μονάδες αντικαθίστανται από εναλλακτικές κοινωνικές ομάδες.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Αυτό που μας ενόχλησε αφορά περισσότερο στην "πολιτική" της εταιρίας και λιγότερο -ως και καθόλου- στο ίδιο το έπος. To FOURTH WORLD SAGA δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς η κυκλοφορία του ματαιώθηκε αιφνίδια από τη DC παρά την προσπάθεια του Kirby να γράψει μία τελευταία ιστορία αρκετά χρόνια μετά στο graphic novel με τίτλο THE HUNGER DOGS. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, τα KIRBY'S FOURTH WORLD comics άρχισαν να επανεκδίδονται από τη DC σε trade paperback format, προς απογοήτευση όμως των αναγνωστών ήταν ασπρόμαυρα αντί για έγχρωμα!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μαζί με το 2001: A SPACE ODYSSEY, το FOURTH WORLD SAGA αποτελεί την άλλη όψη της ιδιοφυίας του Kirby: μακριά από τις απαιτήσεις ενός "οικογενειακού" τίτλου όπως το FANTASTIC FOUR, ο Kirby δημιούργησε ένα comic τo οποίo είναι ως σύλληψη ταυτόχρονα κοσμικό και γειωμένο - αφαιρετικό αλλά και ταυτόχρονα πλούσιo σε κριτικό πνεύμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το FOURTH WORLD SAGA στο χώρο των υπερηρωικών comics (αν και κάτι τέτοιο δείχνει να προσπαθεί να κάνει ο Grant Morrison με το SEVEN SOLDIERS), μοιάζει αδύνατο να παραθέσουμε μία ουσιαστική, παράλληλη πρόταση. Οι δουλειές του Kirby είναι αμέτρητες, συνεπώς αν σας αρέσει το σχέδιό του, έχετε μία πληθώρα επιλογών. Αν πάλι βρήκατε ενδιαφέροντα τον βασικό villain του Saga, Darkseid, καλές επιλογές θα ήταν τα LEGION OF SUPERHEROES: THE GREAT DARKNESS SAGA των Paul Levitz και Keith Giffen και COSMIC ODYSSEY των Jim Starlin και Mike Mignola.



comicdom files archive | email the author
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi