Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


14-09-05
X-MEN: INFERNO

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writers: Chris Claremont, Louise Simonson

Artists: Bret Blevins, Marc Silvestri, Walter Simonson

First Published: Uncanny X-Men #239-243, New Mutants #71-73, X-Factor #36-39

Format: Multy title storyline (1988-1989), TPB (June 2000)

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Oι X-Men, οι X-Factor και οι New Mutants πρωταγωνιστούν στο storyline INFERNO, την κορύφωση δύο επιμέρους δραματικών ιστοριών που για αρκετά χρόνια κυοφορούνταν μέσα στις σελίδες των τριών προαναφερθέντων τίτλων.

Η μία ιστορία αφορά τη Madelyne Pryor, τη γυναίκα που ο Scott Summers παντρεύτηκε λόγω της εκπληκτικής ομοιότητάς της με την -τότε- νεκρή Jean Grey. Μόλις όμως η τελευταία επέστρεψε στη ζωή, αρκούσε η είδηση της νεκρανάστασής της και μόνο, ώστε ο Cyclops να εγκαταλείψει τη Madelyne και τον νεογέννητο Nathan (τον μελλοντικό CABLE). Η Pryor ακολουθεί την ομάδα των X-Men και από τη στιγμή εκείνη που όλος ο κόσμος τους θεωρεί νεκρούς, θα ξεκινήσει η αργή μεταμόρφωσή της. Όταν ολόκληρη η πόλη της Νέας Υόρκης κατακλίζεται από δαίμονες, τότε η Madelyne Pryor θα είναι και αυτή που θα ηγηθεί των τεράτων. Η μεταμόρφωσή της σε Goblin Queen έρχεται ως αποτέλεσμα της παράνοιας που την κυριεύει μόλις μαθαίνει από τον Mr.Sinister πως την κλωνοποίησε ο ίδιος από το γενετικό κώδικα της Jean Grey και πως οι αναμνήσεις που έχει ανήκουν όλες στη Grey. Η βιολογική, ηθική και πνευματική εξόντωση του Scott και της Jean, γίνονται αυτοσκοπός της ύπαρξής της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να στρέψει όλους τους X-Men εναντίον του Scott. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως στη μάχη θα θυσιάσει το παιδί της.

Η δεύτερη ιστορία που εκτυλίσσεται παράλληλα, αφορά τη μικρή αδελφή του X-Man Colossus, Illyana Rasputin, που βρέθηκε σε παιδική ηλικία αιχμάλωτη στη δαιμονική διάσταση του Limbo, για να επιστρέψει στον κόσμο ως η έφηβη Magik που είχε πλέον τον πλήρη έλεγχο της πρώην "φυλακής" της.

Η επέλαση της κόλασης που ενορχηστρωνόταν έντεχνα για καιρό τόσο από τον Mr.Sinister, όσο και από τους δαίμονες N'astirh και S'ym, θα βρει στη δίνη της και τους New Mutants, την ομάδα της Magik. Κι όταν οι φωτιές της κόλασης αρχίσουν να καίνε και τις τρεις γενιές των "παιδιών" του Xavier, τότε κανείς πλέον δεν στοιχηματίζει σε happy end.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το Αρμαγεδονικό σκηνικό. Οι άφθονες σκηνές δράσεις. Οι εμφατικοί διάλογοι. Οι -σε ποικίλα επίπεδα- τραγικοί χαρακτήρες. H πολυπλοκότητα του σχεδίου που ξεκινάει από τον τότε ανερχόμενο Marc Silvestri, συνεχίζει με τον βετεράνο Walt Simonson και καταλήγει στον στυλίστα Bret Blevins. To γεγονός ότι ο claremont και η Simonson συντονίστηκαν τόσο καλά σε επίπεδο ροής και συνεργασίας, ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποια συγγραφική ιδέα ανήκει σε ποιον. Και τέλος το -εντελώς- unhappy end.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το INFERNO είναι ο ορισμός του new user unfriendly storyline. Προκειμένου να καταλάβεις τί ακριβώς συμβαίνει, πρέπει προηγουμένως να έχεις παρακολουθήσει για χρόνια και τους τρεις X-τίτλους της περιόδου. Γιατί οι X-Factor πιστεύουν ότι οι X-Men, η Pryor και το βρέφος Summers είναι όλοι τους νεκροί; Πότε και υπό ποιες συνθήκες επέστρεψε η Jean Grey; Ποιος είναι ο Sinister και ποια η σχέση του με την κόλαση του Limbo;Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο καινούριος αναγνώστης και το πράγμα είναι ήδη αποθαρρυντικό.

Το δεύτερο πράγμα που με ενοχλεί στο INFERNO είναι ότι υπήρξε η αιτία να δούμε μετά από πολλά χρόνια τους original και τους καινούριους X-Men να πολεμούν side-by-side, κάτι που -αν δεν με γελά η μνήμη μου- δεν πρέπει να είχε συμβεί ποτέ μέχρι τότε. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους ώστε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση με τους 3 τίτλους X-MEN και τους αμέτρητους άλλους που φέρουν το "μαγικό" γράμμα X στο λογότυπό τους (ή έστω το υπονοούν).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες που γεννήθηκαν από το storyline "From the Ashes", απαντώνται και επιβεβαιώνονται μέσα στις σελίδες του INFERNO. Κρυφές πτυχές του παρελθόντος ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των ηρώων, αποκαλύπτοντάς τους μία πραγματικότητα φρικτή, όσο και η αποκάλυψη ότι η ζωή σου και οι επιλογές σου ήταν πάντοτε ετεροκατευθυνόμενες. Παρότι η απώλεια του εγώ, φέρνει την τρέλα, το "τέρας" δεν στρέφεται κατ' ανάγκη, ενάντια στο δημιουργό του. Κάποιες φορές ο πόνος καθιστά τον άνθρωπο αυτό που ανέκαθεν απεύχονταν να γίνει. Ο Scott Summers, η Jean Grey και η Madelyne Prior ανακαλύπτουν πως χωρίς να το γνωρίζουν είναι εδώ και χρόνια πρωταγωνιστές στην παράσταση μίας σατανικής ιδιοφυίας. Η Illyana Rasputin αποδέχεται το πεπρωμένο της αγκαλιάζοντας τη δαιμονική της φύση. Οι δαίμονες του Limbo θα μπορούσαν να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα σκηνικό-συμβολισμό της Ημέρας της Κρίσεως στις ζωές των τεσσάρων αυτών ηρώων. Η γνώση θα είναι το όπλο για όποιον επιβιώσει να δει την επόμενη μέρα.

Jean Grey και Madelyne Pryor: Ο άνθρωπος ενάντια στον εαυτό του. Η ολοκλήρωση θα έρθει μόνο με τη βιολογική εξόντωση του ενός. Η Phoenix Force που εμφύσησε ζωή τόσο στο κουκούλι όπου βρισκόταν η Jean, όσο και στο εργαστήριο του Mr. Sinister, όπου κοίτονταν άψυχο το σώμα της Madelyne θα ενώσει ξανά τα κομμάτια του. Όσο για τη μικρή αδελφή του Colossus; Αν η ψυχή έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την έκθεση στο κακό, τότε οφείλει να γυρίσει πίσω. Και να αναγεννηθεί στην παιδική ηλικία αναζητώντας μέσα από την κάθαρση μία δεύτερη ευκαιρία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Θέλετε να συμπληρώσετε τα κομμάτια του παζλ; Αν βρίσκετε συναρπαστικό το μύθο του Φοίνικα, ρίξτε μια ματιά στα trade paperbacks, X-MEN: FROM THE ASHES και X-MEN: PHOENIX RISING. Aν πάλι σας ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι με τους δαίμονες, τσεκάρετε τη mini σειρά MAGIK (1983) και το UNCANNY X-MEN #160 (πρώτη εμφάνιση του δαίμονα Sym και μεταμόρφωση της Illyana σε Magik). Tέλος στην περίπτωση που απορείτε γιατί ο κόσμος θεωρεί τους X-Men νεκρούς, αρκεί να διαβάσετε το TPB, X-MEN: FALL OF THE MUTANTS.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi