Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-10-05
I NEVER LIKED YOU

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer/Artist: Chester Brown

First Published: 1991-1993 (serialized in YUMMY FUR #26-30), 1994 (collected edition)

Format: Trade Paperback

Drawn & Quarterly

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο νεαρός Chester περνάει μια δύσκολη εφηβεία: Η προβληματική σχέση με την αυστηρή και αυταρχική μητέρα του, η κακοποίηση από τους συμμαθητές του που τον θεωρούν geek και τον κοροϊδεύουν ακόμη και για το ότι δεν βρίζει, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα που έρχονται να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπλοκη ζωή του. Ακόμη και το πιο απλό και αθώο άγγιγμα από μια κοπέλα που σου "μιλάει" ερωτικά, είναι αρκετό για να σε βάλλει σε διαδικασία πολλαπλών σκέψεων.

Ένα χάδι, ένα φιλί, ένα νεύμα που μπορεί να σημαίνει -ταυτόχρονα- πολλά και τίποτα, συχνά λειτουργούν ως συναισθηματικοί οδοστρωτήρες για τον εύθραυστο ψυχισμό ενός ευαίσθητου έφηβου. Για κάποιο λόγο, συχνά ερωτεύεσαι κοπέλες που έχουν κάτι από τον αυταρχισμό της μητέρας σου. Παράλληλα, όμως, το "I love you" θα το πεις μόνο σε αυτές που ξέρεις πως είναι εξίσου καλές με σένα και πιθανότητα δεν θα γελάσουν στα μούτρα σου. Security blanket...

Το ισοπεδωτικό ερώτημα "υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών;" είναι απλά το κερασάκι στη γλυκόπικρη τούρτα μιας ταλαιπωρημένης εφηβείας. Η τραγικότητα κορυφώνεται όταν ακούς τη φριχτή φράση "I never liked you" από τη μοναδική κοπέλα που -ενδέχεται να- υπήρξε πραγματικά ερωτευμένη μαζί σου. Say "fuck", Chester...

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Σε ένα graphic novel διάχυτο από συναίσθημα και προσωπικές εμπειρίες, είναι εκπληκτικό το πως ο Brown δεν παραμελεί σε κανένα σημείο, το "τεχνικό" κομμάτι της δημιουργίας του comic. Το I NEVER LIKED YOU μοιάζει, από πλευράς storytelling, με ένα τέλειο ποίημα, στο οποίο ο κάθε στίχος είναι τόσο προσεκτικά γραμμένος και δομημένος, η κάθε ομοιοκαταληξία "χτυπάει" στο μυαλό του αναγνώστη ως κάτι που έπρεπε να είναι προφανές, αλλά κανείς ως τότε δεν το είχε σκεφτεί και που η τελευταία λέξη έρχεται ως ιδανικός επίλογος και κάνει την όλη εμπειρία ανατριχιαστικά ευχάριστη. Οι αλλαγές στο panelling που έχει κάνει ο Brown για το collected edition σε σχέση με την original serialized έκδοση δεν είναι -όπως θα φοβόταν κανείς- βεβιασμένες ή επιφανειακές, αλλά λειτουργούν καταλυτικά στην ολοκλήρωση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως στις επόμενες εκδόσεις του trade paperback, o Brown έχει "πειράξει" λίγο ακόμη το comic του (κάτι που έχει κάνει και στα υπόλοιπα έργα του κι που συνηθίζουν και οι άλλοι δημιουργοί του stable της Drawn & Quarterly), περνώντας έτσι το μήνυμα στον αναγνώστη πως για αυτόν το κάθε graphic novel είναι ένας "ζωντανός" οργανισμός που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται με το πέρασμα του χρόνου και την ωρίμανση του καλλιτέχνη. Δεν είμαι βέβαιος πως συμφωνώ με αυτήν την άποψη (για την ακρίβεια, είμαι σχεδόν βέβαιος πως ΔΕΝ συμφωνώ) αλλά σίγουρα δίνει μια διαφορετική οπτική και θεώρηση των πραγμάτων.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Όπως σε πολλά αυτοβιογραφικά comics, υπάρχουν στιγμές που ο αναγνώστης αισθάνεται πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ιστορία δεν μπορούν να αφορούν κανέναν πέρα από τον ίδιο το δημιουργό και πέντε-έξι γνωστούς του. Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ μικρό "τίμημα" που πρέπει να πληρώσει κανείς για να απολαύσει ένα άψογο δείγμα storytelling σαν αυτό που παραθέτει ο Chester Brown.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Για πολλούς, το I NEVER LIKED YOU είναι το κορυφαίο δείγμα μοντέρνου αυτοβιογραφικού comic. Αν και ο υπογράφων θεωρεί πως το IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON'T WEAKEN υπερισχύει στα σημεία (προσπερνώντας το ότι, τυπικά, το graphic novel του Seth δεν είναι 100% autobio), είναι γεγονός πως το πόνημα του Chester Brown έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για crossover appeal στον "έξω κόσμο" λόγο της πολύ πιο "γνώριμης" και καθημερινής θεματολογίας του. Σε κάθε περίπτωση, αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα graphic novels των 90's και πιθανότατα η καλύτερη στιγμή αυτού του σπουδαίου δημιουργού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Από τον Chester Brown, τα THE PLAYBOY και ED THE HAPPY CLOWN καθώς και το -αρκετά διαφορετικό σε ύφος, θεματολογία και τεχνική- δυστυχώς ανολοκλήρωτο, UNDERWATER. Στο αυτοβιογραφικό vein του I NEVER LIKED YOU, επίσης από την Drawn & Quarterly, υπάρχουν φυσικά τα IT'S A GOOD LIFE IF YOU DON'T WEAKEN του Seth και THE POOR BASTARD του Joe Matt.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi