Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


10-11-05
THE DEATH OF JEAN DEWOLFF

του Δημήτρη Σακαρίδη

Writer: Peter David

Artist: Rich Buckler

First Published: 1985

Format: 4-issue storyline (SPECTACULAR SPIDER-MAN #107-110)

Marvel Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Jean DeWolff είναι μια νεαρή αξιωματικός της αστυνομίας που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: Είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Spider-Man. Κάτω από το σκληρό πρόσωπο που πρέπει να διατηρεί για να επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, η Jean είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, με αδυναμίες και συναισθήματα που όμως δεν θα αποκαλύψει ποτέ για να μη θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά της. Αυτή η ιστορία είναι δική της... Ακόμη και αν οι συνάδελφοι της ανακαλύπτουν το σφαγιασμένο πτώμα της μέσα στο κατεστραμμένο μικρό, εργένικο διαμέρισμα της μόλις στην τρίτη σελίδα. Ο Spider-Man μαθαίνει τα νέα και αποφασίζει να φέρει στη δικαιοσύνη το μυστηριώδη δολοφόνο της Jean ακολουθώντας προσεκτικά τα στοιχεία που έχει αλλά και αυτά που ανακαλύπτει στην πορεία. "Ποιος είναι o Sin-Eater"; "Γιατί σκότωσε την αστυνόμο Jean DeWolff"; "Γιατί έχει βαλθεί να απαλλάξει τον κόσμο από όσους ΑΥΤΟΣ θεωρεί αμαρτωλούς"; Όταν οι δύο άντρες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο, ο Sin-eater εξηγεί στον ήρωα μας τους λόγους για τους οποίους οι δύο "ανταγωνιστές" μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Και αυτό τον εξοργίζει εξίσου με το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας της Jean DeWolff. Aν όχι περισσότερο...

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ο Peter David γράφει την πιο σκοτεινή και "βαριά" ιστορία της καριέρας του. Το χιούμορ που είναι σήμα κατατεθέν του συγγραφέα, απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά από τις σελίδες της συγκεκριμένης ιστορίας, δίνοντας τη θέση του στο ρεαλισμό και το έντονο συναίσθημα. Οι διάλογοι ηχούν στα αυτιά των αναγνωστών τρομακτικά αληθινοί και για πρώτη φορά στην ιστορία του Spider-Man, ο θυμός του Peter Parker δεν έχει τα μελοδραματικά elements που συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στα υπερηρωικά comics - ειδικά εκείνης της εποχής. Απλό σε εκτέλεση αλλά παράλληλα όμορφο, στρωτό και απόλυτα λειτουργικό, το artwork του Rich Buckler μοιάζει με ιδανική επιλογή για μια τόσο φορτισμένη συναισθηματικά ιστορία, καθώς σε κανένα σημείο δεν κλέβει την παράσταση ούτε προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή, αποσπώντας τον αναγνώστη από την απόλαυση του αριστουργηματικού σεναρίου.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Ότι το run του Peter David στο SPECTACULAR SPIDER-MAN κράτησε πολύ λίγο (αλλά αυτό οδήγησε στο άνευ προηγουμένου πολυετές run του στο INCREDIBLE HULK). Ότι ο συνήθως απόλυτα εύστοχος editor Jim Owsley (μετέπειτα γνωστός με την ιδιότητα του συγγραφέα και με το όνομα Christopher Priest) ήταν αντίθετος με την επιλογή του David για τον τίτλο και ποτέ δεν παραδέχθηκε την καλή δουλειά που έκανε ο τελευταίος (αλλά αυτό υπόκειται στις θεωρίες περί προσωπικού γούστου). Ότι το συγκεκριμένο storyline δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό και αναγνωρισμένο όσο του αξίζει (αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί - I know I'll do my share about it).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Για ένα συγγραφέα σαν τον Peter David είναι πολύ δύσκολο να πούμε για μια δουλειά του πως είναι "η καλύτερη της καριέρας του"... Υπάρχουν τα ξεκαρδιστικά και groundbreaking X-FACTOR (όποιος πει πως ο David "δανείστηκε" από τα JLA των Giffen/DeMatteis, κάνει απλά λάθος) και το επιβλητικό σε όγκο και scope, έργο του στο HULK. Το DEATH OF JEAN DEWOLFF όμως υπερέχει για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο storyline, με αρχή, μέση και τέλος και δεν κινδυνεύει από "bad moments" που είναι αναπόφευκτα σε ένα run πολλών τευχών και υποχρεωτικά πρέπει να προσμετρηθούν όταν "υπολογίζεται" η ποιότητα μιας δουλειάς. Δεύτερον, σε αντίθεση με το HULK, όπου ο David έπαιζε με έναν παραμελημένο χαρακτήρα του οποίου οι καλές μέρες είχαν περάσει και το X-FACTOR, όπου ουσιαστικά δημιούργησε κάτι σχεδόν εκ του μηδενός, στο DEATH OF JEAN DEWOLFF, ο David καταπιάνεται με το δημοφιλέστερο χαρακτήρα της Marvel και καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία της οποίας ο συναισθηματικός αντίκτυπος μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτόν του DEATH OF GWEN STACY, δέκα χρόνια πριν. Και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι απλό.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα υπόλοιπα τεύχη του David στο SPECTACULAR SPIDER-MAN, μπορεί να μη φτάνουν σε αυτό το επίπεδο αλλά σίγουρα δε στερούνται σπουδαίων ιστοριών. Το τεύχος #112 -γνωστό και ως "the Santa Claus issue"- ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο χιούμορ και την τραγωδία και έχει ένα από τα πιο politically incorrect εξώφυλλα της pro-Quesada Marvel. Στα τεύχη #117-118, η ιστορία του πιτσιρικά Alexander που μπορεί να έχει τη δύναμη να ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά ένα παιδί που δεν έχει καταλάβει γιατί τον κυνηγάει η S.H.I.E.L.D., είναι μια θαυμάσια τραγική και συγκινητική ιστορία που μπορεί να υποστηριχτεί μόνο από ένα χαρακτήρα με το υπόβαθρο του Spider-Man (τουλάχιστον όσο παραμένουμε σε Marvel turf). Αριστουργηματικό και το τεύχος #121, με την απολαυστική ιστορία "Eye Witness", που μας παρουσιάζει μια ληστεία τράπεζας ιδωμένη από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες και είναι πιθανότατα ένα από τα πιο έξυπνα και διασκεδαστικά σενάρια που έχω διαβάσει ποτέ. Ακόμη, από τον Peter David, τα προαναφερθέντα runs του σε HULK (#330-467) και X-FACTOR (#71-89), αποτελούν πραγματική εγγύηση για ατελείωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi