Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-04-06
SANDMAN VOL 3: DREAM COUNTRY

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Neil Gaiman

Pencilers: Kelley Jones, Charles Vess & Colleen Doran

Format: 4 issue storyline (#17-20)

First Published: 1990 (TPB 1991)

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Γύρω από ένα κοινό θεματικό άξονα περιστρέφονται τέσσερις ιστορίες με πρωταγωνιστές θνητά πλάσματα που κυνηγούν τα όνειρα, τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες τους.

• Calliope: Ο Richard Madoc προσπαθεί να γράψει την συνέχεια του πολύ επιτυχημένου πρώτου του βιβλίου. Δυστυχώς όμως έχει στερέψει από ιδέες και δεν έχει γράψει ούτε μια λέξη. Ένας ηλικιωμένος -επίσης συγγραφέας- του παραχωρεί την μούσα Calliope, που είχε αιχμαλωτίσει στα νιάτα του και ως εκ τούτου ο Richard ξαναβρίσκει την χαμένη του έμπνευση. Εκείνη όμως ήταν κάποτε ερωμένη του Dream και ο βασιλιάς των ονείρων δεν ξεχνά…
• A Dream Of A Thousand Cats: Μια γάτα παρακινουμένη από την άδικη θανάτωση των παιδιών της αναζητεί τους λόγους στα όνειρα, μαθαίνει ότι αυτά δίνουν μορφή στον κόσμο και ταξιδεύει μεταδίδοντας την γνώση σε άλλα πλάσματα του είδους της, μέχρι να βρει αρκετούς αποδέκτες.
• A Midsummer’s Nights Dream: Ο θίασος του William Shakespeare δίνει μια παράσταση μπροστά στο πιο ασυνήθιστο κοινό: τον βασιλιά και την βασίλισσα του Faerie, της χώρας τον ξωτικών. Το έργο μπορείτε να το καταλάβετε από τον τίτλο της ιστορίας και είναι γραμμένο κατόπιν παραγγελίας του Dream. Ο Shakespeare δεν γνωρίζει το τίμημα που θα αναγκαστεί να πληρώσει για την έμπνευση που πήρε αυτόν.
• Façade: Η Raine Blackwell έχει υπερδυνάμεις που την έχουν παραμορφώσει ανεπανόρθωτα και την έχουν μετατρέψει σε άτρωτη. Ζει κλεισμένη μέσα στο διαμέρισμα της, με έντονα συναισθήματα κατάθλιψης και τις ελάχιστες φορές που βγαίνει έξω φοράει αυτοσχέδιες μάσκες. Το μόνο που επιθυμεί είναι η λύτρωση μέσα από τον θάνατό της, αλλά λόγω της κατάστασής της είναι ανίκανη να αυτοκτονήσει. Η μεγάλη αδερφή του Dream, η Death, θα προσπαθήσει να την μεταπείσει.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το έργο του Gaiman στο SANDMAN μπορώ να το παρομοιάσω με πίνακα ζωγραφικής. Το φόντο μπορεί να είναι όπως εδώ μυθολογικό, φαντασίας, λογοτεχνικό ή ακόμα και ελαφρώς διαστρεβλωμένο superhero, αλλά στο κέντρο πάντα θα βρίσκεται η ανθρώπινη κατάσταση. Μεταδίδει με ευκολία τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του και χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα στοιχεία της πλοκής ως καταλυτές για την εξέλιξη της ιστορίας. Ιδέες όπως το Όνειρο και ο Θάνατος αποκτούν ενσάρκωση και ανθρώπινη φωνή ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ψυχροί εκτελεστές των καθηκόντων τους. Όσο για το γράψιμο του καθ' αυτό, είναι απλά μοναδικό. Σαγηνεύει, υπνωτίζει και παγιδεύει όποιον το πλησιάσει σε ένα ιστό από τον οποίο ακόμα και αν δοθεί η ευκαιρία για διαφυγή, το θύμα θα προτιμήσει να γίνει βορά των υπέροχων λέξεων του.

Ένα λάθος -όταν γίνονται αναφορές σε αυτόν τον τίτλο- είναι η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στον συγγραφέα, αγνοώντας τους καλλιτέχνες. Μέγα λάθος, αλλά όχι ανεπανόρθωτο -τουλάχιστον εδώ. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστούν οι τρεις καλλιτέχνες που παραδίδουν εξαιρετική δουλειά. Στις δυο πρώτες ο Jones φέρνει μια οπτική που θυμίζει comics τρόμου της EC (VAULT OF HORROR, HAUNT OF TERROR και TALES FROM THE CRYPT) μέσα από το δικό του πρίσμα, με ένα άμεσα αναγνωρίσιμο και προσωπικό αποτέλεσμα. Στο A Midsummer’s Nights Dream, o Vess προδίδεται από την αγάπη του για την Βρετανική ύπαιθρο και παρόλα αυτά διατηρεί την ευγένεια που χαρακτηρίζει την γραμμή του. Τέλος η Doran σκιαγραφεί με επιπρόσθετο βάρος την τραγική πραγματικότητα της Raine στο Façade δείχνοντας ταυτόχρονα ένα πιο λαμπερό κόσμο, στον οποίο δεν είναι η μοίρα της να ανήκει. Όλα αυτά πίσω από τα πρωτότυπα και υψηλής αισθητικής εξώφυλλα του Dave McKean, που προσθέτει με τον τρόπο του κάτι επιπλέον στο συνολικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα σταθώ λίγο στο full script της πρώτης ιστορίας που προσφέρεται μέσα στο trade. Τα full scripts συνήθως τα βρίσκω αφάνταστα βαρετά, με μοναδική ίσως υπέρλαμπρη εξαίρεση αυτό, που είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον! Πέρα από τις λεπτομερείς περιγραφές του Gaiman προς τον σχεδιαστή, που αξίζει με το παραπάνω να διαβάσετε, υπάρχουν και χειρόγραφες σημειώσεις και των δυο πλευρών πάνω στο τυπωμένο κείμενο που δίνουν επιπλέον χρώμα.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Απολύτως τίποτα.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε αυτή την συλλογή ιστοριών φαίνεται να κατέληξε οριστικά ο Gaiman στο τι αντιπροσωπεύει ο τίτλος. Αποτίναξε από πάνω του και τον τελευταίο μανδύα του μέγιστου Alan Moore και για πρώτη φορά παρουσιάζεται ως αυτός που είναι: ένας ταλαντούχος συγγραφέας με την δική του φωνή που περιμένει να ακουστεί. Ευτυχώς ακούστηκε και το A Midsummer’s Nights Dream ήταν το πρώτο comic που κέρδισε το World Fantasy Award στην κατηγορία best short story. Έκτοτε ο θεσμός απαγόρευσε -γιατί άραγε;- τις συμμετοχές comic. Κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους έχω συζητήσει θεωρούν το A Dream Of A Thousand Cats ανώτερο του παραπάνω βραβευμένου. Σε αυτούς ανήκω και εγώ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Όπου βλέπετε τις λέξεις Neil Gaiman και SANDMAN μαζί, να ξέρετε ότι η ποιότητα σε όλους τους τομείς είναι εγγυημένη. Για όσους θέλουν όλες τις εμφανίσεις του Morpheus/Dream αναζητήστε το πρώτο mini series BOOKS OF MAGIC του 1990, στου οποίου στο τρίτο τεύχος κάνει μια εμφάνιση. Επίσης το DEATH: THE HIGH COST OF THE LIVING με πρωταγωνίστρια την Death.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi