Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


27-04-06
FAX FROM SARAJEVO

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Joe Kubert

First Published: 1996

Format: Graphic Novel

Dark Horse

ΙΣΤΟΡΙΑ: O Ervin Rustemagic έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Sarajevo και εκεί επίσης έχει την επιχείρηση του, με ορισμένους από τους πελάτες του να είναι δημιουργοί comics διεθνούς φήμης. Όταν ξεκινάει η εφιαλτική πολιορκία της πόλης από τον Σερβικό στρατό, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο είναι μέσω fax με παραλήπτες συνεργάτες και φίλους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Joe Kubert. Σε αυτά δεν κρύβει τίποτα, περιγράφοντας τις απάνθρωπές πράξεις των Σέρβων, τις πολύ δύσκολές συνθήκες ζωής σε μια καταστραμμένη πλέον πόλη και τις απόπειρες του να φύγει εκείνος με την οικογένεια του στο εξωτερικό, για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά του θα συναντήσει κενές υποσχέσεις και την ψυχρή γραφειοκρατία να τον σταματάει σε κάθε του βήμα.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Ένας βετεράνος καλλιτέχνης αποφασίζει να εξιστορήσει μια ανθρώπινη ιστορία επιβίωσης και της ελπίδας που δεν χάνεται, παρά τα όσα εμπόδια βρίσκει στο δρόμο της. Ο Kubert ξέρει ότι τα όσα έγιναν στην γειτονική μας χώρα πριν από 14 χρόνια ήταν αποτρόπαια και δεν διστάζει να τα παρουσιάσει. Βλέπουμε παιδάκια να πέφτουν νεκρά από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών (το κεφάλι πήγαινε $300 και όλο και κάποιος θα ερχόταν να τα βοηθήσει, άρα περισσότεροι στόχοι) ή μια οβίδα να σκάει σε φορτηγό προμηθειών, με τον κόσμο να είναι συγκεντρωμένος γύρω του. Ο ίδιος ο Kubert -όντας Εβραίος γεννημένος το 1926- μπορεί να καταλάβει τον Ervin και τον τρόμο και την φρίκη που ένιωθε για την γενοκτονία του λαού του και ταυτίζεται μαζί του. Το αποτέλεσμα λοιπόν χτυπάει στο συναισθηματικό κέντρο του αναγνώστη που αγωνιά για την τύχη του της οικογένειας Rustemagic και ελπίζει στη διαφυγή τους.

Όμως πάνω απ’ όλα, ο Kubert είναι ένας εξαιρετικός, ολοκληρωμένος σχεδιαστής. Δεν υστερεί πουθενά και προσφέρει υλικό προς μελέτη για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα layouts του είναι εμπνευσμένα, και το storytelling του υποδειγματικό. Αυτό όμως που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι η προσεγμένη δουλειά του στα πρόσωπα, τα οποία είναι εκφραστικότατα, κυρίως στα μάτια που λένε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί ένα caption κειμένου. Κρύβουν τόσο πόνο και λύπη, αλλά ακόμα και χαρά για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ζωή και άρα ελπίδα.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: O Κubert είναι δικαιολογημένα γνωστός ως μεγάλος σχεδιαστής αλλά όχι σαν μεγάλος συγγραφέας και εδώ είναι φανερό το γιατί. Οι διάλογοι του είναι σχετικά απλοί, στερούμενοι πρωτοτυπίας και μερικά γεγονότα επαναλαμβάνονται χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για την έκβαση της ιστορίας. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την κούραση και την μερική έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του αναγνώστη από ένα σημείο και μετά. Επίσης ο δημιουργός -άγνωστο γιατί- δεν αναλύει την πολιτική κατάσταση που οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο. Στο τέλος αποκομίζονται μερικές γενικές πληροφορίες μόνο, χωρίς την απόκτηση μιας βαθύτερης γνώσης.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο κάθε ενδιαφερόμενος για δραματοποιημένες αληθινές ιστορίες, μπορεί να βρει στις σελίδες του ένα δημιούργημα που δεν είναι ψυχρά δημοσιογραφικό αλλά διαθέτει καρδιά. Από απλό ενδιαφέρον και μόνο για τη ζωή σε μια εμπόλεμη ζώνη, αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του. Ακόμη έχει εκτιμηθεί αναλόγως, έχοντας κερδίσει αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων Harvey και Eisner στις κατηγορίες best graphic novel.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το SAFE AREA GORAZDE του Joe Sacco έχει ως θέμα επίσης τον Σερβο-Βοσνιακό πόλεμο και είναι -το λιγότερο- αριστουργηματικό. Μια ανάλογη ιστορία επιβίωσης, στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το κλασσικότατο MAUS του Art Spiegelman. Τέλος η καριέρα του Joe Kubert έχει διάρκεια 6 δεκαετιών, έχοντας αγγίξει πολλούς χαρακτήρες (TARZAN, SGT. ROCK, FLASH και άλλους), ενώ οι πιο πρόσφατες δουλειές του είναι το graphic novel JEW GANGSTER (στην iBooks) και η on-going σειρά SGT. ROCK: THE PROPHECY (στη DC).



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi