Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


04-05-06
GROO: THE MOST INTELLIGENT MAN IN THE WORLD

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Sergio Aragones

Script: Mark Evanier

First Published: 1998 (as SERGIO ARAGONES' GROO), TPB: 1998

Format: 4-Issue Limited Series

Dark Horse

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η συμπεριφορά του γνωστού ανεγκέφαλου βαρβάρου Groo είναι περίεργη τώρα τελευταία. Στις προτάσεις του χρησιμοποιεί μεγάλες λέξεις ,που προβληματίζουν τον πιστό του σκύλο Rufferto. Αντί να ορμίσει με τα σπαθιά ανά χείρας σε κάθε αντίπαλο που συναντάει μπροστά του, κάθεται, σκέφτεται και βρίσκει μια αναίμακτη λύση (προς απογοήτευση και πάλι του Rufferto). Το πιο παράδοξο όμως από όλα, είναι ότι το σύνολο των σχεδίων του έχει θετική έκβαση! Τίποτα δεν στραβώνει και δεν γίνονται καθόλου καταστροφές!

Αυτή η ξαφνική κρίση ευφυΐας, έχει αναδείξει τον Groo σε προστάτη του λαού της Plentia από τις επιθέσεις του βασιλιά τους, Shub. Ο τελευταιός, θέλει να τους απαγορέψει την πώληση των brainberries, που με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να παραχθούν stupefactors. Λογικό, γιατί τα stupefactors προκαλούν την μείωση της διανοητικής ικανότητας και παράλληλα εθίζουν τον χρήστη. Ο Groo όμως καταναλώνει –φανατικά- brainberries. Λέτε να έχει κάποια σχέση αυτό με το γεγονός ότι είναι πλέον ιδιοφυία;

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Έχοντας ως βάση ότι ο Groo είναι πανίβλακας, με μια έξυπνη σεναριακή ιδέα αντιστρέφονται οι κανόνες. Κάποια πράγματα όμως δεν αλλάζουν. Έτσι ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη για αυτόν κατάσταση, τα τραγικά λάθη είναι αναπόφευκτα. Τα πράγματά θα έρθουν στη θέση τους όταν ο ηρωικός μας πρωταγωνιστής επιστρέψει στην φυσιολογική του κατάσταση, απόδειξη ότι η εξυπνάδα δεν είναι το παν!

Πετυχημένος είναι επίσης ο τρόπος που μέσα από ένα καθαρά humor comic, γίνεται σχόλιο για την μάστιγα των ναρκωτικών, με μια απλή, ακριβέστατη όμως ανάλυση του προβλήματος. Το φιλτράρισμα τέτοιων ιδεών, δείχνει συνειδητοποιημένους δημιουργούς που αναγνωρίζουν ότι η τέχνη των comics μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση και ψυχαγωγία και προσθέτουν το λιθαράκι τους. Το παραπάνω δεν σημαίνει ότι γίνεται κήρυγμα σε βάρος του κεντρικού στόχου, του γέλιου δηλαδή! Ευτυχώς αυτό προσφέρεται άφθονο, μέσα από τις τραγελαφικές καταστάσεις, τις διαβολεμένα έξυπνες ατάκες και τις απίστευτες εκφράσεις στα πρόσωπα, ειδικά σε αυτό του πρωταγωνιστή όταν αρχίζει να… προβληματίζεται! Όμως η ικανότητα του Aragones (επί δεκαετίες συνεργάτη του MAD) ως σχεδιαστή δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Έχει άμεσα αναγνωρίσιμο προσωπικό cartoon-ίστικο στυλ με υπέροχο panel transition, σφιχτοδεμένο storytelling και εκνευριστική άνεση στο να τοποθετεί πλήθος λεπτομερειών στα δισέλιδα splash pages. Επίσης η εξαιρετική δουλειά του Tom Luth στα χρώματα, τονίζει με το παραπάνω τις αρετές του σχεδίου.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Διάβασα καλά; Εδώ πρέπει να δηλώσω κάτι που δεν μου άρεσε; Did I err?

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η σειρά, ή καλύτερα οι σειρές GROO έχουν το εξής αξιοπερίεργο: το humor παραμένει το ίδιο, τα αστεία επαναλαμβάνονται -όπως και οι καταστάσεις- και γενικώς υπάρχει μια στασιμότητα, ίσως εξαιτίας της οποίας το comic είναι πάντα new reader friendly. Παρόλα αυτά η ποιότητα του δεν πέφτει ποτέ, ούτε καν στο επίπεδο του μετρίου και οι παλαιότεροι fans δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης, ούτε το βλέμμα τους φανερώνει κάποια βαριεστημάρα. Αντιθέτως όλο ζητάνε και άλλο! Οι Aragones/Evanier έχουν βρει την συνταγή της επιτυχίας και προφανώς την κρατούν για τους ίδιους!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δεν υπάρχει καλό και κακό comic GROO, τουλάχιστον από όσα έχω διαβάσει. Αν σας άρεσε αυτό που σας προτείνω, τότε σίγουρα θα σας αρέσει ό,τι άλλο πέσει στα χέρια σας. Από το team Aragones/Evanier τσεκάρετε οπωσδήποτε τα SERGIO ARAGONES MASSACRES MARVEL (της Marvel, d’uh!), SERGIO ARAGONES DESTROYS DC (μπορείτε να φανταστείτε ποιας εκδοτικής), FANBOY (επίσης DC) και από DARK HORSE τα BLAIR WHICH? (τσάκισμα του BLAIR WITCH PROJECT), SERGIO ARAGONES STOMPS STAR WARS (καλόβουλη σάτυρα του STAR WARS), BOOGEYMAN και τέλος το SPACE CIRCUS(ουφ!).



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi