Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


14-09-06
HARVEY KURTZMAN'S JUNGLE BOOK

του Βασίλη Σάκκου

Writer/Artist: Harvey Kurtzman

First Published: 1959

Format: Original Graphic Novel

Ballantine Books

ΙΣΤΟΡΙΑ: Τέσσερις μοναδικές βινιέτες με την επικάλυψη παρωδίας και τη στόφα μεγαλείου. Με τη ματσέτα ανά χείρας ανοίγουμε δρόμο μέσα στη ζούγκλα για να βρούμε την πρώτη έκφανσή της με τον τίτλο Thelonious Violence. Εδώ, o Kurtzman επιχειρεί ένα μοναδικό συγκερασμό της jazz μουσικής με μια παρωδία της παλιάς over the top αστυνομικής σειράς με τον τίτλο PETER GUNN. Ο Thelonious Violence είναι ένας ντετέκτιβ που βιώνει το σεξ και την βία στο απόλυτο έπακρο (όπου συναντά και την απύθμενη βλακεία). Στην δεύτερη ιστορία με τίτλο Organization Man In The Grey Flannel, ο Goodman Beaver είναι ένα νέο μέλος μιας εκδοτικής εταιρείας με ισοπεδωτική νοοτροπία που τοποθετεί το κέρδος στο ύψιστο βάθρο. Ο κυνισμός και η απανθρωπιά του εκδότη του, φαινομενικά τον αλλάζει ως προσωπικότητα, ώσπου ληστεύει την εταιρεία, ουσιαστικά εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα πιστεύω της. Στην συνέχεια στο Compulsion On The Range, ο Kurtzman ξεκινάει με μια παρωδία της θρυλικής σειράς γουέστερν Gunsmoke και καταλήγει σε γενικότερη σάτιρα των western ταινιών με έντονες φροϋδικές αναφορές. Ο σερίφης δεν θα πιάσει ποτέ τον κακό, ωστόσο μαθαίνει την έννοια της καρμικής δικαιοσύνης. Τέλος στα βάθη της ζούγκλας φτάνουμε στο ελώδες ξέφωτο με τον τίτλο Decadence Degenerated όπου έχουμε την εξιστόρηση των συνηθειών ενός lynch mob σε μια μικρή, νότια (όσο δεν πάει), αμερικανική πόλη. Ο φόνος και η απόδοση δικαιοσύνης δεν παίζουν κανένα ρόλο σε μια ιστορία που έχει να κάνει με άγνοια και πλήξη στη μέση του πουθενά. Το εκρηκτικό φινάλε σβήνει τους θορύβους της ζούγκλας στην σιγαλιά της νύχτας.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Αρχικά το γεγονός ότι ο Denis Kitchen μέσω της Kitchen Sink αναδημοσίευσε αυτό το αριστούργημα για πρώτη φορά το 1986 σε hardcover και για δεύτερη σε softcover το 1988 (η παρούσα έκδοση), συγκεντρώνοντας αυθεντικές σελίδες από διάφορους συλλέκτες.

Εν συνεχεία το πόσο ο Harvey Kurtzman αγγίζει την τελειότητα τόσο από πλευράς σχεδίου όσο και από πλευράς σεναρίου. Σε αφήνει άφωνο το άψογο storytelling του Thelonious Violence που αποτελεί υπόδειγμα ρυθμού σε αφήγηση (ενός ρυθμού που υπέροχα εναρμονίζεται με bebop παύσεις και εξάρσεις.) O Kurtzman αφηγείται την ιστορία ως jazz συνθέτης. O μανιασμένος του ρυθμός μεταδίδεται στην βιτριολική σάτιρα του εκδοτικού κόσμου στο Organization Man in the Grey Flannel αλλά και στο στακάτο showdown χιούμορ του Compulsion on the Range. Tέλος όμως στο αδιαφιλονίκητο ζενίθ του Decadence Degraded, πετυχαίνει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη σάτιρα και την αυτόφωτη δημιουργία. Η απεικόνιση του όχλου, η σάτιρα μιας συντηρητικής κοινωνίας και για μία ακόμα φορά η καινοτόμος χρήση των panels είναι στοιχεία που προσφέρουν οργασμική απόλαυση. Αυτό που όμως δίνει το χαριστικό χτύπημα είναι το ιδιόχειρο lettering που επισφραγίζει τον απολύτως ξεχωριστό χαρακτήρα του Jungle Book (και διατηρεί τιμής ένεκεν και ο Art Spiegelman στον πρόλογο της έκδοσης).


ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Το ότι ο Harvey Kurtzman βίωσε τόσο έντονα την πικρία στα πλαίσια των εκδοτικού κόσμου (όπου τόσο οι ανθολογία HUMBUG όσο και η ανθολογία HELP ακυρώθηκαν μετά από σύντομα runs μέσα στη δεκαετία του πενήντα) και παροπλισμένος πια ξεκίνησε τη σειρά Little Annie Fanny στο περιοδικό PLAYBOY από το 1962.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο Harvey Kurtzman, κραδαίνοντας την σπάθα του χιούμορ ανοίγει χώρο μέσα από τη ζούγκλα των ανθρώπινων παθών. Το σεξ και η βία διχοτομούνται ως έννοιες μέσα στις σελίδες του αριστουργηματικού JUNGLE BOOK. Με απίστευτο ρυθμό και ανυπέρβλητα κλεισίματα και στις τέσσερις ιστορίες που το αποτελούν, ο δημιουργός του καταφέρνει να σαγηνεύσει, να ερεθίσει, να σοκάρει και να ξετινάξει αδένες χιούμορ και αισθήσεων.

Σε μια δημιουργική προσπάθεια εξ' ολοκλήρου δική του (σενάριο, σκίτσο), ο Kurtzman κατορθώνει να φτάσει το ζενίθ του. Τα λόγια του σε συνέντευξη στο COMICS JOURNAL (Oct.1981) καταδεικνύουν έναν πραγματικό γίγαντα του μέσου με εξίσου αφοπλιστική απλότητα: What I do is visual. I do timing. I do rhythms. I do sequence. I create movement by arranging panels. Ι can't talk to you about words, but talk to me about cartoons and I can tell you anything. Το JUNGLE BOOK αποτελεί την απόλυτη αντανάκλαση αυτών των λόγων και κατά συνέπεια έχει τις διαστάσεις ενός αδιαμφισβήτητου, ογκολιθικά επιδραστικού αριστουργήματος.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Tα MAD COMICS από τον Κurtzman και άλλους καλλιτέχνες που με την επιδραστικότητά τους διαμόρφωσαν την μέλλουσα αμερικανική underground σκηνή, τα EC WAR COMICS του Kurtzman λόγω ανάλογης εκφραστικής έξαρσης του υποσυνειδήτου με το JUNGLE BOOK και το PLASTIC MAN του Jack Cole.comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi