Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-09-06
THE PENGUIN AFFAIR (BATMAN #448-#449 & DETECTIVE COMICS #615)

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writers: Marv Wolfman & Alan Grant

Artists: Jim Aparo & Mike DeCarlo, Mark Bright & Randy Emberlin, Norm Breyfogle & Steve Mitchell

First Published: 1990

Format: 3-Issue Storyline

DC Comics

ΙΣΤΟΡΙΑ: Βρισκόμαστε στις μέρες κατά τις οποίες εμφανίζεται για πρώτη φορά ο δύσμορφος αλλά τεχνολογικά ιδιοφυής Harold (DC's very own Quasimodo), ενώ ο Tim Drake να συνοδεύει μόνο ως θεατής τον Batman, πριν ακόμα γίνει ο νέος Robin. Έχουμε όμως και άλλη μια πρωτιά: την πρώτη χρήση του πιο γνωστού κόλπου του Penguin, η οποία έχει συχνά απεικονιστεί σε ταινίες ή animation: τον ηλεκτρονικό έλεγχο πτηνών για τα εγκλήματά του. Ο Penguin, σε μια κρίση αυτογνωσίας ότι είναι ένα δύσμορφο τέρας, βλέπει κάτι από τον εαυτό του στον Harold και τον διασώζει από μερικούς αλήτες. Όταν όμως ανακαλύπτει την τεχνολογική του ευφυΐα, σύντομα τέτοιες σκέψεις μπαίνουν στην άκρη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα του κατατρεγμένου ανθρωπάκου. Ο Harold, νιώθοντας για πρώτη φορά ευγνωμοσύνη απέναντι σε κάποιον, εκτελεί τις εντολές του Penguin μέχρι να συνειδητοποιήσει τι σκοπούς έχει.

(Εν τω μεταξύ, οι Grant και Wolfman μας παραπλανούν, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την εμμονή του Penguin με τη σαπουνόπερα «Heartstrings», η οποία φέρει tongue-in-cheek ομοιότητες με τα «Ατίθασα Νιάτα» ή το «Τόλμη και Γοητεία», σειρές σε ιδιαίτερη (δυστυχώς) άνθηση εκείνη την εποχή καθώς και με την σατανική πρωταγωνίστρια, Heron). Σε πρώτη φάση μάλιστα, ο Penguin χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πτηνά του για να απαγάγει την ηθοποιό που υποδύεται, η Sherry West. Ο Batman όμως δεν ξεγελιέται από αυτήν την κίνηση και βασιζόμενος στο προφίλ του Penguin και τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας, εστιάζεται στο να εμποδίσει τα πραγματικά του σχέδια.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Δύο λέξεις: «Detective Work»! Ο Batman ως αληθινός ντετέκτιβ, συνδυάζει τα στοιχεία, το προφίλ που έχει συνθέσει για τον Penguin και τη σημασία των πρώτων του εγκλημάτων με τα ελεγχόμενα πτηνά, τα οποία μοιάζουν να αποκλίνουν από το Modus Operandi του. Ρίξτε στο μίγμα, άφθονη ειρωνεία για τις σαπουνόπερες, τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν σε αυτές και το φανατισμό των τηλεθεατών, ένα ηθικό δίδαγμα τύπου «don't judge a book by its cover» και έχετε ένα ευχάριστο, κλασσικό Batman story. Επίσης ο Penguin εμφανίζεται και μέσω των πράξεών του, αλλά και μέσω της κριτικής του Batman ως ιδιοφυής κακοποιός και για πρώτη φορά βλέπουμε πόσο δύσκολη ήταν η αναμέτρηση με τα ελεγχόμενα πτηνά και πώς ακριβώς ο Batman ανακάλυψε τον τρόπο να την αντικρούσει. Πολύ έξυπνη η εν αγνοία αναμέτρηση Penguin και Batman σε διαδικτυακό σκάκι, η οποία αντανακλά την πραγματική τους αναμέτρηση. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις θα νικήσει αυτός με την καλύτερη στρατηγική.

Ομολογώ ότι έχω πάθει εθισμό με ιστορίες γραμμένες και σχεδιασμένες «από τους παλιούς», αλλά κυρίως αυτές που έχει εμπνευστεί ο Alan Grant, ο οποίος συνδυάζει την ουσία του Batman (Detective, Vigilante) με μια δόση καυστικού χιούμορ και διακριτικής συνήθως κριτικής πάνω στην εποχή του. Το «The Penguin Affair», μοστραρισμένο σε κάθε εξώφυλλο των τριών τευχών με το ίδιο στυλιζάρισμα και διαφορετικά χρώματα, παραπέμπει στα παλιά pulps με detective stories ή σε τίτλους όπως «Hercule Poirot: The Affair at Stiles», μόνο που εδώ ντετέκτιβ είναι ο μασκοφόρος μας ήρωας.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Διαφορετικοί σχεδιαστές σε κάθε τεύχος, με αποτέλεσμα ανομοιομορφία, ιδιαίτερα στην απεικόνιση των χαρακτήρων. Δεδομένου δε ότι το πρώτο μέρος στο BATMAN #448 σχεδιάζει ο Jim Aparo με μελάνια του Mike DeCarlo, η κάπως υποδεέστερη σχεδιαστική ικανότητα στα άλλα δύο τεύχη, χτυπάει στο μάτι.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Εξαιρετικό γράψιμο και σχέδιο στο πρώτο μέρος, λειτουργικό σχέδιο με τα προαναφερθέντα προβλήματα στα άλλα δύο μέρη. Το σενάριο επί συνόλου απόλυτα ικανοποιητικό και πάντα με αυτή την αίσθηση του καλού ρετρό. Από την άλλη, είναι πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τι θεωρούταν «cutting edge» εκείνη την εποχή και να αντιληφθεί ότι ο Penguin δεν σταμάτησε να χρησιμοποιεί πτηνά επειδή ήταν γελοίο (αντιθέτως, ήταν πάρα πολύ έξυπνο), αλλά διότι ο Batman βρήκε τρόπο να αχρηστέψει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Tα BATMAN books της εποχής, ιδιαίτερα τα DETECTIVE COMICS. Μερικές ιδέες από one-shot ιστορίες: «A Bullet for Bullock» (DETECTIVE COMICS #651), «The Crime Doctor's Crimson Clinic» (DETECTIVE COMICS #579), αλλά και το πρόσφατο run των DETECTIVE COMICS από το #820 που επιστρέφει σε αυτό το μοτίβο.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi