Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-10-06
MARVELS

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Kurt Busiek

Artist: Alex Ross

First Published: 1994

Format: 4 issue limited series, TPB

Marvel Comics


ΙΣΤΟΡΙΑ: Το 1939, ενώ ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας του επερχόμενου μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη, στην Αμερική κάνουν τις πρώτες τους εμφανίσεις, άνθρωποι με υπερφυσικές δυνάμεις και ικανότητες πέρα από αυτές των κοινών θνητών. Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, έχοντας ως αποτέλεσμα την δημιουργία των πρώτων super-heroes. O φωτορεπόρτερ Phil Sheldon ήταν παρών στην "γέννηση" του πρώτου εκπροσώπου αυτού του νέου είδους. Παρακολούθησε στενά την πορεία τους, και μέσα από τα μάτια του βλέπουμε το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία αυτό το φαινόμενο. Αρχικά με απορία και θαυμασμό, που στη συνέχεια όμως θα καταλήξει πολύ εύκολα σε φόβο και περιφρόνηση.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Για πρώτη φορά, βλέπουμε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα του Golden και Silver Age του Marvel Universe μέσα από τα μάτια όχι των ηρώων που πρωταγωνίστησαν, αλλά μέσα από αυτά ενός μέσου, καθημερινού ανθρώπου, που αναγκάζεται να προσαρμοστεί -αυτός όπως και όλη η κοινωνία- σε μια νέα πραγματικότητα. Ένα point of view, διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, με το οποίο είναι εύκολο να ταυτιστεί ο μέσος αναγνώστης. Διαβάζοντας το MARVELS, νιώθεις σαν να ανακαλύπτεις τον μαγικό κόσμο του κόσμου της Marvel, ξανά για πρώτη φορά.

Επίσης, η σειρά αυτή αποτέλεσε το μεγάλο breakthrough για τους Kurt Busiek και Alex Ross. Ο πρώτος με το ζεστό και μεστό γράψιμο του καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας ικανότατος συγγραφέας που μπορεί να γράψει παραδοσιακά super-hero comics, χωρίς αυτά να φαίνονται παρωχημένα ή ξεπερασμένα. Βασισμένος στην κατοχή βαθιάς γνώσης της ιστορίας του Marvel Universe, συρράπτει τα highlights του σε ένα σενάριο που δεν αφήνει τίποτα από έξω (αρκεί τα ερευνητικά μάτια να εντοπίσουν τις λεπτομέρειες),ενώ παράλληλα αφήνει χώρο για social commentary. Πάνω από όλα όμως κατορθώνει να του δώσει καρδιά, ψυχή και συναίσθημα, αποφεύγοντας την εύκολη λύση, μιας στείρας καταγραφής όσο το δυνατόν περισσοτέρων γεγονότων. Όσο για τον Alex Ross, τα λόγια περιττεύουν, μια και μία μόνο σελίδα του αρκεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους. Οι χαρακτήρες για πρώτη φορά έμοιαζαν τόσο ζωντανοί, έτοιμοι να δραπετεύσουν από τη χάρτινη φυλακή τους ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, τα painted comics δεν ήταν τότε trendy και το πολιτισμικό σοκ ήταν ανυπολόγιστης εντάσεως.

Τέλος, η σειρά -πολύ σωστά- ολοκληρώνεται με τον θάνατο της Gwen Stacy, ένα γεγονός που -όπως είπα και παλιότερα- ήταν η "ταφόπλακα" για την αθωότητα στον χώρο των super hero comics.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ: Move over, nothing to see here...

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε μια χρονική περίοδο, δύσκολη για τηMarvel από πλευράς ποιότητας (τότε έβγαζε κυρίως κακά και πολύ κακά comics), ήρθε αυτή η σειρά από το πουθενά και άφησε το ανεξίτηλο στίγμα της. Κεραυνός εν αιθρία και όαση στην έρημο της έλλειψης έμπνευσης και των φτηνών εμπορικών τρικ που κυριαρχούσαν τότε. Δεν είναι μόνο ένα από τα πέντε καλύτερα comics της Marvel για την δεκαετία του '90, αλλά και ένα από τα καλύτερά της ever! Κατόρθωσε και "έφτιαξε" τις καριέρες δυο δημιουργών, έπεισε ότι το painted artwork είναι μια βιώσιμη λύση αλλά πάνω από όλα, πρόσφερε μια υπέροχη, αξέχαστη ιστορία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Σε πρώτη φάση από την ίδια εκδοτική, ο δυστοπικός κόσμος του RUINS των Warren Ellis και Cliff και Terese Nielsen, ένας κόσμος όπου τα θαύματα στο universe της Marvel, παίρνουν εφιαλτική τροπή. Eπίσης το DEADLINE των Bill Rosemann και Guy Davis, για μια πιο σύγχρονη ματιά στο ίδιο θέμα. Το KINGDOM COME των Mark Waid και Alex Ross, είναι επηρεασμένο μέχρι ενός σημείου από την σειρά για την οποία διαβάσατε μόλις τώρα, ενώ τέλος το ASTRO CITY των Kurt Busiek και Brent Anderson, πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέσα στο must read list σας, αν σας άγγιξε η νοσταλγία και ο ανθρωποκεντρισμός του MARVELS.



comicdom files archive | email the author | author's profile
back to top



|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi